Kodin kruunu – toimiva keittiö!

Keittiön suunnitteluun käytin aika paljon aikaa. Vaihtoehtoja oli useita ja näistä valinnoista voit lukea aikaisemmista kirjoituksistani täältä ja täältä. Lopulta päädyin Keittiömaailman keittiöön ja tammen värisiin kaapinoviin.

Nyt kun olemme asuneet uudessa kodissamme reilut puoli vuotta, niin on analyysin aika siitä, mikä toimii ja mikä ei. Listaan tähän viisi asiaa johon olen ollut tyytyväinen ja kolme kehityksen kohdetta.

Sieluni kehrää tyytyväisyyttään näihin valintoihin.

  1. Tasot

Olen edelleen rakastunut tähän valkoiseen Ylämaan graniitin valkoiseen kvartsitasoon. Vaikka välillä paprikaa, kahvia tai mustikkaa on jäänyt tasolle värjäämään, niin pyyhkimisen jälkeen pysyviä jälkiä ei ole jäänyt. Taso on ihanan helppo pyyhkiä ja raikastaa mukavasti tilaa. Korotettu taso lieden päällä on osoittautunut loistavaksi ruoan tarjoilupaikaksi, kun vieraita on enemmän.

Tasoa on ollut oikea ilo pyyhkiä!

2. Allas

Tämä Franken allas (malli: BOX BXX 210/110-50) sai blogin lukijat antamaan aika paljon huolestuneitakin kommentteja. Jääkö lika helposti nurkkiin ja reunoihin, kun allas on aika kantikas? Allas on mielestäni sopivan iso. Siinä mahtuu pesemään uunipeltiä ja isoa wokkipannua helposti. Ja ainakaan minusta lika ei liiaksi tuonne nurkkiin jää. Hieman allas on kuitenkin naarmuuntunut käytössä.

Allas on kaunis ja riittävän suuri

3. Astiapesukoneen sijainti

Edellisessä asunnossamme oli astianpesukone sopivalla käyttökorkeudella. Ja näin selkävikaisena, kun siihen oli tottunut, niin en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin tehdä tässä uudessa keittiössä samoin. Aluksi pohdin, että onko astiapesukoneen sijoitus hieman huono, sillä nyt se tulee altaasta vasemmalle (edellinen oli oikealla puolella). Mutta eipä sitä ole tullut käytännössä nyt huomattua. Ajattelin myös, että en tule pitämään astiapesukoneen yläritilästä, johon saa aterimet levitettyä. Aikaisemmin olen nostanut alatasolla olevan korin aina suoraan lusikkalaatikon viereen ja purkanut puhtaat aterimet laatikkoon. Mutta rehellisyyden nimissä, en ole käyttänyt koria tässä uudessa koneessa kertaakaan ja heti totuin tähän uuteen tapaan. Alaskin jää nyt enemmän tilaa muille astioille.

Työskentely on kätevää, kun astianpesukone on sopivalla korkeudella. Tosin kalustelevy on liian pieni tähän korkeaan malliin ja keittiön pieni kauneusvirhe…

4. Avonaiset yläkaapistot liukuovilla

Tämä oli toinen, josta sain huolestunutta palautetta blogini lukijoilta sekä ystäviltäni. Liukuovihan ei peitä kuin osittain kaapissa olevia astioita ja purnukoita. Pölyttyykö tai meneekö astiat ikävään ”keittiörasvaan”? Näyttääkö kaapisto siistiltä? Noh, meillä on aikalailla saman merkkisiä valkoisia astioita.  Uudet sopivan kokoiset ja kauniin harmaan violetit murokupitkin löysin juuri Stockalta. Ikeasta ostin vielä sisustukseen sopivia lasipurkkeja, joten mielestäni nämä hyllyt ovat ihan riittävän siistit. Pölyä tai rasvaa en ole astioissa huomannut. Ainoa tietenkin on tuolla ylhäällä olevat suuret tarjoiluastiat, jotka ei oikein muualle sovi. Ne aina pesaisen nopeasti ennen käyttöön ottoa (eli käytännössä muutaman kerran vuodessa). Niin suurin etu näissä yläkaapeissa on se, että ei lyö päätään kaapin oveen!

Meillä astiat ovat pitkälti samaa sarjaa, joten ihan kauniita katsella avohyllyssäkin
Raksa-aikana ostettu radio sopii keittiöön kuin nakutettu!

5. Kaapistot ruokailutilan puolella

Tämä on tuonut mukavasti lisäsäilytystilaa viinilaseille, kynttilöille, pöytäliinoille, maljakoille, tarjoiluastioille… Asennuksessa tapahtui pieni virhe, sillä kippiovet oli tarkoitus laittaa aukeamaan ylhäältä alaspäin. Ja kaappien oviin oli tarkoitus laittaa pomppumekanismi, mutta ne on vielä tuolla pussissa odottamassa mun inspiraatiota…

Kaivattua lisätilaa säilytykseen!
Kulmassa oleva kaappi on normaali syvyydeltään ja sinne saa hyvin maljakot ja pöytäliinat säilöön

Nämä olisin voinut valita ehkä toisin…

  1. Valaistus

Keittiön valaistus on kyllä kokonaisuudessaan hyvä ja riittävä. Ainoa, mikä hieman välillä ahdistaa on se, että haluaisin nopeasti tason/altaan päälle valon. Nyt kytkintä ei ole niin kuin ennen vanhaa siinä valaisimessa, vaan joudun ottamaan muutaman askeleen keittiön kulmalle ja nappaamaan valot päälle.

Tästä valaistustilojen säätö on näppärää, mutta joskus liian kaukana…

2. Aamiaiskaappi

Tätä pohdin jonkin aikaa, että haluammeko aamiaiskaapin. Ehkä se oli nyt sellainen nykyajan trendi, johon hurahdin ja sellaisen päädyimme hankkimaan. Tyylikäshän se on, mutta rehellisyyden nimissä ovet ovat olleet kiinni tämän puolen vuoden aikana ehkä kymmenen kertaa. Ovien saranamekanismi on sikakallis ja siksi, jos nyt haluaisin sijoittaa rahaa jonnekin muualle, niin tämän olisi voinut toteuttaa vaikka vain ilman ovia. Toinen ovista on kuosiltaan erilainen ja siitä reklamoitiin. Uuden oven asennus on kuitenkin aikamoinen urakka ja tulee maksamaan useamman satasen (kun työmies tulee projektiin avuksi), niin se on vaan jäänyt tekemättä… Tämä onkin yksi riskeistä mikäli tällaista tammiviilutettua ovea valitsee. On aina arvoitus millaisella kuvioinnilla ovet tulevat.

Aamiaiskaappi on päivittäin kovassa käytössä
Toinen ovista meni vaihtoon ja vaikka uusi ovi on jo saapunut ajat sitten, emme ole saaneet sitä vielä paikoilleen…

3. Uunin asetteleminen ja käytön toiminnallisuus

Tämä on ensimmäinen asunto, jossa uuni on nyt korkeammalla eikä perinteisesti lieden alapuolella. Keittiösuunnitelmia tehdessä, sain kommenttia siitä, että onko uunin sijoittaminen turvallista isolle seinustalle, sillä nyt pitää kävellä koko keittiön poikki laskemaan kuuma vuoka tai pelti pöydälle. Matka ei ole käytännössä kuin 2-3 askelta, joten tätä en ole katsonut ongelmaksi. Mutta nyt en tullut huomioineeksi esimerkiksi sitä mihin laitan patalaput ja missä säilytän pellit. Nyt pellit ovat ns. halkolaatikossa joka on tarkoitettu koirien ruoalle ja sinne olen asennuttanut erillisen ulos vedettävän leikkuulaudan, joka toimii nyt peltien säilytyspaikkana.

Koirien ruoille löytyy oma iso laatikko, johon mahtuu 12 kg:n ruokasäkki sekä laatikko kauhoineen
Tilasin ulos vedettävän leikkuulaudan lähinnä koirien ruokakuppeja varten, mutta nyt siinä säilytetään peltejä ja välillä myös patalappuja

Syksyn aikana kirjoitan vielä tarkemmin meidän kodinkonevalinnoista tarkemmin.

sisustus rakentaminen keittioremontti
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *