Suklaakakkudonitsit
Suklaakakkudonitsit on meidän viimevuotisten tavallisten kakkudonitsien serkku, ja nämä on aivan yhtä ihania! Teimme näitä kolmella eri tyylillä – suklaaganachella, vaniljaglazella ja tomusokerilla kuorruttaen. Kaikki ihania, mutta vaniljaglaze versiot vei kyllä voiton näistä kolmesta. Glaze-kuorrutus ei ole hääppöisen näköinen, mutta tuo ihanasti makeutta, suutuntumaa ja makua suklaisiin donitseihin. Nämä donitsit itsessään ei ole kovin makeita ja kaakaon syvyys maistuu runsaasti, joten makea kuorrute tuo tarpeellista kontrastia näihin. Jos et kuitenkaan ole kovin makeiden herkkujen ystävä, tummasuklaaganache toimii ihanasti. Ja tottakai voit tehdä myös maito-tai valkosuklaisen version milloin saat lisää makeutta.
Kakkudonitsit ei ole Suomessa kovin tunnettuja, mutta jenkeissä nämä ovat hyvinkin yleisiä. Kakkudonitsit nostatetaan leivinjauheella ja ovat tiiviimpiä ja mureampia kuin hiivalla nostatetut. Mutta leivinjauheella nostattamalla näiden koostumus on ihanan suussasulava ja nimensä mukaisesti, kakkumainen. Nämä sopii tuoreeltaan täydellisesti kahvin kanssa, ja ovatkin parhaimmillaan samana päivänä nautittuna.
Eivätkö olekin suloisia? Ja niin herkullisia. Suklaakakkudonitsit valmistuvat myös tavallisia hiivadonitseja-ja munkkeja nopeammin, sillä nostattaminen jää välistä! Kakkudonitseihin lisätään yleensä vähän muskottipähkinää tuomaan ominaista “donitsimaista” makua kuorrutteiden lisäksi. Muskotti sopiikin näihin ihanasti, kunhan sitä ei vaan missään nimessä sujauta sekaan liikaa! Nimimerkillä kokemusta löytyy 😀
Palaillaan tällä viikolla vielä vappuherkkujen parissa! Itsellä on tällä hetkellä kovat allergiaoireet menossa, mutta yritetään silti saada reseptejä ulos tasaiseen tahtiin teille! Palaillaan!
Seuraa meitä instagramissa @drjinna
Suklaakakkudonitsit
Ainekset
- 4½ dl
- vehnäjauhoja
- 1 dl
- tummaa kaakaojauhetta
- ½ dl
- perunajauhoja
- 1½ tl
- leivinjauhetta
- ½ tl
- suolaa
- ½ tl
- muskottipähkinää
- 1 rkl
- vaniljasokeria
- 1½ dl
- sokeria
- 50 g
- voita
- 1
- kananmuna
- 2½ dl
- kermaviiliä/ranskankermaa
- Vaniljaglaze (ohut)
- 4½ dl
- tomusokeria
- 2 tl
- vaniljasokeria
- 4 rkl
- maitoa (lämmintä)
- Suklaaganache
- 75 g
- tummaa suklaata
- ½ dl
- kuohukermaa
- Pieni nokare voita
Tee näin:
- Mittaa kuivat ainekset sokerin lukuunottamatta kulhoon. Sekoita.
- Mittaa toiseen kulhoon voi ja sokeri. Vatkaa niitä hetken ajan sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää sitten vuorotellen jauhoseosta sekä kermaviiliä, lisäten viimeisenä jauhoa. Sekoita vain kunnes taikina on sekaisin, älä ylivatkaa.
- Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin viilentymään tunniksi.
- Ota taikina kylmästä, jauhota pöydän pinta runsaalla jauholla. Kumoa taikina siihen, jauhota taikinan pinta ja painele/kauli siitä noin sentin paksuinen levy. Taikina on tässä vaiheessa tahmeaa, joten on tärkeää käyttää runsaasti jauhoja. Leikkaa kaulitusta levystä muotilla tai vaikkapa juomalasilla haluamasi kokoisia donitseja. Leikkaa pienellä muotilla tai tyllalla kolot. Säästä ja paista kolotkin.
- Lämmitä öljy 160-165 asteeseen ja paista donitseja minuutin/pari kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta ritilälle jäähtymään.
- Kun olet paistanut kaikki donitsit, tee haluamasi kuorrutteet ja kuorruta dippaamalla.
- Vaniljaglaze valmistuu sekoittamalla kaikki ainekset yhteen kulhossa. Ganache valmistuu kiehauttamalla kerman ja voin kattilassa ja kaatamalla ne pilkotun suklaan päälle. Anna vaikuttaa hetki ja sekoita. Donitseihin tulee yleensä sileä ja röpelöinen puoli, röpelöinen soveltuu hyvin glazeen jotta sitä menee pieniin koloihin ja sileä sopii parhaiten ganacheen, jotta saat kauniin kiiltävän pinnan.
- Kakkudonitsit ovat parhaita samana päivänä nautittuna.
Huom! Kakkudonitsit ovat tavallisia hiivadonitseja hauraampia, joten käsittele niitä varovaisesti.
Vinkki! Jos haluat helpottaa donitsien paistamista, laita leikatut donitsit leivinpaperineliöille ja laske siinä paistumaan öljyyn. Paperi irtoaa paiston aikana ja voit noukkia sen pihdeillä. Näin donitsien kaunis muoto pysyy helposti.