Kiinnitetty postaus

Parvekkeen muodonmuutos

Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta/Cello

Yhteistyöni K-Rauta Cellon kanssa jatkuu, ja tällä kertaa teemana on piha ja puutarha. Cello-tuotemerkin alta löytyy monipuolisesti sekä sisä- että ulkotiloihin sopivia tuotteita ja rakennustarvikkeita, ja nyt pääsin tutustumaan merkin ulkotuote- ja tarvikevalikoimaan pienen diy- ja ulkosisustusprojektin myötä.

Koska oma parvekkeeni on kovin pieni, päädyin tekemään pienen muodonmuutoksen poikaystäväni parvekkeelle. Täällä tila mahdollistaa jo vähän konkreettisemmatkin muutokset, ja tällaisia parveke kieltämättä myös kaipasikin. Lähtökohtaisesti tila oli tyhjä ja täysin käyttämätön, mutta muodonmuutoksen myötä parvekkeesta saatiin aikaan oikein viihtyisä pieni kesähuone. Kurkataanpa tarkemmin, kuinka projekti eteni:

Lähtötilanne

Muodonmuutoksen kohteena oli 1980-luvun kerrostalossa sijaitseva noin 8 neliön parveke. Parveke on lasitettu ja lisäksi siinä on pieni lasiovi, jonka kautta pääsee kulkemaan ulos takapihalle. Lähtötilanne oli melkoisen ankea, näkymää hallitsivat lähinnä peltiset seinämät ja talon julkisivussa käytetty punainen väri. Lattialla oli edellisen asukkaan asentama neulehuopamatto, mutta muuten tila oli tyhjillään. Sainkin aika vapaat kädet tilan sisustamiseen – toiveena oli vain saada tilasta niin viihtyisä kuin puitteet antavat myöden. Grillaus ei ole parvekkeella sallittua, eikä tänne näin ollen kaivattu kesäruokailuun sopivaa pöytääkään, niinpä päätimme tehdä parvekkeelle pienen viihtyisän loikoilupaikan mukavan sohvan, päivitettyjen pintamateriaalien ja vehreiden kasvien avulla.

Työvaiheet

Ensimmäinen ja tärkein asia oli seinä- ja lattiapintojen ilmeen kohentaminen: isot pinnat kun vaikuttavat radikaalisti koko parvekkeen ulkonäköön. Lähdimme häivyttämään seinässä olevia peltejä puurimoista tehtyjen kehikoiden avulla. Näiden toteutus oli yksinkertainen: teimme Cellon höylätystä mäntyrimasta kaksi rimakehikkoa, jotka käsittelimme Cellon kaluste- ja terassiöljyllä lämpimän ruskeiksi. Kiinnitimme lattiasta kattoon ulottuvat kevyet kehikot huomaamattomilla kulmaraudoilla kattoon, ja tuimme ne vielä lattiastakin käsin. Valitsin riman kooksi 21×21 mm, näin kehikoista tuli pienelle parvekkeelle sopivan kevyet, mutta kuitenkin tarpeeksi peittävät seinien peltejä ajatellen.

Lattia sai uuden ilmeen tummanharmaiden Cello puukomposiittilaattojen avulla. Näiden asennus oli tosi helppoa ja nopeaa, laatat vain ladottiin uivaksi lattiaksi parvekkeen betonilattian päälle. Komposiittilaattoja voi sahata, joten lattian saa tehtyä helposti tilan muotoa mukailevaksi, vaikka laattajako ei suoraan tilaan sopisikaan. Päädyimme kuitenkin lattiapinnan epätasaisuuksien ja lattianrajassa olevien ulkonevien kiinnikkeiden vuoksi jättämään parvekkeen kahdelle sivulle hieman tyhjää tilaa, jonka täytimme koristekivillä. Kivet ovatkin oikeastaan aika kiva pieni yksityiskohta parvekkeella ja sopivat hyvin rimoituksen tuomaan japanilaishenkiseen tunnelmaan.

Innostuimme vielä nikkaroimaan Cellon liimapuulevystä kaksi kuutionmallista pöytää, jotka käsittelimme samalla kaluste- ja terassiöljyllä kuin rimatkin. Kuutiot toimivat näppärinä sivupöytinä, laskutasoina tai alustoina ruukuille, ja tuovat samalla vähän lisää puun lämpöä parvekkeelle. Näiden kasaaminen sujui nopeasti, sillä 18 mm liimapuulevy oli sen verran jämäkkää, etteivät kuutiot tarvinneet minkäänlaista runkoa – naulasimme vain mittaansa sahatut levyt yhteen, ja pöydät olivat käsittelyä vaille valmiit.

Lopputulos

Lopputuloksesta tuli minusta tosi kiva – tuntuu kuin kyseessä olisi nyt ihan toinen parveke. Etenkin parvekkeen nurkassa olevat rimat vaikuttivat tilan ilmeeseen suuresti; koko tilan luonne muuttui, kun punainen pelti jäi piiloon. Myös komposiittilattia siisti ja modernisoi ilmettä mukavasti. Varjoisalla parvekkeella komposiitti ei tunnu ollenkaan kuumalta, vaan päinvastoin on oikein miellyttävä jalan alla. Helppohoitoinen lattia on paitsi nopea asentaa, myös purkaa – niinpä lattialaatat saa halutessa vaikka muuttaessa mukaankin.

Kasveiksi ei toivottu niinkään perinteisiä kesäkukkia, ja niinpä valitsimme parvekkeelle K-Raudan valikoimista erilaisia heiniä ja pari erikokoista japaninvaahteraa. Yksinkertaiset kasvit tuovat kivaa rentoa fiilistä tilaan – olenkin todennut jo monta kertaa aiemminkin, kuinka paljon kasvit lisäävätkään ulkotilojen viihtyvyyttä. Ruukkuina on Cellon Bravo-sarjan ruukkuja, jotka näyttävät ihan betonisilta, mutta ovat tosiasiassa tehty muovista. Näin ollen ruukut ovat kevyitä siirrellä ja kestävät esimerkiksi jäätymistä paremmin kuin keraamiset vastaavat.

Kalusteiksi asettelimme kuvauslainaan saadun Cellon Capri-sohvan, joka on tilaan täydellisen kokoinen. Pitkä kolmenistuttava sohva hyödyntää tilan maksimaalisesti ja tarjoaa mukavan ja rennon loikoilupaikan. Sohvan parina on Cellon pieni Bari-pöytä, joka on sopivan kompakti kapeaan tilaan. Tähän on helppo laskea kahvikupit ja kylmät juomat – mitä nyt milloinkin kädessä on.

Tällainen muutos oli melko helppo ja nopea toteuttaa. Teimme parveketta useampana päivänä vähän kerrallaan, mutta kertaheitolla tehtynä parvekkeen olisi saanut valmiiksi varmasti yhden päivän aikana (toki kuivumisajat huomioiden). Minusta tämä tila toimii hyvänä esimerkkinä siitä, että viihtyisän kesäkeitaan luominen ei ollenkaan vaadi näyttäviä arkkitehtuurisia puitteita: kauniin ja viihtyisän oleskelutilan saa luotua myös ihan tuikitavalliselle parvekkeelle, eikä siihen tarvita edes erityisiä nikkarointitaitoja tai erikoistyökaluja. Helpoista ja nopeista terassilaatoista, erilaisista säleiköistä ja seinämistä, runsaista kasveista ja muutamista harkituista kalusteista on iso apu viihtyisän lopputuloksen saavuttamisessa – niin kuin tässäkin tapauksessa. Toteutus tulee varmasti elämään vielä käyttäjänsä mukaan: iltojen taas hämärtyessä on parvekkeelle ehkä kiva lisätä vielä vähän tunnelmavalaistusta, ja saattaapa tila täydentyä vielä tikkataululla tai vastaavallakin. Perusasiat ovat kuitenkin nyt kunnossa – nyt loppu on vain hienosäätöä.

Tarvikkeet:

Kalusteet ja sisustustarvikkeet:

Toimin tänä vuonna Cellon brändilähettiläänä, joten vinkkejä, diy-projekteja ja remontti-inspiraatiota on luvassa täällä blogissa pitkin vuotta. Nyt kesän ajaksi DIY-puuhat jäävät pienelle tauolle, palataan taas näiden tiimoilta asiaan syksymmällä.

Lue lisää aiemmista Cello-toteutuksistani:

DIY-kiintopenkki ja omannäköinen keittiö Cello-tuotteilla

DIY: Kiinteä avonaulakko eteiseen

rakenna-ja-remontoi parveke remontointi terassi
Kommentit (10)
  1. Todella kiva muutos ja inspiroivia kuvia & ideoita! Kiitos! 🙂

    1. Kiitos paljon ja ihana kuulla, että sait jutusta inspistä! Tällaisilla melko pienilläkin jutuilla saa kyllä parvekkeelle ihan uutta ilmettä. 🙂

  2. Näppärästi tehty, ilo silmälle!

    1. Kiitos! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *