Salmiakkifudge
Jos superhelpot mikrofudget ei houkutelleet sinua vielä karamellien tekoon, tämä salmiakkifudge saavat viimeisetkin epäilijät avaamaan oman karkkitehtaan keittiöönsä! Ajattelimme ensin että olisimme tehneet lakufudgea, mutta päädyimme makeansuolaisiin salmiakkifudgeihin ja NÄMÄ ON NIIIIIIIN HYVIÄ !
Pakko herkullisuuden lisäksi sanoa, että tämä salmiakkifudge on myös esteettisesti kauniita mielestämme! Tummat fudget ja kulta oli jotenkin kaunis yhdistelmä ja nämä saivat myös paljon kehuja herkkulahjat saaneilta (sekä mausta että ulkonäöstä!). Itse asiassa tämän satsin jälkeen olemme jo keitelleet NELJÄ lisäsatsia, sillä ystävämme toivoivat lisää tätä herkkua!
Nämä on ehkä meidän lempparimme valmistamistamme karkeista koskaan… jos siis kaipasit vielä lisämotivaatiota tehdä näitä! Eli jos salmiakki maistuu, lisää nämä leivontalistan kärkeen! 😛 ja jos karamellien valmistus askarruttaa, kurkkaa ohjeita ja vinkkejä täältä!
Seuraa lisää meidän seikkailuista täältä!
Salmiakkifudget
Ainekset
- 3 dl
- kuohukermaa
- 4 dl
- hienoa sokeria
- ½ dl
- glukoosisiirappia (myös vaalea-sekä vaahterasiirappi käy)
- 50 g
- voita
- 1
- pussillinen turkinpippureita (murskattuna)
- 200 g
- maitosuklaata (pilkottuna)
- + mustaa elintarvikeväriä (mieluiten geelimäistä)
- + koristerakeita
Tee näin:
- Valmistele n.20x20cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla tai foliolla, suihkuta niihin vähän vuokasprayta. Mittaa isoon paksupohjaiseen kattilaan kaikki ainekset suklaata ja väriainetta lukuunottamatta.
- Lämmitä seosta koko aika sekoittaen (varmista että turkinpippurit sulavat joukkoon), kunnes se saavuttaa 120 asteen lämpötilan.
- Siirrä seos lämmönkestävään kulhoon, lisää joukkoon pilkottu maitosuklaa ja lisää joukkoon vielä väriaine (lisää sitä muutama tippa kerrallaan kunnes saat haluamasi värituloksen). Sekoita seosta kahden minuutin ajan sähkövatkaimella, jotta kaikki on varmasti huolellisesti sekaisin.
- Kaada tasainen seos uunivuokaan ja koristele haluamillasi koristerakeilla tai makeisilla. Anna vielä jäähtyä hetki huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi, mutta mielellään yön yli.
- Leikkaa fudge terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi paloiksi. Säilytä valmiita fudgeja viileässä. (jos fudge ei irtoa kunnolla paperista, kumoa se kokonaan toiselle leivinpaperille ja käännä oikein päin ja leikkaa)
HUOM! Suosittelemme käyttämään fudgen (ja muidenkin makeisten) teossa aina lämpömittaria, mikäli resepti niin vaatii. Tällöin seos saavuttaa varmasti halutun lämpötilan, jotta massa kovettuu!
Jos nämä haluaisi tehdä lakuversiona, niin mitä suosittelisitte turkinpippureiden sijasta?
En ole ihan varma, millä saisi samanlaisen koostumuksen. Voi olla että lakufudgea varten kannattaa käyttää tavallista fudge ohjetta ja lisätä siihen lakritsijauhetta! 😛
Tuleeko näistä minkä värisiä ilman lisättyä väriainetta? Hailakan harmaita? En millään tahtois muutaman tipan takia hankkia mustaa väriä kaappiin, mut kiinnostaisi siltikin kokeilla itse fudgeja.
Ruskeahkoja maitosuklaan taikia 🙂 hyvältä näytti minusta ilman väriainettakin! 😛