Grillattu parsa ja yrttikastike
Parsa löysi taas tiensä keittiöömme pienen tauon jälkeen, kun bongasin ensimmäiset kotimaiset parsat kaupasta. Parsa nautitaan perinteisesti hollandaisekastikkeen kera. Jostain syystä olen itse aina rakastanut parsan ja bearnicekastikkeen yhdistelmää. Tämän vuoden ensimmäiset kotimaiset parsat halusin nauttia juuri bearnicekastikkeen kanssa.
Helteet tosin aiheuttivat sen etten jaksanut seistä kuuman lieden äärellä kastiketta sekoittamassa. Päätin kokeilla kylmän version valmistusta bearnicekastikkeesta. Sekoitin ranskankerman joukkoon tuoretta rakuunaa, persilijaa ja ruohosipulia. Lisäsin yrttikastikkeeseen myös uutta suosikkiani kokojyväsinappia.
Bearnicekastikkeen kylmä versio maistui aivan ihanalta ja kastikekulho tyhjeni viimeistä pisaraa myöten. Tätä taivaallista yrttikastiketta tulen tekemään tänä kesänä useita kertoja.
Grillattu parsa ja kylmä yrttikastike
Ainekset (4 annosta)
- 500 g
- parsaa
- Yrttikastike
- 200 g
- ranskankermaa
- 2 rkl
- tuoretta rakuunaa hienonnettuna
- 1 rkl
- tuoretta lehtipersilijaa hienonnettuna
- 2 rkl
- tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
- ½ kpl
- valkosipulinkynsi hienonnettuna
- 2 tl
- kokojyväsinappia
- 1 rkl
- valkoviinietikkaa
- ½ tl
- suolaa
- 1/4 tl
- mustapippuria myllystä
Tee näin:
Valmista ensin yrttikastike parsoille. Sekoita yrttikastikkeen ainekset hyvin keskenään ja nosta jääkaappiin maustumaan parsojen grillauksen ajaksi.
Poista parsojen tyvestä puumainen osa taivuttamalla parsaa kaarelle molemmista päistä. Parsa katkeaa itsestään oikeasta kohdasta. Ohuet kotimaiset parsat voi jättää kuorimatta, mutta paksummista kannattaa kuoria vartta. Grillaa parsoja grillissä noin 3 minuuttia per puoli. Mausta grillatut parsat suolalla ja mustapippurilla.
Tarjoile grillattu parsa yrttikastikkeen kera.