Sisustusideoita pienelle parvekkeelle

Keväiset, tai voisiko jopa sanoa kesäiset kelit saapuivat tänne rytinällä. Vaikka ennen varsinaisen kesän tuloa ilmojen suhteen ennätetään varmasti ottamaan monta kertaa takapakkia, tuovat nämä ensimmäiset lämpimät kelit aina mukanaan taatun terassi- ja parvekeinnostuksen; voisinkin veikata, että monessa kodissa on viime päivinä puunattu ahkerasti ulkotiloja talven jäljiltä siistimpään kuntoon.

Näin myös täällä, omalla kohdalla homma alkoi parvekkeen lattian perusteellisella pesulla. Nykyisessä asunnossani parveke on hyvin pieni, mutta kokohan ei tietenkään estä sitä, etteikö tilasta voisi silti nauttia. Toki pienen tilan somistamisessa on rajoituksensa ja esimerkiksi pikkutuolia lokoisampaa istuinta ei tilaan oikein saa mahtumaan. Minulle on kuitenkin tärkeintä, että on edes jonkinlainen pieni spotti, johon voi hetkeksi istahtaa nauttimaan ulkoilmasta, ja joka myös ilmansuunnaltaan on otollinen. Lounaaseen sijaitsevalla parvekkeellani riittää aurinkoa alkuiltapäivästä myöhäiseen iltaan, ja tästä asiasta olen ollut asumiseni aikana erittäin kiitollinen.

Tämän postauksen kuvituksena on sekalaisia vanhoja kuvia nykyisen ja edellisen kotini parvekkeilta. Ajattelin samalla kertoa muutaman ajatuksiani pienen parvekkeen sisustuksesta, sillä vaikka tilaa olisikin rajatusti, ei se ole este viihtyisän kesäkeitaan luomiselle. Pienessä tilassa kaiken a ja o on minusta oikeat mittasuhteet, eli että tilaa ei täytä väärän kokoisilla tai -muotoisilla kalusteilla. Tila kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös korkeussuunnassa, tällä tavoin parvekkeelle saa luotua esimerkiksi viihtyisää vehreyttä tukkimatta kuitenkaan arvokasta lattiapinta-alaa. Näillä kahdella stepillä kun lähtee liikkeelle, on jo aika hyvät edellytykset viihtyisän tilan syntyyn.

Pienellekin parvekkeelle mahtuu ruokailupaikka usein vallan mainiosti. Siroja parvekesettejä on monella valmistajalla, tämä vanhan parvekkeeni kalustesetti on Ikeasta. Tykkään itse tästä klassisesta mallista, se istuu hyvin pieneenkin tilaan ja sopii kivasti vanhankin talon miljööseen. Samantyyppisiä settejä on mm. pihakalusteiden klassikkovalmistajiin kuuluvalla Fermobilla, ja myös Granit on tuonut tänä keväänä myyntiin varsin kivannäköisen metallipöytäsetin. Kahden hengen pieni ruokailupiste syntyy tällaisen avulla varsin pieneenkin tilaan – toki mitään nautiskelutuolehan nämä eivät ole, vaan sirot tuolit ovat istuintuntumaltaan aika täpäkät. Asiansa ajavat kuitenkin ihan mainiosti.

Kasvien suhteen pidän rentoudesta: erilaisten kasvien ja ruukkujen sekoitelmista ja tällaisista rennoista puulaatikoista. Tällaiseen saa myös kätevästi tehtyä vaikka pienen parvekeviljelmänkin: itse varasin tänä vuonna taloyhtiömme pihasta viljelylaatikon, joten keskitän yrttien sun muiden kasvattamisen tänne, ja parveke saa puolestaan jäädä pelkille kesäkukille. Nyt pitäisikin alkaa jo kiireen vilkkaa suunnittelemaan istutuksia, ainakin haluan paljon erilaisia yrttejä ja ehkäpä myös porkkanaa tai jotakin muita juureksia. Niin kivaa, kun pääsee laittamaan taas sormet multaan!

Kasvit ovat kuitenkin tärkeä juttu pienelläkin parvekkeella, niiden avulla saa loihdittua niin paljon lisää tunnelmaa. Erilaiset amppelit, kasvatusseinät ja parvekelaatikot säästävät tilaa tunnelmasta tinkimättä, ja itsekin ajattelin täydentää parvekkeeni tunnelmaa muutamalla sellaisella:

Ikea / Granit / Granit / FDS / Granit / FDS

Tällaisilla jutuilla ajattelin itse täydentää parvekettani tänä vuonna. Tällä kertaa en ajatellut laittaa ruukkuja lainkaan lattialle, sillä haluan jättää tämän pienenkin tilan mieluummin vapaaksi, jotta tila pysyisi mahdollisimman ilmavana. Minulla on entuudestaan tuollainen metallinen Granitista ostettu kaidelaatikko, ja ajattelin hankkia vielä toisen samanmoisen – tämä on kivan yksinkertainen ja siro malli. Lisää vehreyttä ajattelin tuoda myös vertikaalisesti esimerkiksi tuollaisen rottinkikehikon avulla; se näyttäisi kauniilta täynnä kiemurtelevia kasveja. Myös tekstiilejä pitäisi hieman päivittää ja parvekkeelle laittaa ehkä pieni matto. Sen lattia on kaunista mosaiikkibetonia, mutta aika rähjäinen ja alati pölyisen näköinen, ja luulenpa että parvekkeella viihtyvä Kerttu-koirakin tykkäisi vähän pehmeämmästä alustasta. Pappelinan muovimatot on tässä tarkoituksessa hyväksi havaittuja ja miellyttävän tuntuisia, joten taidanpa kääntyä tähän vaihtoehtoon.

Minulla on parvekkeella kaksi pikkutuolia, mutta jos näitä ei sattuisi olemaan valmiina, hankkisin pieneen tilaan mieluummin yhden aavistuksen reilumman tuolin. Näin istuinpaikka olisi vähän mukavampi, ja muutenkin ratkaisu vähän järkevämpi – harvoinpa tässä pienessä tilassa kaksi henkilöä kököttää samanaikaisesti. Skagerakin Lilium-tuoli olisi aivan unelma, se on siro ja kaunis kuin mikä. Mutta ehkä tämä jätetään kuitenkin hautumaan mahdolliseen seuraavaan kohteeseen… Tuollaisen betonipallin ajattelin kuitenkin hankkia laskutasoksi, se on tuotteena näppärä ja monikäyttöinen. Varsinaista pöytää minulla ei ole enkä sitä ajatellut laittaakaan, tällainen pieni laskutaso riittää tässä käytössä varsin hyvin.

Pidän tuoleja useimmiten tuolla lailla kulmittain, joten pieni laskutaso mahtuisi näppärästi tuohon väliin. Kuten edellä sanottu, olisi yksi reilumpi tuoli tuossa ehkä paras vaihtoehto: tämä vain vinkiksi muille pienen parvekkeen kalustajille. Jos tilassa oleskelee pääasiassa yksi henkilö kerrallaan, on ehkäpä järkevintä panostaa tähän yhteen istumapaikkaan ja luoda siitä mahdollisimman mukava. Aina ei väen vängällä kannata mahduttaa useampia istumapaikkoja, jos niille ei ole käyttöäkään.

Täytyy sanoa, että odottelen innolla kesäkautta – ihan hurjaa, että se alkaa olla jo ihan kulman takana. Pidän myös valtavasti ulkosalla puuhastelusta ja etenkin näinä aikoina se on varmasti itselle tärkeä henkireikä. Ja vaikka tässä parvekkeessani ei ole juuri laittamista, pääsen kaupunkiviljelmäni myötä puuhailemaan ulkona taas vähän enemmän. Luulen, että se on oikein tervetullut juttu juuri nyt!

Onko siellä jo otettu terassit ja parvekkeet talviteloilta?

Lue myös viime vuonna toteuttamani parveke-diy:

Parvekkeen muodonmuutos

Kommentit (2)
  1. Hei, tiedätkö, onko betonista jakkaraa vielä Granitissa saatavilla? Linkkisi jakkaraan ohjautuu Granitin etusivulle…
    Kiitos jo etukäteen!

    1. Tätä oli jo viime kesänä, nyt juttua tehdessä tuotetta ei näkynyt nettisivuilla ja siksi linkkasin vain etusivulle, mutta eiköhän se kauppoihin ilmesty. Tämän kevään pressikuvissa oli näkyvissä myös valkoista samanmoista jakkaraa, se varmasti ainakin on jo pian tulossa myymälöihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *