Pienet omenapiiraat

Vuoden paras omenasesonki alkaa olla kohdillaan ja täälläkin herkutellaan ihanilla pienillä omenapiirailla (tai siis… herkuteltiin). Jos laiskottaa voit tehdä samankaltaisia omenapasteijoita tekemällä tämän omenatäytteen lehti-tai voitaikinan sisälle! Pienet omenapiiraat maistuu parhaimmalta lämpimänä, tietenkin jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa herkuteltuna! Ja jos päärynä on enemmän makuusi, sopii se tähän aivan yhtä hyvin!

Viime keväänä innostuimme sitruunasta enemmän kuin koskaan ja se näkyi blogissakin (rehellisesti sanottuna villitys ei ole laantunut) ja nyt tuntuu että sama alkaa omenoiden kera. Mieli tekisi tehdä näitä omenakanelipuusteja, mutta täytyy ehkä keksiä jotain uutta tähän syksyyn!

Löysimme lähikaupasta pieniä ja suloisia kotimaisia päärynöitä, mitä itse lisäsimme omenoiden sekaan näihin pieniin piiraisiin! Pienet päärynät olivat noin luumun kokoisia, todella suloisia! Nämä olivat sen verran herkullisia, että taidamme jatkaa samalla linjalla, eli lisää omenaisia reseptejä tulossa!

Jos helpot omenapiiraat ei riitä tähän hätään, ja kuitenkin kaipaat lisää omenaisia herkkuja juuri nyt, kurkkaa tämä omena-punaherukkapaistos sekä nämä ihanat omenakeksit!

Seuraa meitä (ja meidän pian alkavaa joulukalenterirumbaa) Instagramissa tästä.

Pienet omenapiiraat

Ainekset (20 annosta)

5½-6 dl
vehnäjauhoja
1 tl
vaniljasokeria
1 rkl
sokeria
½ tl
suolaa
½ tl
kardemummaa
2 dl
kylmää, pieneksi kuutioitua voita (n.175g)
½-1 dl
kylmää vettä
Omenatäyte
2 dl
fariinisokeria
½ rkl
kanelia
1 tl
vaniljasokeria
½ tl
kardemummaa
1 tl
sulaa voita tai öljyä
2 dl
kuorittua, kuutioitua omenaa (n.2-3 omenaa)
Voiteluun
1
keltuainen
1 rkl
vettä
hienoa sokeria
2 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 30 min

Tee näin:

  1. Mittaa kulhoon kuivat ainekset. Lisää sitten joukkoon kylmä, kuutioitu voi ja sekoita seosta yleiskoneessa kunnes se on murumaista. Lisää sitten joukkoon kylmä vesi yksi ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes seoksesta saa pyöriteltyä taikinan.
  2.  Laita taikina kelmun sisälle ja jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
  3. Valmista omenatäyte kuorimalla ja kuutioimalla omenat (ja/tai päärynät) sekä sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kulhossa.
  4. Kaulitse kylmettynyt taikina ja leikkaa siitä haluamallasi muotilla (käytimme itse vanhoja leivosmuotteja tässä) sekä pohjat että kannet. Leikkaa kansiin viillot.
  5. Sekoita pienessä kupissa keskenään 1 keltuainen sekä 1 rkl vettä. Sivele tätä seosta pohjien pinnalle ja jaa sitten pohjien päälle reilusti omenatäytettä. Painele lopuksi kannet kiinni ja nosta pelti jääkaappiin 15 minuutin ajaksi.
  6. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kun pikkupiiraat ovat valmiina uuniin, sivele vielä keltuaisseosta pintaan ja ripottele pinnalle hieman hienoa sokeria. Paista uunin keskitasossa n.20-25 minuuttia tai kunnes pikkupiiraat ovat kullanruskeita.
Kommentit (3)
  1. Söpöisiä pikku piiraita! Viikonloppuna tein ja mietin voisiko jauhojen määrää vähentää🤔 Suutuntuma hieman jauhoinen, mutta täyte ihanaa! Onko fariinisokerilla tapana irrottaa omenoista nestettä vai johtuiko omenoista (Granny smith)? Täyte oli lopuksi melko vetistä ja hankala annostella piiraan keskelle.

    1. Heippa! Jauhojen määrää voi vähän vaihdella riippuen jauhoista mitä käyttää (ja joskus joku jauhosatseissa on eroavaisuuksia!). Käytimme itse sunnuntain erikoisvehnäjauhoja, kuten aina leivottaessa! Meillä ei nestettä kauheasti irronnut, mutta jätimme kyllä omputkin sen verran kookkaisiksi että lusikoidessa täytettä se ei ollut vetistä (paitsi itse sokeri joka oli sulanut omppuihin). Me käytimme Royal Gala omppuja (tosin juurikin käyttämäsi Granny Smithit on yleensä piiraisiin parempia!). Jos teet uudelleen (..me nimittäin teemme varmaankin!) lisää jauhot erissä ja kun taikina on mielestäsi tarpeaksi kiinteää (mutta ei tahmaista!), voit lopettaa jauhojen lisäämisen! Toivottavasti tästä oli apua! 🙂 Kivaa viikkoa!

      1. Aivan varmasti teen! Kertakaikkisen suloisia piiraita 🧡

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *