Paahteiset pikkuleivät – Juhannuskalenteri luukku 12
Paahteiset pikkuleivät saavat nimensä paahteisesta maustaan, mikä tulee kun ruskistetaan voi taikinaa varten. Ruskistettu voi tuo pähkinäistä ja jopa vähän karamellista makua muuten niin tavallisiin (mutta ihanan mureisiin) pikkuleipiin. Näitä pikkuleipiä voi myös täyttää hilloilla tai kreemeillä jos haluaa, me teimme tällä kertaa nämä ihan tavallisina. Jos kuitenkin kaipaat reseptiä tavallisiin, vaaleisiin pikkuleipiin, kokeile tällä.
Nämä paahteiset pikkuleivät pitävät muuten muotonsa uunissa, joten näitä on helppo myös leikata piparimuotilla haluamaansa muotoon ja vaikkapa kuorruttaa pikeerillä tai sokerimassalla!
Vielä on muutama päivä kalenteria jäljellä ja ihania reseptejä onkin tulossa. Todennäköisesti kun tätä luet, niin me kuvataan jo joulukalenteria, TAI AINAKIN MEIDÄN PITÄISI! 😀 hullua (vielä hullumpaa syödä joululeivonnaisia kesäkuussa)!
Seuraa meitä instagramissa @drjinna
Paahteiset pikkuleivät
Ainekset (30 annosta)
- 225 g
- voita
- 2 rkl
- maitoa
- 2 dl
- tomusokeria
- 1 tl
- vaniljasokeria
- 5 dl
- vehnäjauhoja
- 2 rkl
- maitoa (+1rkl jos taikina on kuivaa)
Tee näin:
- Mittaa voi paksupohjaiseen kattilaan ja anna sen sulaa. Lämmitä sitä koko aika sekoittaen, niin että se alkaa ruskistua. Valmis voi on suunnilleen vähän tummempaa kuin hunaja olisi (ns.keskiruskea). Kattilan pohjalle muodostuu sakkaa (proteiinia), sen voi lisätä taikinan joukkoon (älä kuitenkaan kaavi kattilan pohjaa) tai voin voi siivilöidä kulhoon, milloin sakka ei sekoitu joukkoon.
- Kaada voi kulhoon ja aseta kulho jäähauteeseen tai kylmään veteen. Sekoita hetki ja lisää sitten joukkoon 2 rkl maitoa. Sekoittele kunnes voi alkaa jähmettyä uudelleen ja siitä muodostuu pehmeä, levitettävä massa (vähän piparitaikinan värinen). Yllä kuva tästä vaiheesta.
- Vaahdota pehmeää voimassaa pari minuuttia sähkövatkaimilla tai yleiskoneessa. Lisää sitten joukkoon tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää sitten vanilja sekä vehnäjauhot ja vatkaa taikina murumaiseksi. Viimeisenä lisää joukkoon 2 rkl kylmää maitoa. Valmis taikina on kuivahkoa, mutta siitä saa muodostettua pallon pyörittelemällä. Jos taikina on vielä liian kuivaa, voit lisätä vielä yhden ruokalusikallisen maitoa.
- Muodosta taikinasta pallo, paina lättänäksi ja kääri se kelmuun. Laita taikina kylmään noin 20 minuutin ajaksi. Lämmitä taikinan kylmetessä uuni 175 asteeseen.
- Kaulitse kylmettynyt taikina jauhotetulla pöydällä tai kahden leivinpaperin välissä ja leikkaa sitten haluamasi muotoisia keksejä. Nosta keksit varovaisesti lastalla tai veitsellä leivinpaperilla varustellulle pellille. Voit tehdä haarukalla kuvioita kekseihin ennen paistoa.
- Paista 175 asteessa keskitasolla noin 6-10 minuuttia uunin tehosta riippuen. Keksit saa olla vähän pehmeitä uunista tullessaan.
- Dippaa hetken jäähtyneet keksit suklaassa ja koristele haluamallasi tavalla.
Reseptissä on 5 dl vehnäjauhoja ja 6 dl vehnäjauhoja?
Ihana juttu tämä JUHANNUSKALENTERI! Kyllä jouluiset leivonnaiset kesään sopivat. Tämä ei liity leivontaan, mutta pyysin rakasta ukkokultaani, joka tekee todella hyvän lasimestarin sillin jouluksi, toteuttamaan sen juhannuksena, sopiihan se aivan mainiosti uusien pottujen lisukkeeksi.
Mukavaa juhannuksen odotuksen aikaa…
Kiitos! Hyvää juhannuksen odotusta sinnekin!
Kuinka paljon paahteisiin pikkuleipiin tulee vehnäjauhoja?
5dl 🙂
Eikö reseptiin tule mitään kohotusainetta? Eikä munaa?
Pysyykö keksit silti hyvin kasassa eivätkä myöskään ole kivikovia? Tajusin tuon leipoessa ja nyt jännittää miten käy. Täytynee tehdä testipaisto, tuon taikinan kyllä lusikoi vaikka raakanakin suuhunsa, ihanan makuinen! Testissa samalla toinen setti mustikkatomusokerilla ja gluteenittomana
Moi! Tosiaan ei tule 🙂 nämä on enemmän murotaikinamaisia, eli ei kohotusta. Koostumus on murea 🙂