Kinuski-karpalokakku
Kinuski-karpalokakku on hurmaava yhdistelmä kirpeitä marjoja ja ihanan makeaa kinuskia. Tämän kakun voit tehdä kahdella tapaa, karpalot pinnalla, milloin kakku on ´kahvikakkumainen´tai sekoittamalla marjat taikinan joukkoon, milloin koostumus on paljon mehevämpi ja piiraasta muistuttava. Kumpikin aivan ihania. Me teimme tällä kertaa kahvikakkumaisen version (kuivaa se ei kuitenkaan ole!).
Karpalot on meidän tämän kuun teema Sweet Food O´Mine Sarin kanssa. Me leivoimme kakkua ja Sarin blogin puolelta löydät jälleen herkullisen drinkin, missä maistuu karpalot ja rosmariini. Tajutiin leipoessa, että emme ole koskaan leiponeet mitään tuoreista karpaloista. Kuivattuja marjoja ollaan kyllä hyödynnetty kekseissä, granolassa sekä myslipatuikoissa. Nyt tuli siis ensimmäistä kertaa testattua myös tuoreet marjat. Ja toimiihan ne! Jos karpalot ei kuitenkaan ole juuri sinun mieleesi, voit korvata ne reseptissä puolukoilla, sillä ne sopivat kinuskin kanssa aivan yhtä hyvin.
Jos kaipaat ihanaa syksyistä, ehkä jopa hitusen talvista herkkua, leivo tämä kinuski-karpalokakku. Toimii lämpimänä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa tai viilennyttyään sellaisenaan. Tai jos oikein herkkusuuksi haluat ryhtyä, kinuskia voi aina valuttaa pinnalle lisää. Jos kaipaat lisää ideoita mihin upottaa karpaloita, kokeile tätä kakkua vaihtamalla puolukat karpaloihin.
Meillä on tällä hetkellä kunnon vauhti päällä ensi kuun joulukalenteriluukkujen kanssa. Saitte ehdottaa viime viikolla vielä reseptejä kalenteriin instagramin puolella, ja kuinkas ollakaan, teiltä ne parhaat ideat jälleen tuli! Joten ehdottomasti teidän toivereseptejä tulee löytymään jälleen kalenteriluukkujen takaa.
Seuraa meitä myös instagramin puolella @drjinna
Kinuski-karpalokakku
Ainekset (12 annosta)
- 120 g
- voita (pehmeänä)
- 2 dl
- hienoa sokeria
- 2
- kananmunaa
- 1 dl
- maitoa (lämpimänä)
- 5 dl
- vehnäjauhoja
- 1½ tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- vaniljasokeria
- 4 dl
- karpaloita
- 1 prk
- Valion kinuskikreemiä
Tee näin:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Valmistele n.22cm irtopohja tai korkeareunainen piirasvuoka vuoraamalla sen pohjan sekä reunat leivinpaperilla.
- Mittaa kulhoon tai yleiskoneeseen voi ja sokeri, vaahdota vatkaimilla kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
- Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, muista kaapia kulhon reunat.
- Mittaa jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen, lisää sitten jauhoseosta ja lämmintä maitoa vuorotellen vaahtoon, lopettaen jauhoseokseen. Vatkaa vain kunnes taikina on sekaisin, kaavi vielä reunat.
- Lisää karpalot kääntelemällä nuolijalla varovaisin liikkein. Jätä osa sivuun, jotta voit lisätä niitä kakun pinnalle.
- Kaavi taikina valmisteltuun vuokaan ja tasoita. Lusikoi pinnalle kinuskikreemi, tasoita ja lisää loput karpalot. Paista uunin keskitasolla noin 60 minuutin ajan. Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Kakku saa olla valmiina kostea ja mehevä, mutta ei raaka. Jos kakku on vielä 60 minuutin jälkeen hieman raaka, jätä se vartiksi sammutettuun uuniin jälkilämmölle.
- Nosta valmis kakku huoneenlämpöön. Anna jäähtyä vartin verran ja irroita sitten varovaisesti vuoasta. Koristele pursottamalla loput kinuskikreemistä nauhamaisesti kakun pinnalle. Nauti heti tai jäähtyneenä.
HUOM! Jos haluat kakusta kahvikakkumaisen, lisää karpalot vain kakun pinnalle.
Nam! Ihanan innostava kakku. Täällä on vielä karpaloita jäljellä, joten tätä leivon perheelle vaikka viikonloppuna ❤️
Kiitos Sari <3 karpalot toimii kyllä hyvin leivonnassa, etenkin kinuskin kera!