Raparperipiirakka vähän eri twistillä

Raparperi on aina ollut yksi kesäsuosikeistani kaikissa muodoissaan. Minun on jo pitkään tehnyt mieli tehdä raparperipiirakkaa, ja tämän päivän sateinen ja harmaa ilma oli täydellinen pieneen leivontahetkeen. Lempipiirakkani on kermaviilillä tai taikinamuruilla höystetty, mutta nyt halusin kokeilla vaihteeksi jotain vähän erilaista. Niinpä päätin tehdä pikaisen googletushetken jälkeen tuorejuustotäytteisen, sitruunalla maustetun raparperipiirakan, jonka taikina saa rakennetta spelttihiutaleista. Ja ei kun tuumasta toimeen – pian piirakka olikin jo uunista ulkona.

Sitruunainen raparperipiirakka

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

1 dl spelttihiutaleita

1 1/2 dl sokeria

1 tl ruokasoodaa

1/2 tl suolaa

1 sitruuna

125 g voita

1 1/2 dl piimää

Täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl sokeria

1 kananmuna

2 rkl sitruunamehua

1 tl vaniljasokeria

3-4 vartta raparperia paloiteltuna

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele vuoka (noin 25 x 25 cm) voilla.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Pese ja raasta sitruunan kuori hienoksi raasteeksi ja lisää se jauhoseokseen. Sulata voi. Lisää voisula ja piimä jauhoihin ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja levitä jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita täytteen aineet kulhossa tasaiseksi. Kaada täyte taikinan päälle.

Leikkaa raparperin varret viistosti 4 cm:n paloiksi ja lado palat riveihin piirakan päälle. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Piirakasta tuli oman mittapuuni mukaan oikein sievä – maltoin jopa asetella raparperit nätisti kalanruotoon. Olen ollut aina vähän huono tekemään visuaalisesti nättejä leivonnaisia, mutta joskus on kiva sentään yrittää. Ohje oli virkistävän erilainen, sitruuna antoi kivaa raikkautta ja sopi hyvin raparperin ja kermaisen tuorejuuston kaveriksi.  Seuraavalla kerralla jätän kuitenkin sitruunankuoret pois taikinasta ja ehkäpä myös hienonnan tai pehmennän spelttihiutaleita hiukan etukäteen; sinänsä näiden tuoma rakenne oli kiva, mutta hiutaleet jäivät ehkä vähän liian isoiksi sattumiksi. Ihan kiva kuitenkin kokeilla välillä vähän erilaisiakin ohjeita – vaihtelu virkistää ja niin edelleen.

Täältä Meillä kotona -sivustolta löytyy muuten näppärästi yhden jutun alle koottuna 25 erilaista raparperileivonnaista. Eli jos kaipaa raparperin suhteen uutta inspiraatiota, kannattaa ehdottomasti kurkkia vinkkejä myös tämän linkin takaa.

Mikä on sinun luottoraparperireseptisi?

Kommentit (4)
  1. Oi vitsit miten ihanan trendikkään näköinen raparperipiirakka! 🙂

    1. Heh, kiitos! Noilla kuvioinneilla on kyllä helppo leikitellä, täytyy seuraavaksi kokeilla jotakin muuta installaatiota piirakan päällä 😀

  2. Ihana! Meillä on myös paljon raparperia joka kesä, joten uudet reseptit laitan aina korvan taakse 🙂 Oma luottoreseptini on tämä omenan ja raparperin suloinen liitto:
    https://www.lily.fi/blogit/minnean-muruja/meheva-raparperi-omenapiirakka/

    1. Oh, kiitos vinkistä! Täytyy laittaa ehdottomasti korvan taakse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *