Keittiö – ravitsemusterapeutin toinen työtila

Nyt on päätökset tehty keittiön suhteen! Pyysin alkuvuodesta tarjoukset Topi-keittiöltä sekä Keittiömaailmasta. Topi-keittiöillä oli täydellisen värinen ovimalli, johon ihastuin. Tapasin Keittiömaailman keittiösuunnittelijan Kati Tiilikaisen jo loppysyksystä messuilla, jossa hän innosti pyytämään tarjousta myös häneltä. Topi-keittiöille tein aika tarkankin alkusuunnitelman, että mitä haluan ja mihin. Keittiömaailman Katin pistin heti alkuun ahtaammalle. En antanut oikeastaan mitään muita speksejä, kuin hieman ideoita värimaailmasta ja suunnitteluun vaikuttavasta hieman isommasta Siemensin kylmälaitteesta. Halusin nähdä ammattilaisen näkökulman, josko sieltä tulisi vielä jotain sellaisia ideoita, joita en itse ole tullut edes ajatelleeksi.

Alkuun olin aika varma, että valinta kohdistuu Topi-keittiöihin, sillä heidän valkolakattutammi-ovimalli oli juuri oikean värinen. Mutta pakko sanoa, että nyt oli Katin myyntitaidot niin kohdillaan, että lopullinen päätös kohdistui Keittiömaailmaan. Loistavan palvelun lisäksi tykkäsin myös Keittiömaailman 3D-mallista. Sain heti ensimmäisistä suunnitelmista linkin sähköpostiini, josta löytyi ohjelma, jonka kautta oli mahdollista pyöriä tulevaisuuden keittiössämme eri kulmista. I H A N A ! Grafiikka oli todella tasokasta ja realistisen oloista! Vaikka aika hyvä olen sielujeni silmin näitä suunnitelmia pohtimaan, niin kyllä tästä ohjelmasta oli apua! Kati oli myös loistava suunnittelija, sillä hän hoksasi aika nopeasti mun vaativan maun ja osasi ehdottaa heti oikeanlaisia ratkaisuja.

Tässäpä listausta asioista jotka oli tulevassa keittiössäni ”must have”:

 • astianpesukone korotettuna
 • aamiaiskaappi (tämän verran haksahdin trendeihin)
 • koirien ruokakupeille paikat
 • koirien isolle ruokasäkille paikka keittiöstä
 • Siemensin French-door jääkappipakastin
 • Riittävästi leipomistilaa
 • Korotettu reuna, ettei keittiön sotkut näy
 • Värimaailma suhteellisen vaalea, sillä keittiössäni tehdään aika usein erilaisia kuvauksia
 • Jos budjettiin mahtuu, niin valkoinen kivitaso

 

 

 

Nämä yllä olevat suunnitelmat ovat 95%:sti valmiita. Aamiaiskaapin osalta vielä mietimme, että haluammeko laatikot tammen värisenä vai valkoisena. Samoin yllä olevat hyllyt. Mikroaaltouuni tulee olemaan samassa uuden uunin kanssa, mutta pohdimme, että varaus erilliselle mikrolle voisi jokatapauksessa olla aamiaiskaapin ylähyllyllä.

Yksi asia, minkä kanssa kamppailin mielessäni useamman tunnin, oli jäteastian sijoitus. Nyt altaan alla ja vieressä on 800 mm leveät laatikostot. Altaan vuoksi ihan altaan alle ei voi roskalaatikkoa laittaa. Meidän nykyisessä keittössä on mielestäni hyvin tämä asia nyt suunniteltu. Heti altaan alla on laatikko, johon etuosaan mahtuu puhdistusaineet sekä pesusienet yms. Sen alla on toinen laatikko, josta löytyy lisää puhdistusaineita sekä roskapusseja. Oikealla on ylhäällä sekajäteastia ja sen takana astia kartonkijätteelle. Alla on laatikot kierrätyspulloille, lasi- sekä metallijätteelle. Vaikka altaalla puuhastelisikin, niin siitä on helppo yhteys roskikseen.

 

Nyt kuitenkin meni tyylikkyys käytännön edelle. Halusin nämä leveämmät laatikostot. Allaskin tulee olemaan nykyistä hieman isompi, joten altaan alle ei taas kummoisia mahdu. Siihen varmaankin sijoitan kaikki puhdistusvälineet ja -aineet. Alle laitan kierrätystä varten pullot, lasit sekä metallit. Sitten oikealle puolelle ehkäpä jopa kaksi sekajäteastiaa ja taakse kaksi kartonkijäteastiaa. Toki toinen sekajäteastioista muuttuu biojätteeksi, jahka saamme kompostorin jossain vaiheessa hommattua. Mitä laitan roskislaatikon alle on vielä täysin auki.

Kuten kuvista huomaatte, valitsin yläkaapeiksi hieman erilaisen valinnan. Kaapisto toimii siis liukuovilla ja kaikkia kohtia ei saa siis piiloon. Meillä on aikalailla samaa sarjaa arkikäytössä oleva lasit ja lautaset, joten ne saa kyllä pinottua kauniiksi. Mikäli tämä kiinnostaa enemmän, käy testaamassa itse kaappeja Keittiömaailman liikkeessä esimerkiksi Vantaan Tammistossa, jossa Tiilikaisen Kati myös palvelee.

Laatikoihin tulee vielä vetimet, mutta en ole varmaksi päättänyt vielä, että millaiset. Tilaan laatikot siis ilman porauksia. Ruokailutilan puolelle tulee syvyydeltään normaalia kapeampi kaapisto lukuun ottamatta reunimmaista kaapistoa, jolloin voimme hyödyntää paremmin nurkkatilan (inhoan erilaisia nurkkaratkaisuja!). Katin vinkistä kaapiston yläosa kippaa ylhäätä alaspäin, jolloin esimerkiksi viinilasien ottaminen kaapista on huomattavasti helpompaa. Minä olisin saranoinut tämän tietenkin ihan perinteiseen tyyliin ja kiroillut sitten myöhemmin sitä, että vaikea kumartua kaapiston alle!

sisustus keittio
Kommentit (14)
 1. Mä mietin noita avohyllyjä keittiössä: meillä oli yhdessä entisessä kodissa astiat kasivitriinissä ja pystyin ”elämään sen kanssa”, kun astiat tosiaan ovat samaa sarjaa ja kauniita, mutta kysymykseni koskee täysin ovetonta ratkaisua: Miten paljon ruoanlaiton rasvat yms.keräävät sellaista tahmeaa rasvaista pölyä astioihin, jotka ovat täysin suojaamattomia?
  Ehkä teillä on kauttaaltaan siistimpää kuin meillä, mutta meillä keittiössä kerääntyy ainakin lieden läheisyydessä oleville pinnoille ”tahmaa”. Siksi en ihan heti ottaisi avohyllyjä keittiöön. Lisäksi se rajaa visuaalisella ihmisellä sitä, mitä niihin hyllyihin voi laittaa (sen olin lukevinani tuosta sun kirjoituksesta, että sama vaivaa sinuakin.;)).
  Kaunis on kokonaisuus anyway, mutta ajattelin, että nyt on kuitenkin ihan vähän kommentoitava, että ratkaisusi on tältäkin osin hyvin mietitty.
  Tsemppiä rakennuspuuhiin. Pidän peukkuja!

  1. Meillä on itseasiassa nykyisessä keittiössä avoimet kulmahyllyköt lieden päällä. Kerran vuoteen ne kunnolla putsaan ja jonkin verran se kyllä kerää sitä tahmaa (tiedän mistä ällötyksestä puhut :D). Tuossa onneksi lieden yläpuolelle tulee vain liesituuletin, joka ei muuten vielä näy kuvissa. Ja matkaa kaapistoon on arviolta 50-60 cm. Aika näyttää kiroilenko tälle valinnalle parin vuoden päästä 😀

 2. Maarit Manninen
  28.2.2018, 08:44

  Kaunis ja valoisa keittiö teille tulossa! Mietin, kun uunin lähellä ei näyttäisi olevan laskutilaa, onko hyvä juttu? Itselläni monesti on kiire saada kuumat padat pois käsistä nopeasti. Tai jos olen mitoittanut padat liian täyteen ja läikkyy lattialle pöyrähtäessä toiselta puolelta keittiötä. Tosin sinä ammattilaisena et varmaa samoja virheitä tee :-).
  Onnea rakentamiseen! Samoissa vaiheissa ollaan ;-).

  1. Totta! Enpä ole tuota tullut ajatelleeksikaan! Tämä on ensimmäinen keittiöni, jossa uuni on muualla kuin lieden alapuolella. Olemme laittamassa tuohon uunin alapuolelle koiranruokasäkille tilaa ja siihen ylös sisälle sellaisen peltitason, johon saa laitettua koirien ruokakupit. Tätä tasoa voisi varmasti hyödyntää ehkä myös tähän takoitukseen… Mä naureskelen nyt täällä itselleni, sillä teen pantomiimiliikkeitä ja mietin, miten tuo liikerata menisi ja onko se taso liian tiellä 😀 Aamiaiskaapin taso on myös askeleen päässä, jos ei halua ympäri pyörähtää. Pitänee muistaa tästä blogauttaa, sitten kun keittiö on käytössä, että häiritseekö tämä vai ei…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *