OMENAHOMMIA | APPLE JAM

Meidän pihassa kasvaa yksi omenapuu, johon on vartettu paria erilaista lajiketta. Omenalaaduista ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta eroa niissä kyllä on; puusta löytyy sekä aikaisempaa että myöhäisempää lajiketta. Ensimmäinen lajike kypsyi jo elokuun lopulla isoiksi ja meheviksi omeniksi, jotka kyllä valitettavasti kelpasivat tuholaisillekin. Tämä toinen lajike taas kasvoi vaivalloisesti ja kitkerästi; omenia oli paljon, mutta olivat pieniä ja tosi happaman makuisia. Meinasin jo jättää moiset puuhun, kunnes sattumoisin päätin maistaa vielä yhtä omppua näin lokakuun lopulla. Ja kas, aika ja kirpsakka ilma olivat tehneet tehtävänsä, ja maku oli varsin kelvollinen. Selkeästi talviomenia.
Omenat olivat kuitenkin jo vähän rupisia ja pakkasen paleltamia, joten päätin hyödyntää ne hilloksi. Eilen hellalla porisikin hillokattila, ja tein ensimmäiset kokeilusatsit sadosta. Sujautin kattilaan pari kanelitankoa ja jätin hilloon sopivasti sattumia, ja ihan hyväähän tuosta tuli. Viikonloppuna täytyy varmaan pitää kuorintatalkoot, sehän on se homman tylsin ja aikaavievin osa. Kyllä hilloa keittelee ja syö oikein mielellään, mutta se kaikki kuoriminen…äh.
omenahillo
ruokainspiraatio
Täällä uuden kodin keittiössä on kyllä tullut touhuttua kaikenlaista, olen saanut ihan uudenlaisen kipinän ruoanlaittoon ja leipomiseen. Aikaa vain saisi olla vähän enemmän tällaisten hommien toteuttamiseen. Tällä hetkellä myös käytäntö on vähän kokkailua vastaan, meiltä posahti nimittäin yllättäen jääkaappi, ja parhaillaan odotellaan lainalaitetta ja tuon huoltoa. Onneksi on sentään viileät ilmat ja kylmäsäilytykseen voi hyödyntää myös ulkotiloja, muuten voisi olla vähän kinkkiset oltavat.
marmoritaso
Ensi viikolla koittaa jo marraskuu, ja minä täällä vielä mattimyöhäisenä poimin viimeisiä omenia ensilumen keskeltä. Mutta parempi myöhään kuin ei millonkaan. Hillon lisäksi voisi pyöräyttää vielä parit omenapiirakat pakkaseen, ja tietysti paistaa karamellisoituja omenia tähän tapaan. Mutta mitäs muuta näistä keksisi? Vinkkejä kehiin!
Making apple jam in the kitchen. I may be a bit late with them but we still have a huge amount of apples in the garden that are as late as now at their best. Any other ideas what to do with them, apple pie, roasted apples or what…?
Kommentit
  1. 1

    Anonyymi sanoo

    Pipsa Hurmerinnan Pipsan keittiössä -kirjassa on ihana omena crumble -resepti. Suosittelen kokeilemaan sitä, jos resepti ei ole jo tuttu.
    Parhaat leipomani omppupiirakat on Prisca Leclercin Tarte Tatin (resepti löytyy googlettamalla) sekä tämä Hesarissa ollut amerikkalainen omenapiiras, johon muskottipähkinä tuo upean säväyksen:
    http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/a1349748924867
    Tuon jälkimmäisen reseptiä kysellään aina, kun olen tarjonnut sitä ystävilleni.

    Sanna

    • 1.1

      sanoo

      No tuossahan oli jo vinkkiä kerrakseen, kiitos! Hesarin piiras vaikuttaa ihanalta, harmi vain kun mies on pähkinäallergikko… Ehkä teen tuota viikonloppuna ystäville!

  2. 2

    sanoo

    Omenahillon omenia ei tarvitse välttämättä kuoria. Eli palasina ja kuorineen vaan kattilaan. Hilloon jää tietty silloin pieniä sattumia, joista kaikki eivät tykkää, mutta makuunhan se ei vaikuta. 🙂

    • 2.1

      sanoo

      Niinkö, no mutta tämähän helpottaa asiaa! 🙂 Pienet sattumat ei haittaa, itse asiassa pidänkin mieluummin juuri vähän karkeammasta hillosta kuin ihan sileästä. Toki jos kuorenpalat jäävät teräviksi, voi se tuntua suussa vähän ikävältä… Taidan kuitenkin olla laiska ja testata.

  3. 3

    sanoo

    Jos pakastintilaa on, keitä omenista tuoresosetta pakkaseen. Lohkot omput kuorineen kattilaan, pieni tilkka vettä (vain sen verran, ettei lohkot ota pohjaan kiinni) ja annat hiljalleen poreilla. Kun omput ovat pehmenneet, niin surautat sauvasekoittimella soseeksi. Sose on herkkua ja terveellistä puuron, jugurtin ja rahkan kanssa. Myös kuivatut omenalastut ovat ihania, mutta isoissa kuivausmäärissä kuivuri olisi hyvä apuri, pienemmät määrät toki kuivuvat vaikka uunipellillä.

    Loppuun vielä; tästä omenapiirakasta on tullut meidän tämän syksyn uusi suosikki, suosittelen kokeilemaan, ihanan yksinkertainen ja todella herkullinen: http://blogit.meillakotona.fi/kasvihormoni/vahva-suositus-rahka-omenapiiraalle/

    • 3.1

      sanoo

      Meidän äiti tekee usein sosetta tuolla tavalla. Se on kyllä siitä mukava resepti, ettei sokeria tarvitse käyttää. Tämä minun tekemä hillohan ei ole ison sokerimääränsä ansiosta mikään terveyspommi, kaurapuuron terveyshyödyt menevät vähän harakoille…:) Kuivattuja omenalastuja en ole koskaan kokeillut, mutta voisihan niitä pienissä määrin testata pellillä – syödyksi tulisi varmasti nekin.

      Kiitos myös piirasreseptistä, vaikuttaa tosi hyvältä! Olen tehnyt vähän tuohon tapaan marjapiirasta, mutta omenan käyttäminen on tuossa uusi juttu. En ole myöskään lisännyt rahkaan kermaa, mutta sehän mehevöittää varmasti piirasta entisestään. Testiin menee!

  4. 4

    PiaT sanoo

    Itse pidän omenahillosta enemmän kuorettomana – sanokoot martat mitä tahansa 🙂 Kuoret ja siemenkodat olivat siis ikävä bonus omenahillon keittelyssä, kunnes hankin omenasorvin. Sellaisen oikein vanhanaikaisen. Se on I H A N A! Se kuorii ja poistaa siemenkodan JA viipaloi omenan kampea pyörittämällä! Käytän sorvia aina, kun tarvitsen omenaa leivonnaisiin tai säilöntään. Sillä syntyy myös omenalastut kuivaamista varten. Aivan mahtava peli!
    Joten kipaise lähimpään Claes Ohlssoniin ja osta itsellesi omenasorvi.
    (En ole tuotteen valmistaja enkä CO:in osakas ;D )

    • 4.1

      sanoo

      Voi vitsit, kiitos suosituksesta! Täytyy käydä kurkkaamassa. Minulla on apuna Fiskarsin omenanlohkoja, joka halkoo ja poistaa siemenkodan kyllä helposti, mutta kuoriminen täytyy tehdä itse. Tuossa hoituisi vielä sekin, kuulostaa siis erittäin houkuttelevalta!

  5. 5

    Anonyymi sanoo

    Minä myös suosittelen tekemään hillon uunissa. Ensinnäkin paljon helpompaa ja hillo/sose on toffeisen makeaa, vaikka käyttäisi vain vähän tai ei ollenkaan sokeria.
    Tuossa ylempänä on yksi versio, minä tapaan tehdä näin: talouden isoin kattila täyteen kuorimattomia omenalohkoja, pohjalle liraus vettä, mukaan kanelia, inkivääriä tms. ja isoa kattilaa kohti noin ruokalusikallinen fariini/muscovadosokeria. Uuniin vaan, päälle folio jossain vaiheessa. Pari kolme tuntia uunissa, välillä sekoittelua (ei siis enää pohjaan palamisia ja hellan äärellä seisoskelua 🙂 sitten, kun omput on pehmeitä, niin sur rur soseeksi kuorineen vaan.
    Ihanaa talvella ottaa pakastimesta kaurapuuron päälle.

    • 5.1

      sanoo

      Kiitos vinkistä! Uuni kyllä houkuttelisi, hillo valmistuisi siellä kuin itsestään. Ehkä napsautankin sitten viikonloppuna uunin päälle ja hillot sinne porisemaan, ei tarvitse tosiaan kytätä koko ajan kattilan ääressä.

      Minä olen myös kova kaurapuuron syöjä, ihana olisi jos talvella saisi maistuvat lisukkeet suoraan pakastimesta. Kaura, omena ja kaneli toimii kyllä mielettömän hyvin yhdessä!

  6. 6

    Anonyymi sanoo

    Vielä lisäyksenä, että uuniin asteita 150-200, riippuu siitä, kuinka äkäisen uunin omistat. Kokeilemalla selviää. Ja itse käytän kymmenen litran kattilaa. Lohkon vain siemenkodat pois omenia paloitellessa. Tuohon uunihilloon upotan kaikki väkevät talviomenatkin ja hyvää tulee.
    Ihana omenapaistos löytyy HS:n sivuilta, kuun googlaa nimellä Outin omenapaistos.

    • 6.1

      sanoo

      Kiitos vinkistä, kokeiluun menee! Minulla onkin nyt teidän vinkkienne ansiosta jo paljon kokeiltavaa, tehtävää ja syötävää viikonlopuksi, hienoa 🙂

  7. 7

    sanoo

    Meidän pihalla on useampi omenapuu ja välillä tuntuu, etten tiedä, mihin tuota satoa enää lykkäisi. Jossain vaiheessa keksin alkaa kuivattamaan omenasiivuja ja niistä tulikin aika kivoja. Monitoimikoneella siivutus ja sitten kuivumaan ohuina kerroksina uuniin matalalle lämmölle ja luukku hieman raolleen ainakin välillä, että kosteus pääsee pois. Kivoja vaikka myslin joukossa 🙂

    • 7.1

      sanoo

      Kuivatetut omenat ovat kyllä ihan maistuvia. Ehkä justiinsa myslin, jogurtin tai puuron höysteenä tulisi syötyä, tai sitten ihan sellaisenaankin. En ole koskaan kokeillut näitä joten pitäneepi testailla, kiitos innostuksesta! 🙂

  8. 8

    sanoo

    Tuollaisista kirpakammista omenalajikkeista tulee hyvää hilloa myös yhdistettynä puolikkaan. Maistuu mm. paahtoleivän tai skonssin päällä maustamattoman tai vaniljalla maustetun tuorejuuston kanssa todella hyvältä! Meillä oli myös todella runsas omenasato tänä vuonna, keitin soseeksi ja hilloksi yhteensä seitsemän isoa kassillista omenoita, koska kokemuksesta tiedän, että ensi vuonna sadosta ei tule yhtä hyvä…

    • 8.1

      sanoo

      Täytyy ehdottomasti kokeilla, puolukkaakin tuli tänä vuonna aika hyvin! Kuulostaa herkulta.

      Huh, seitsemän kassillisen hilloaminen on jo aika kunnioitettava saavutus… Mutta pääseepä sitten nauttimaan pitkäksi aikaa hilloista ja soseista. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *