OMENAHOMMIA | APPLE JAM

Meidän pihassa kasvaa yksi omenapuu, johon on vartettu paria erilaista lajiketta. Omenalaaduista ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta eroa niissä kyllä on; puusta löytyy sekä aikaisempaa että myöhäisempää lajiketta. Ensimmäinen lajike kypsyi jo elokuun lopulla isoiksi ja meheviksi omeniksi, jotka kyllä valitettavasti kelpasivat tuholaisillekin. Tämä toinen lajike taas kasvoi vaivalloisesti ja kitkerästi; omenia oli paljon, mutta olivat pieniä ja tosi happaman makuisia. Meinasin jo jättää moiset puuhun, kunnes sattumoisin päätin maistaa vielä yhtä omppua näin lokakuun lopulla. Ja kas, aika ja kirpsakka ilma olivat tehneet tehtävänsä, ja maku oli varsin kelvollinen. Selkeästi talviomenia.
Omenat olivat kuitenkin jo vähän rupisia ja pakkasen paleltamia, joten päätin hyödyntää ne hilloksi. Eilen hellalla porisikin hillokattila, ja tein ensimmäiset kokeilusatsit sadosta. Sujautin kattilaan pari kanelitankoa ja jätin hilloon sopivasti sattumia, ja ihan hyväähän tuosta tuli. Viikonloppuna täytyy varmaan pitää kuorintatalkoot, sehän on se homman tylsin ja aikaavievin osa. Kyllä hilloa keittelee ja syö oikein mielellään, mutta se kaikki kuoriminen…äh.
omenahillo
ruokainspiraatio
Täällä uuden kodin keittiössä on kyllä tullut touhuttua kaikenlaista, olen saanut ihan uudenlaisen kipinän ruoanlaittoon ja leipomiseen. Aikaa vain saisi olla vähän enemmän tällaisten hommien toteuttamiseen. Tällä hetkellä myös käytäntö on vähän kokkailua vastaan, meiltä posahti nimittäin yllättäen jääkaappi, ja parhaillaan odotellaan lainalaitetta ja tuon huoltoa. Onneksi on sentään viileät ilmat ja kylmäsäilytykseen voi hyödyntää myös ulkotiloja, muuten voisi olla vähän kinkkiset oltavat.
marmoritaso
Ensi viikolla koittaa jo marraskuu, ja minä täällä vielä mattimyöhäisenä poimin viimeisiä omenia ensilumen keskeltä. Mutta parempi myöhään kuin ei millonkaan. Hillon lisäksi voisi pyöräyttää vielä parit omenapiirakat pakkaseen, ja tietysti paistaa karamellisoituja omenia tähän tapaan. Mutta mitäs muuta näistä keksisi? Vinkkejä kehiin!
Making apple jam in the kitchen. I may be a bit late with them but we still have a huge amount of apples in the garden that are as late as now at their best. Any other ideas what to do with them, apple pie, roasted apples or what…?
Kommentit (16)
 1. Pipsa Hurmerinnan Pipsan keittiössä -kirjassa on ihana omena crumble -resepti. Suosittelen kokeilemaan sitä, jos resepti ei ole jo tuttu.
  Parhaat leipomani omppupiirakat on Prisca Leclercin Tarte Tatin (resepti löytyy googlettamalla) sekä tämä Hesarissa ollut amerikkalainen omenapiiras, johon muskottipähkinä tuo upean säväyksen:
  http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/a1349748924867
  Tuon jälkimmäisen reseptiä kysellään aina, kun olen tarjonnut sitä ystävilleni.

  Sanna

  1. No tuossahan oli jo vinkkiä kerrakseen, kiitos! Hesarin piiras vaikuttaa ihanalta, harmi vain kun mies on pähkinäallergikko… Ehkä teen tuota viikonloppuna ystäville!

 2. Omenahillon omenia ei tarvitse välttämättä kuoria. Eli palasina ja kuorineen vaan kattilaan. Hilloon jää tietty silloin pieniä sattumia, joista kaikki eivät tykkää, mutta makuunhan se ei vaikuta. 🙂

  1. Niinkö, no mutta tämähän helpottaa asiaa! 🙂 Pienet sattumat ei haittaa, itse asiassa pidänkin mieluummin juuri vähän karkeammasta hillosta kuin ihan sileästä. Toki jos kuorenpalat jäävät teräviksi, voi se tuntua suussa vähän ikävältä… Taidan kuitenkin olla laiska ja testata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *