DIY: Kiinteä avonaulakko eteiseen

Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta/Cello

Viime viikkoina olen puuhaillut taas yhden uuden diy-projektin parissa, ja nyt on vihdoin aika paljastaa työn tulos täällä blogissa. Yhdessä yhteistyökumppanini K-Rauta Cellon kanssa toteutin eteiseeni kiinteän kenkä- ja vaatenaulakon, joka tarjoaa tarpeellista lisäsäilytystilaa ja yhdistyy sulavasti viereiseen 50-luvun puukaapistoon. Lopputuloksesta tuli sopivan kevyt ja yksinkertainen – ja mikä tärkeintä, nyt kengille ja vierastakeille on oma selkeä paikkansa. Kurkataanpa tarkemmin, kuinka projekti eteni:

Lähtötilanne

Eteisessäni on alkuperäinen 50-luvun puukaapisto, joka tarjoaa hieman säilytystilaa takeille ja kengille. Omaan käyttööni tila vielä riittää, sillä säilytän kausivaatteet ja -kengät erillisessä vaatehuoneessa, mutta vieraiden takeille ja kengille ei tilaa oikein enää jää. Kaapiston vieressä oli kuitenkin tyhjä kolo, joka oli kätevästi hyödynnettävissä tähän tarkoitukseen. Tarina ei kerro, onko tässä joskus ollut jonkinlainen kiinteä naulakko, tai ehkäpä ajalle tyypillinen hattuhyllyllinen seinänaulakko. Nykyisellään jäljellä oli kuitenkin pelkkä tyhjä aukko, niinpä tämä oli looginen paikka kiinteän kenkähyllyn ja avonaulakon rakentamiseen.

Eteiskaapin vieressä sijaitsee myös asunnon sähkömittari. Tämä ei ole mikään varsinainen kaunistus, varsinkin kun joku on joskus kasvattanut mittarin kokoa ja sahannut samalla palan pois vanhasta kaapista. Niinpä myös tämä kohta vaati jonkinlaista siistimistä, ja halusin naulakon rakentamisen yhteydessä miettiä jonkinlaisen ratkaisun myös tähän kohtaan. Näin eteisen yleisilmeestäkin tulisi hieman harkitumpi, ja mittarin ohella myös näkyvillä olleet pintajohdot saataisiin piiloon.

Työvaiheet

Halusin linkittää kiinteän avonaulakon jollain lailla aiemmin rakentamaani keittiön kiintopenkkiin, niinpä avonaulakon taustaksi valikoitui sama kapea ja kulmikas paneeli, jota käytin penkissäkin. Se tuo kaunista struktuuria taustalle ollen kuitenkin tarpeeksi hillitty elementti; tehosteväri tai vastaava olisi tuntunut minusta tuossa kohdassa liian räikeältä ratkaisulta, ja ilman mitään taustaa tuo kohta olisi taas jäänyt ehkä hieman viimeistelemättömäksi. Aloitin projektin poistamalla jalkalistat, sen jälkeen tein paneelille koolaukset ja naulasin sen paikoilleen. Jo pelkästään tästä tuli hurjasti tunnelmaa eteiseen, ja puiset kaapit saivat kaunista jatkoa paneelin muodossa.

Seuraavaksi aloin sovitella naulakkoelementtejä paikoilleen. Toteutin sekä kenkähyllyn että tangon erikokoisilla puisilla Cello pyörölistoilla, jotta lopputuloksesta tulisi mahdollisimman ilmava ja kevyt. Tästä syystä halusin myös kiinnittää elementit seinästä seinään. Näin ollen lattia jäi täysin vapaaksi, jolloin kevyen ulkonäön lisäksi myös siivous helpottuu.

Kapeiden pyörötankojen sovittaminen ja kiinnittäminen olikin oma urakkansa. Oikealla puolella kiinnitys oli vielä suhteellisen helppoa, sillä tangot pystyi ruuvaamaan kaapin läpi, mutta vasemmalla puolella ne piti propata seinään jalkaruuveilla. Ruuvasin mittaansa sahatuista pyörötangoista ensin valmiin kenkätelinekehikon, jolloin kiinnittäminen ja kohdistaminen oli helpompaa, ja tämän mukaan mittasin porausreikien paikat. Ja sain kuin sainkin telineen tukevasti kiinnitettyä kummaltakin puolelta!

Vaatetangon olisin alun perin halunnut toteuttaa samalla seinästä seinään -idealla, mutta sähkömittari esti tangon kiinnittämisen tämänpuoleiseen seinään. Niinpä päädyin ripustamaan tangon ylhäältä käsin niin, että se roikkuu yläkaappien alalevystä. Kipaisin hakemassa taloyhtiössäni toimivasta verhoomosta pari pätkää pellavaista satulavyötä, joista tein ripustuslenkit tangolle, ja ruuvasin koukut yläkaappien pohjaan. Ihan toimiva ja kivannäköinen tästäkin ratkaisusta tuli.

Sähkömittarille tein puolestaan kehikon 48×48 mm puutavarasta, jonka etuosan paneloin taustaseinään sopivaksi. Kiinnitin seinään pari kulmarautaa ja nostin kotelon sen päälle; näin se peittää sähkömittarin, mutta on kuitenkin helposti nostettavissa pois.

Paneelit ja sähkömittarin kotelon maalasin Cello Cristal Aqua -pohjamaalilla ja pintamaalasin kahteen kertaan puolikiiltävällä Cello Cristal Aqua -kalustemaalilla, joka sävytettiin samaan sävyyn vaatekaappien ja eteisen seinien kanssa. Vaatetangon ja kenkätelineen käsittelin puolestaan Cello Sauna -saunavahalla keittiön penkin tapaan. Näin ne nousevat kauniisti esille taustasta ja sopivat kauniisti yhteen penkin kanssa.

Lopputulos

Lopputuloksesta tuli minusta oikein onnistunut; naulakko tarjoaa mukavasti säilytystilaa, mutta on kuitenkin sopivan kevyt ja eleetön ratkaisu. Paikalleen mittojen mukaan tehty avonaulakko istuu kauniisti kaappikokonaisuuteen eikä nouse esiin liian irrallisena. Erityisesti pidän taustaseinän paneloinnista, se yhdistyy kaappeihin luonnollisesti ja näyttää miltei alkuperäiseltä ratkaisulta. Lisäksi kaunis, kapea pystypaneeli tuo mukavaa struktuuria naulakon taakse, ikään kuin kokoaa koko paketin yhteen. Rumat sähköjohdotkin jäivät paneelin taakse, ja sähkömittari piiloutui kotelonsa alle – tämäkin siisti omalta osaltaan ilmettä mukavasti.

Tämän diy:n suurimmat haasteet koin tankojen kiinnittämisessä ja niiden sovittamisessa ja kohdistamisessa paikoilleen: tangot oli mitoitettu kolon mukaan, joten niiden ujuttaminen paikoilleen ja kiinnittäminen tismalleen oikeaan kohtaan vaati vähän jumppaamista. Yleisesti kuitenkin naulakkokokonaisuus oli melko yksinkertainen työvaiheiltaan, ja sen toteutus onnistui minulta täysin omin voimin. Naulakko rakentui pitkälti perustyökalujen avulla, ja soveltamallakin pääsee pitkälle: sirkkelin puutteessa halkaisin esimerkiksi päätypaneelit oikeisiin mittoihisa kuviosahalla, ja lopputuloksesta tuli ihan siisti näinkin. Urakkaan ryhtyminen kannatti siis ehdottomasti – nyt eteinen on viimeistelty niin ilmeen kuin säilytystilankin osalta.

 

Tarvikkeet:

Katso myös aiempi tee se itse -projektini: DIY-kiintopenkki ja omannäköinen keittiö Cello-tuotteilla


Here´s my latest diy which is made in collaboration with K-Rauta Cello. I built a fixed coat and shoe rack to my hallway to get more storage space for visitors´ clothes and shoes. I wanted to get a light and airy result and think that I succeeded well with this. The wall attached shoe rack and hanging cloth rack keep the look light and the panelled backside combines the hanger system well with the old wooden cabinets. This diy was quite easy to make even though I struggled slightly with the wall attachments. After all I´m so happy with the result – the hallway is now much more finished and useful.

tee-itse nikkarointi
Kommentit (24)
  1. No nyt on nätti!

    1. Ah kiitos, tuosta tuli kyllä onnistunut omastakin mielestä 🙂

  2. Wau, tämä on upeasti toteutettu! Ja mikä parasta, käytännöllinen ja nimenomaan tarpeeseen tehty! Mukavaa kevättä! 🙂

    1. Kiitos! Tuo naulakko on kyllä osoittautunut jo nyt tosi käytännölliseksi ja tarpeelliseksi, enää ei kengät seilaa pitkin lattiaa. Aina vähän ärsyynnyn sellaisista irrallisista telineistä, tällainen ratkaisu on sopivan selkeä ja helppo siivouksenkin kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *