Taivaallinen maa-artisokkakeitto

Viikonloppuna juhlimme miehen synttäreitä vanhempieni mökillä. Juhlaillallinen aloitettiin maa-artisokkakeitolla. Maa-artisokkakeitto maistui taivaalliselta ja lastenkin lautaset tyhjenivät hiljaisuuden vallitessa alta aikayksikön. Kaikki kolme lasta halusivat myös toisen lautasellisen maa-artisokkakeittoa.

Maa-artisokkakeitto oli niin hyvää, että suunnittelin jo mihin maa-artisokkaa laitetaan ensi keväänä kasvamaan. Rapeaksi paahdettu ilmakuivattukinkku oli taivaallinen rapea lisä maa-artisokkakeitossa. Käytän itse miltei aina savustettua ilmakuivattuakinkkua, jossa on ihanasti savun makua. Rapeaksi paahdettu ilmakuivattukinkku sopii keittojen lisäksi hyvin myös salaatteihin.

Juhlaillallisen pääruoka tarjottiin juhlakalun pyynnöstä hapankaalipedillä ylikypsäksi haudutettua porsaan kasleria. Muuntelin hiukan aiemmin blogissa julkaistua reseptiä. Kävimme hakemassa Savuhovin tehtaanmyymälästä pintasavustettua porsaan kasleria. Siiderin sijaan lisäsin pataan kuivaa valkoviiniä ja kanalientä. Omenat jätin tällä kertaa kokonaan pois.

Lopputulos oli aivan mahtava, pitkään haudutettu hapankaali on vain niin hyvää. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan molempia reseptejä. Maa-artisokkakeittoa lapset ainakin jo pyysivät minua pian tekemään uudestaa.

Maa-artisokkakeitto

Ainekset (6 annosta)

1 kg
maa-artisokkia
4 kpl
salottisipuleita
1 rkl
voita
1½ dl
kuivaa valkoviiniä
8 dl
kana- tai kasvislientä
3 dl
kuohukermaa
½ tl
suolaa
100 g
savustettua ilmakuivattuakinkkua
45 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 15 min

Tee näin:

Levitä ilmakuivatut kinkun leivinpaperilla peitetylle pellille. Paahda uunissa 225 asteessa noin 5-8 minuuttia, kunnes ilmakuivattukinkku on rapeaa. Nosta ilmakuivatutkinkut valumaan talouspaperin päälle ja anna jäähtyä.

Kuori maa-artisokat ja salottisipulit. Kuutioi sipulit ja leikkaa maa-artisokat lohkoiksi.

Sulata voi kattilassa ja kuullota salottisipuleita muutaman minuutin ajan.

Lisää kattilaan valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää kattilaan kanaliemi ja kuohukerma.

Kuumenna kiehuvaksi ja lisää maa-artisokat keittoon. Keitä kunnes maa-artisokat ovat kypsiä noin 15min.

Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää suola tarvittaessa.

Annostele maa-artisokkakeitto lautasille ja murenna paahdettua ilmakuivattuakinkkua keiton pinnalle.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *