Beignet-munkit

beignet-munkit

beignet-munkit

Jos seurasit yhtään meidän lomareissua viime vuonna, saatoit huomata että ihastuimme Kalifornian Disneylandissa beignet-munkkeihin. Disneyn Beignet-munkit on New Orleansin malliin tehtyjä, eli pehmoisia ja ilmavia, hiivalla kohotettuja munkkeja jotka päällystetään runsaalla tomusokerilla (esim.Ranskassa beignet on enemmänkin uppopaistetun tuulihatun tyylisiä). Disneylandissa Mikki Hiiren muotoiset beignet-munkit tarjoiltiin tomusokerilla täytetyissä paperipusseissa ja sait itse ravistella sokerihunnun niiden pinnalle. Me tehtiin omamme myös samalla tyylillä reissun muistoksi! Hauskaa! 🙂

Jos tomusokeri ei ole makuusi, sopii nämä pyöritellä vaikka kaneli-sokerissakin! Tai vaihtoehtoisesti voit tehdä näihin juoksevan tomusokerikuorrutteen (kuten pipareihin). Suosittelemme kuitenkin herkuttelemaan beignet-munkit lämpiminä, sillä sellaisina ne ovat parhaimmillaan! Beignet-munkit voi myös dippailla hilloon tai suolakinuskiin jos kaipaat vähän ekstramakua. Tällä reseptillä tulee melko iso satsi, joten mikäli kotoa ei löydy tarpeeksi herkuttelijoita, puolita resepti huoletta tai pakasta valmiit munkit ja lämmitä uunissa ennen tarjoilua.

beignet-munkit

beignet-munkit

Niin ikävä meidän reissua. Siitä on nyt kulunut jo vuosi. Vuosi on mennyt tavallaan todella nopeasti, mutta samalla hitaasti (varmaan moni koronastressaaja siellä ruudun toisella puolella voi samaistua). Me vietämme tänään hääpäiväämme, sillä että Jonnalla on hammaslääkäri! 😀 Minulla puolestaan ensi viikolla.

Tällä viikolla on taas perinteinen juhlaviikko, hääpäivä, blogin synttärit (huomenna!) ja minun synttärit torstaina! Woop woop! Enemmän juhlatunnelmia löytyy instagramin puolelta: @drjinna

Beignet-munkit

Ainekset (25 annosta)

2 dl
vettä (huoneenlämpöisenä)
1½ dl
maitoa (huoneenlämpöisenä)
½ dl
hienoa sokeria
1 rkl
vaniljasokeria
½ pss
hiivaa (n.1½tl)
1
kananmuna
2 rkl
voita (pehmeänä)
1 tl
suolaa
8½ dl
vehnäjauhoja (+ pöydälle)
+ öljyä, kulhoon
1 l
öljyä, paistoon
+tomusokeria pinnalle
3 h 00 min
{
AKTIIVINEN 1 h 00 min
PASSIIVINEN 2 h 00 min

Tee näin:

  1. Mittaa kulhoon vesi, maito, sokerit ja kuivahiiva. Anna hiivan tekeytyä nesteessä 15 minuuttia.
  2. Sekoita seoksen joukkoon kananmuna, vatkaa se joukkoon ja lisää sitten pehmeä voi.
  3. Ala lisäämään jauhoja (ja suola!), lisäämällä ensin 4 dl, sekoita ne huolellisesti joukkoon. Voit tehdä taikinan käsin tai yleiskoneessa. Lisää sitten loput jauhot ja sekoita taikinaa sen verran, että ainekset on sekaisin.
  4. Jauhota pöytä ja kippaa taikina siihen, alusta taikinaa pöydällä hetki (lisää jauhoja tarvittaessa), älä kuitenkaan vaivaa samalla tavalla kuten pullataikinaa tehdessä. Valmis taikina saa olla vielä pehmeä ja vähän tahmea, eikä liian “kiinteä”. Muodosta taikinasta pallo, ja laita öljyttyyn kulhoon kohoamaan 1½-2 tunniksi liinalla peitettynä. Vaihtoehtoisesti voit peittää kulhon kelmulla, ja antaa taikinan kohota yön yli jääkaapissa.
  5. Kun taikina on tuplannut kokonsa kohotessaan, laita öljy lämpenemään laakeaan paksupohjaiseen kattilaan (öljy saisi peittää pohjasta ainakin 3-4 cm). Beignet-munkit paistetaan n.180 asteessa. Pidä öljyn lämpöä silmällä lämpömittarin avulla.
  6. Sillä aikaa kun öljy lämpenee, kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli siitä  suorakulmio, taikinan paksuus saa olla reilu puoli senttiä. Leikkaa sitten munkit haluamasi kokoisiin neliöihin pizzaleikkurilla tai veitsellä.
  7. Paista beignet-munkkeja 3-4 kerrallaan muutaman minuutin ajan. Munkit kannattaa kääntää kertaalleen paistettaessa, paistaen n.1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta valmiit munkit leivinpaperin päälle jäähtymään.
  8. Kun beignet-munkit ovat vähän jäähtyneitä, tomuta ne runsaalla tomusokerilla (tai heiluttele pussissa kuten me!). Nautitaan tuoreina, lämpimänä kahvin tai teen kanssa.
ruoka leivonnaiset munkit makeat-leivonnaiset
Kommentit (2)
  1. Herkuölisen näköisiä. Nämä menevät testiin viikonloppuna. Tosin vegaanisina, sillä resepti on tosi helppo veganisoida – onneksi!

    1. Kiva kuulla! Nämä on kyllä suurta herkkua! 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *