Fantasiapikkuleivät – keksit jotka pitävät muotonsa
Huomenna vietetään ystävänpäivää, ja me juhlimme sitä jo vähän etukäteen tiistaina, koristelemalla näitä suloisia keksejä ystävämme Marikan kanssa. Keksien koristelu ei ole ikinä ollut se missä me loistamme, mutta alamme päästä jyvälle! Oli siis vihdoinkin aika laittaa blogiimme muotonsa pitävien keksien resepti. (ns. fantasiapikkuleivät). Meidän fantasiapikkuleivät maistuivat vienosti Irish Creamilta, mutta voit maustaa keksit haluamallasi makuaromilla tai vaikkapa kanelilla! Jos kaipaat suklaisia versioita muotonsa pitävistä kekseistä, kokeile näitä!
Tälläisissä pikkuleivissä on ehdottomasti parasta kaikki mahdollisuudet millaisia keksejä luoda. Ensin aloitetaan mausta ja muodosta, ja sitten jatketaan koristeluun kuorrutteiden ja koristeiden kanssa. Pikkuleivät ovat myös hauska lahjaidea moneenkin eri tilaisuuteen: synttärilahjaksi, joululahjaksi tai vaikkapa vieraslahjaksi häihin. Ja tottakai näitä sopisi viedä vaikka opettajille kouluvuoden lopussa.
Suloisia tuli! Ehkä jos tarpeeksi vuoden aikana harjoittelee, saattaa ensi joulun piparitalot olla vielä hienompia kuin viime vuoden! 😀 Jos vaan kärsivällisyys riittää pikkuiseen näpertelyyn! Varsinkin tekstin kirjoittamisessa pikeerillä on vielä parannettavaa ja se onkin yllättävän vaikeaa. Suklaalla on joskus kouluaikoina tullut pursoteltua enemmänkin, sillä kakkuja tuli tehtyä hyvinkin monta. Mutta isommalle pinnalle on ehdottomasti helpompi pursottaa kuin pikkuisiin kekseihin! Mutta harjoittelu tekee mestarin tässäkin.
Toivottavasti tekin leivotte näin ystävänpäivän alla jotain ystäville ja rakkaille! Hyvää ystävänpäivää meiltä teille näin päivää etukäteen! Jos ette vielä seuraa meitä instagramissa, tulkaahan messiin @drjinna!
Fantasiakeksit
Ainekset (30 annosta)
- 170 g
- voita (pehmeänä)
- 1¾ dl
- hienoa sokeria
- 1
- kananmuna
- 4½ dl
- erikoisvehnäjauhoja
- ½ dl
- perunajauhoja
- ½ tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- vaniljasokeria/makuaromia
Tee näin:
- Mittaa kulhoon voi ja sokeri, vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa sillä aikaa kuivat ainekset toiseen kulhoon ja siivilöi ne.
- Kun voi-sokerivaahto on kuohkea ja vaalea, lisää joukkoon kananmunat (sekä aromi, jos lisäät nestemäistä) ja jatka vaahdottamista vielä hetken, kunnes kananmuna on sekoittunut kunnolla joukkoon.
- Lisää sitten kuivat ainekset vaahdon joukkoon kahdessa erässä. Kaavi kulhon reunat ja sekoita vielä hetki. Älä kuitenkaan ylivatkaa, ettei taikinasta tule sitkeä.
- Kaavi taikina leivinpaperin päälle, painele vähän alas ja paina sitten toinen leivinpaperi taikinan pinnalle. Kaulitse taikina leivinpaperien välissä muutaman millin paksuiseksi (kuten piparit) ja nosta sitten kylmään noin 3-4 tunnin ajaksi.
- Ota taikina jääkaapista ja irrota päällä oleva leivinpaperi. Leikkaa sitten haluamasi muotoisia keksejä (kasaa lopputaikina palloksi ja kaulitse taas paperien välissä, laita takaisin kylmään) ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla, kunnes keksit ovat vaalean kullanruskeita. Siirrä ritilälle tai lautaselle jäähtymään ennen kuorruttamista.
- Valmista pikeeri vaahdottamalla valkuaisia ja tomusokeria (n. ½dl valkuaisia ja 3 dl tomusokeria) kuohkeaksi. Pursota tyllalla ensin reunat, anna kovettua ja täytä sitten pikeerillä loput keksin pinnasta. Anna kovettua.
HUOM! Mitä kylmempää keksitaikina on, sen paremmin keksit pitävät muotonsa paistettaessa!
Pystytkö näitä pakastamaan? Ilman pikeeriä tottakai 🙂
Kyllä, tiiviisti pakattuna 🙂
Kuinka kauan keksit ovat sinulla olleet uunissa?
Riippuu uunin tehosta, yleensä n.8-15 minuuttia 🙂