Millaisen keittiön suunnittelisin seuraavaksi?

Kysellessäni teiltä lukijoilta toiveita tuleville postauksille sain muutamaankin otteeseen pyynnön kirjoitella keittiöajatuksistani: mitkä asiat keittiössä inspiroivat ja minkälaisen keittiön suunnittelisin seuraavaan kotiini. Idea oli mainio, oman kodin suunnittelusta ja etenkin keittiöstä on aina kiva haaveilla, ja niinpä ajattelin kirjoitella nyt muutaman sanan siitä, mikä innostaa keittiöiden suhteen.

Fantastic Frank

Keittiön tyyli määräytyy minulla aina vahvasti koko kodin tyylistä ja siellä vallitsevasta hengestä riippuen. Niinpä inspiroidun keittiösuunnittelussa aina eniten lähtökohdista: minkälainen kodin ja asukkaiden tyyli on yleisesti, miltä aikakaudelta koti on ja millainen keittiö on tilana. Erilaisiin kohteisiin sopii hyvin erilaiset ratkaisut. Tämä lähtökohta pätee sekä asiakastöissä että omissakin keittiöissä: vaikkapa täällä 50-luvun asunnossani on ihan erilainen keittiö mitä aiemmassa 1900-luvun alun kodissani, kummastakin olen silti pitänyt valtavasti.

Nyt siis alkajaisiksi pitäisi määrittää tarkemmin koti, johon keittiö rakentuisi. Aiemmin kirjoittelin puutalohaaveistani, sinne valikoituisi toki ihan omantyyppisensä keittiö, mutta jospa lähdetään tässä postauksessa liikkeelle täysin uudesta kodista. Sellainenkin vaihtoehto nimittäin on tulevaisuudessa ihan potentiaalinen ja harkinnan arvoinen.

Fantastic Frank

Uuteen kotiin valitsisin mielelläni jotakin aika linjakasta ja simppeliä. Lämpöä pitää olla ehdottomasti, enkä koe olevani kovin ylellisten keittiöiden tyyppiä – ainakaan siinä määrin, mikä ylelliseksi yleensä mielletään. Minulle ylellisyys tulee aidoista materiaaleista, viimeistellyistä yksityiskohdista ja käytännön toimivuudesta, ja siinä on myös mukana jotakin yllättävää. Kenties materiaalien tai värien yhdistely, muodot tai kekseliäs layout ovat se, joka tuo sen viimeisen wow-efektin ja minulle ylellisen tunnun keittiöön.

Fantastic Frank

Heti alkuun nostan tähän keittiön, joka on vilahtanut blogissani jo aiemminkin. Koko tämä talo on täynnä kauniita ratkaisuja, eikä keittiö ole poikkeus. Pidän valtavasti siitä, miten vaalea puu tuo lämpöä yksinkertaisten, viileän vaaleanharmaiden kaapistojen joukkoon, ja kuinka iso ikkuna avaa keittiötilaa kauniisti. Erityisen ihana yksityiskohta on tuo saareke, josta on onnistuttu saamaan kauniin kalustemainen. Juuri tämän tyyppisen, pelkistetyn kauniin ja materiaaleiltaan kekseliään saarekkeen näkisin keittiössäni erittäin mielelläni.

Menu

Kivetkin kiinnostaa, ne ovat juuri sellaisia ajattomia ja klassisia valintoja, joista pidän. Ehkäpä jokin hiekkakivi-travertiinityyppinen kiviratkaisu kiehtoisi uuteen kotiin. Toisaalta tasomateriaali saisi mielellään olla myös olla ekologista ja kierrätettyä, esimerkiksi Durat on aivan ihana materiaali, joka taipuu tosi monipuolisiin ratkaisuihin. Tästä tehty altaineen päivineen saumaton taso olisi kyllä aika mieletön, juuri sellaista hiljaista luksusta, josta pidän. Terästasokin on ihana, mutta koska sellainen löytyy nykyisestä keittiöstä, haluaisin ehkä seuraavaan jotakin muuta. Vähän sama juttu myös marmorin kanssa – voi kuinka rakastinkaan vanhan kotini carraratasoja, mutta vaihtelu virkistää tässäkin asiassa.

Picky Living

Puu on tämän hetken trendikkäimpiä keittiömateriaaleja, mutta samaan aikaan koen sen myös hyvin ajattomaksi – etenkin kun puhutaan klassisista puulajeista, kuten tammesta tai saarnista. En ehkä itse näkisi itselläni kokonaan puista keittiötä, mutta joku osa siitä voisi vallan hyvin olla vaikkapa tammea tai jalavaa. Yleisesti en ole kaksiväristen keittiöiden ystävä, mutta puuta käytettäessä asia on minusta pikkuisen eri: puu raikastuu ihan kivasti vaikkapa rinnalla olevasta vaaleasävyisestä kaapistosta.

Ballingslöv

Jonkinlainen ihana istumapaikka olisi keittiössä erityisen suotavaa, sillä olen niin nauttinut nykyisen keittiöni lokoisasta kiintopenkistä. Kuvassa on kaunis toteutus uuteen keittiöön tehtynä, vetimiin matchaava nahkaverhoitu istuin viimeistelee penkin kivasti. Tällainen ratkaisu toki vaatii jo aika isoa keittiötä tai tietynlaista tilaa, johon se istuu luontevasti. Mutta jos mahdollisuuksia on, toivoisin ehdottomasti keittiööni myös rentoa oleskelupaikkaa. Sellainen on käytössä todettu niin mahtavaksi!

Buster + Punch / Ravintola Espa

Vetimet ovat keittiössä minusta tosi tärkeät: ne viimeistelevät ilmeen ja viilaavat tunnelmaa haluttuun suuntaan. Trendikkäimpien vedinmallien sijaan kiinnostaisi ehkä vähän klassisemmatkin ratkaisut, kuten kuvan pitkät reelinkimäiset vetimet. Kuinka raikkaat sellaiset olisivatkaan taas pitkästä aikaa! Myös vetimettömyys kiinnostaa, vetimetöntä keittiötä minulla ei koskaan ole ollutkaan. Todennäköisesti päätyisin näiden kanssa jonkinlaiseen kombinaatioon: ehkäpä näyttäviä pitkiä vetimiä korkeisiin kaapistoihin, ja yläkaapit saisivat jäädä tyystin vetimettömäksi.

Samaan aikaan ihailen myös kaapiston kanssa yhteensovitettuja vetimiä, jotka ovat kaappien kanssa samaa väriä tai materiaaleja. Nämä tällaiset ovat niin kauniita ratkaisuja, joista tulee heti kustomoitu ja spesiaali fiilis.

Buster + Punch

Itse kaapistojen suhteen sävyt kiinnostelevat edelleen. Itse pidän siitä mahdollisuudesta, että keittiön värisävy on valittavissa itse, näin saa helposti keittiöön vähän kustomoidumpaa fiilistä. Ehkä siis jatkaisin tutulla linjalla ja valitsisin kaappeihin edelleen jonkin ovelan omavalintaisen sävyn – uudessa talossa menisin silti varmaankin aika neutraalilla hiekkaisella tai harmahtavalla linjalla. Myös jotakin muuta kustomoitua olisi mukava saada vaikkapa liesituulettimen tai jonkinlaisen vitriinin muodossa – kuvan verkkolasikin sopisi hienosti myös modernin kodin keittiöön.

Näin yleisesti uskoisin uudessa kodissa kääntyväni jonkinlaisen avokeittiömallin puoleen, mutta ihan kokonaan avointa keittiö-oleskelutilaa en kuitenkaan haluaisi. Olen omalla tavallani viehättynyt vanhojen talojen erilllisistä keittiöistä, sillä niissä on puolensa sekä tunnelman että toimivuuden suhteen. Uudessa talossa toimivin ratkaisu voisi syntyä jollain lailla rajatusta, mutta osittain oleskelutilojen kanssa yhtenäisestä keittiöstä vaikkapa niin, että osa keittiöstä piiloutuisi kulman taakse ja osa taas olisi esillä olohuoneeseen.

Blau Interior

Näillä aloittaisin…

 • linjakas ja tarpeeksi keveä malli
 • haaleansävyiset kaapistot
 • teräs yksityiskohdissa ja kodinkoneissa
 • kustomoidut yksityiskohdat: liesituuletin, hyllyt, kaapistot…
 • mahdollisimman saumattomat tasot esim. duratista
 • vaalea puu yksityiskohdissa
 • näyttävät vetimet ja niiden rinnalla eleetön vetimettömyys tai kustomoidut vedinratkaisut
 • ylellinen hana – tähän yksityiskohtaan panostaisin
 • saareke kevyt ja muodoltaan/materiaaleiltaan kekseliäs

Millainen teidän haaveiden keittiö olisi?

Kommentit (2)
 1. Meillä keittiö on sekä avoin että erillään: keittiö on i-mallia ja avautuu ruokailutilaan ja siihen osaa olohuonetta, joka on ruokailutilan vieressä, mutta jää seinän taakse suureen osaan olohuonetta. Olen todella tyytyväinen tuohon pohjaratkaisuun. Muut unelmakeittiön elementit ratkaisussa ovat eleettömät ovet ja vetimettömät yläkaapit, tammitasot, isohko ikkuna tiskialtaan edessä, paljon tasoa ja festivo-kylmiöpakastin. Meillä on myös melko keveät kaappiratkaisut: painopiste on alhaalla, kun korkeita kaappeja on vain yksi kylmiön vieressä ja matalat yläkaapit vain toisella puolella. Säilytystila on optimoitu meidän tarpeeseen: Olin laskenut aiemman keittiön säilytysneliöt hyllyistä ja laatikoista ja miettinyt myös mitä säilytetään missäkin osassa keittiötä ja keittiösuunnittelija sai nämä tiedot käyttöönsä. Lopputulos on ollut onnistunut. Oikeastaan ainoa asia, jota olen ihaillut kuvissa, ja jota nykyiseen keittiöön on vaikea toteuttaa pohjamuodon vuoksi, on ”aamiaistaso” eli vähän korkeampi baaritasomainen reunus jakkaroineen, jossa voisi syödä aamiaisen tai hengailla ruuanlaiton aikana. -w

  1. Kuulostaa tosi toimivalta ratkaisulta ja pitkälti myös mun unelmilta! Festivo-kylmiöt on superhienoja, sellaisen joskus itsekin haluaisin. Ja tuo osittain ruokatilaan avautuva keittiö olisi myös omastakin mielestä se optimiratkaisu, näin osa siitä jää vähän piiloon, mutta kuitenkin on sopivasti myös oleskelutiloihin päin avointa tilaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *