Suolataikina

suolataikina

Suolataikina, toiselta nimeltään taikataikina on täydellistä koristeiden tekemiseen. Emme halunneet kuitenkaan tehdä ihan tavallista suolataikinaa, vaan lisäsimme omaamme piparkakkumausteet, jotta koristeet myös tuoksuu ihanalta! Ja sitä ne tosiaan tekee. Nämä sopii hyvin kuusen koristeeksi tai vaikkapa lahjapaketteihin. Jos kaipaat valkoisia koristeita, kokeile meidän soodataikinan reseptillä.

Valmiit suolataikinakoristeet voi säilyä hyvänä vuosia! Kunhan et säilytä niitä kovin tiiviissä rasiassa etkä missään kosteassa, jotta homeitiöt ei pääse iskemään koristeiden kimppuun. Puolestaan valmis taikina voi säilyä jääkaapissa viikon-tai pari jos haluat tehdä sitä etukäteen. Kannattaa pakata taikina kuitenkin tiiviisti, jotta se ei kuivahda. Eli käytännössä taikinan ja valmiiden koristeiden säilytys on juurikin päinvastainen – taikina ilmatiiviisti viileässä, valmiit koristeet ilmavasti kuivassa.

suolataikina

suolataikina

Sellainen ihana ja aromaattisen tuoksuinen suolataikina! Koristeiden tuoksu tosin riippuu vahvasti siitä miten tuoreita käytetyt mausteet on. Vahvemman tuoksun saa vaikkapa muutamalla pisaralla eteeristä kaneli-tai inkivääriöljyä. Ja tottakai näistä voi tehdä ihan minkä tahansa tuoksuisia! Koska taikinassa ei ole mitään vaarallista, ei haittaa jos tätä eksyy vähäsen lasten suuhun koristeita tehdessä. Suola tekee tästä muutenkin sen makuista, että tuskin sitä paljoa tekee mieli syödä, vaikka hyvältä tuoksuisikin 😀

Nyt päästämme teidät viettämään itsenäisyyspäivää! Huomisesta luukusta löytyy taas niitä syötäväksi tarkoitettuja herkkuja! Ja kaikille teille sekä Suomelle, hyvää itsenäisyyspäivää! <3

Seuraa meitä ja jouluherkkujen valmistusta myös instagramin puolella @drjinna

Suolataikina eli taikataikina

Ainekset (30 annosta)

2 dl
vehnäjauhoja
1 dl
suolaa
2 rkl
kanelia
2 rkl
inkivääriä
½ tl
kardemummaa
½ tl
neilikkaa
1 dl
viileää vettä
2 h 10 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 2 h 00 min

Tee näin:

  1. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää kylmä vesi pienissä erissä joukkoon. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes siitä tulee kiinteä massa. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman jauhoja. Jos taikina murenee liian helposti, voit lisätä hieman vettä.  Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia ennen ”leipomista”.
  2. Muovaile taikinasta haluamiasi koristeita käsin tai muotteja apuna käyttäen. Jos haluat roikkuvia koristeita, muista tehdä reiät. Kannattaa tehdä hieman tarvetta isommat reiät, sillä taikina turpoaa ihan hitusen uunissa.
  3. Paista uunin keskitasolla 125 asteessa tunnista puoleentoista (isoimmilla voi kestää vieläkin pidempään). Voit kuivattaa koristeet myös huoneenlämmössä, mutta siihen menee muutama päivä.
  4. Kun otat koristeet uunista, ylempi puoli saattaa olla vaalea, mutta peltiin päin ollut puoli kuuluisi olla taikinan värinen.  Jos vaaleus häiritsee sinua, voit hieroa pienen määrän rypsiöljyä koristeiden pintaan, tuoden värin esiin! Kun koristeet ovat jäähtyneet, voit piirtää tai maalata niihin. Me teimme koristelut nestemäisellä liitutussilla.
tee-itse koristelu joulu joulukoristeet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *