Kiinnitetty postaus

Makuuhuoneen uusi seinäsävy ja diy-sermi

Kaupallinen yhteistyö: Värisilmä

Nyt voi vähän tuulettaa – kotini pintaremontti alkaa nimittäin olla vihdoin loppusuoralla ja kaikki tilat käyty pääpiirteittäin läpi. Muutamia pienempiä yksityiskohtia, kuten listoja, kaiteita ja ovia täytyy toki fiksata vielä kuntoon, mutta tämä on pientä viimeistelyä – kokonaisuus alkaa kuitenkin olla nyt yleisilmeeltään omannäköinen ja entistä raikkaampi. Viimeisenä maalausvuorossa on ollut makuuhuone, joka on ollut tähän asti vielä täysin remontoimaton. Vaan nyt oli aika muuttaa maalaamalla tämäkin tila omannäköiseksi, ja yhteistyössä Värisilmän kanssa tila koki toivotun muutoksen romanttisesta raikkaammaksi tilaksi.

makuuhuone ennen – persikkaiset seinät luovat hempeän tunnelman

Makuuhuoneeni sijaitsee talon yläkerrassa ja on tilana ihanan iso ja avara. Toki myös hieman epäkäytännöllinen, sillä ehjien seinien puutteessa sängyn ainoa sijoituspaikka on ikkunan edessä, ja tilan tuntua tuovat vinokatto-osiot eivät käytännössä taivu kovinkaan tehokkaaseen käyttöön. Itse olenkin tykästynyt pitämään tilan mahdollisimman avarana ja ilmavana, enkä ole halunnut täyttää varsinkaan matalia tiloja ylimääräisillä kalusteilla. Kuitenkin jonkinlaista tilanjakoa olen huoneeseen kaivannut, ja suurempia kiintokalustepäätöksiä muhitellessani päätin lähteä ratkomaan ongelmaa nyt ensi alkuun helpon ja nopean diy-ratkaisun avulla.

Makuuhuoneen seinät oli entuudestaan maalattu hempeällä persikan sävyllä, joka oli ihan herttainen, mutta ei kuitenkaan se omannäköisin valinta. Tämän romanttisen sävyn sijaan kaipasin tilaan hieman enemmän raikkautta ja selkeyttä. Kuitenkin halusin pitää tunnelman melko vaaleana ja neutraalina, sillä jo itsessään näyttävä tila ei minusta kovin vahvoja lisätehosteita kaipaa. Värivalinnoissa käännyin eteiseni tavoin Värisilmän Unelmien värit -kartan puoleen, josta löytyikin useampi varteenotettava sävy tilan ilmeen kohentamiseen.

makuuhuoneen maalaus

Koska eri nyansseilla on iso merkitys lopputulokseen, on värien valitseminen aina erityisen kutkuttavaa puuhaa. Sävymalleja kannattaakin aina vertailla huolella ja katsoa niiden oikeassa ympäristössä. Värisilmän näytepalvelusta tilattavat A4-kokoiset värimallit helpottavat huomattavasti sävyvalintaa, sillä on aivan eri asia tihrustella värejä pienistä postimerkin kokoisista malleista, kuin teipata isot mallit reilusti seinälle. Suosittelen myös vaihtamaan värimallien paikkoja ja kokeilemaan, miltä värimallit näyttävät huoneen eri puolille sijoiteltuna: omassakin makuuhuoneessa isojen ikkunoiden ja toisaalta hämärien vinokattojen myötä tilan eri nurkissa on aivan erilaiset valo-olosuhteet, jotka vaikuttavat suoraan siihen, miltä sävy seinässä näyttääkään.

Itse mallailin tilaan muutamia suosikkivärejäni, jotka liikkuvat hieman eri tunnelmissa. Utuinen hiekan, toffeen, kellertävän tai vihertävän tyyppinen sävymaailma innosti erityisesti, ja näiden sävyjen sisältä löytyikin useampi hyvä ja keskenään sopivan erilainen vaihtoehto. Pidän ihan älyttömän paljon Unelmien värit -kartan vaaleankeltaisesta Terälehti-sävystä, ja se kutkutteli myös yhtenä vahvana vaihtoehtona makuuhuoneeseen. Myös neutraalimmat ruskehtavat sävyt Olkihattu ja Kultahiekka tuntuivat potentiaalisilta valinnoilta, kuten myös pehmeän vihertävä Toive. Päätin kuitenkin tällä kertaa unohtaa vaaleankeltaisen sävyn siitä syystä, että se oli jo vähän turhankin lähellä vanhan persikkaisen seinäsävyn tunnelmaa. Myös vihreän sävyt jäivät pois laskuista vihertävän olohuoneeni vuoksi, sillä ihan samantyyppistä sävyä en enää ylös halunnut valita. Niinpä päätin kääntyä kullanruskean sävymaailman puoleen, se tuntui luontevalta jatkumolta kodin muihin murrettuihin sävyihin.

Värisilmän näytepalvelusta saa tilattua näppäriä A4-kokoisia värimalleja, jotka helpottavat värivalintaa. Kuvassa sävyt Kultahiekka, Terälehti, Olkihattu ja Toive.

Valintani kääntyi sävyyn Kultahiekka, joka on tuttu myös eteiseni ovista ja listoista. Halusin linkittää alakerran tunnelmaa jollain lailla myös yläkertaan, ja siksi saman sävyn käyttö tuntui kivalta idealta. Lisäksi tämä sävy on juuri sellainen, mitä toivoinkin: tarpeeksi neutraali, mutta kuitenkin lämmin, ja raikkaan vaalea, mutta kuitenkin riittävän sävykäs. Pidän paljon sävyn kellertävistä vivahteista, jotka tulevat esiin etenkin iltavalossa: ne tuovat mukavasti lämpöä ja elävyyttä kokonaisuuteen.

Makuuhuoneeni on hyvä esimerkki siitä, miten paljon valo ja tila itsessään vaikuttavatkaan siihen, miltä sävyt näyttävät. Isossa valoisassa tilassa käytettynä Kultahiekka-sävy ei tunnu ollenkaan niin intensiiviseltä ja lämpimältä kuin pienessä ja hämärässä eteisessäni. Valo ja suuret valkoiset kattopinnat muuntavat ilmeen kauniin utuiseksi ja vaalean pehmeäksi – tällainen unenomainen tunnelma sopiikin minusta ihanasti juuri makuuhuoneeseen.

Maalityyppien valinnassa sain jälleen apua Värisilmän maaliasiantuntijalta Eini Riskiltä. Makuuhuoneen seinärakenne koostuu maalatusta makulatuuritapetista ja sen alla olevasta huokolevystä, joten käytettävän sisämaalin tuli ehdottomasti olla hengittävä ja sopiva käytettäväksi tapetin päällä. Sopiva tuote löytyi tälläkin kertaa Virtasen maaleista: Virtasen sisämaali sopii hyvin tällaisiin perinnekohteisiin ja tasoitetapetin päälle käytettäväksi. Tämä olikin minulle maalina uusi tuttavuus, mutta tykästyin laatuun kertaheitolla. Pellavaöljyä sisältävä maali oli erityisen miellyttävä koostumukseltaan, paksua ja laadukasta. Koostumuksensa ansiosta se oli myös hyvin helppo ja mukava maalattava.

Yöpöytänäni toimivan Muuton Stacked-moduulin maalasin murretun vihreäksi sävyllä Syvämiete. Tämä tummanvihreä sävy freesasi kivasti pöydän ilmettä ja liukuu hyvin yhteen seinäsävyn kanssa. Nämä moduulit ovat kyllä olleet supermonikäyttöisiä ja taipuvat jos jonkinlaiseen käyttöön! Maalilaatuna käytin Teknoksen vesiohenteista Futura Aqua -kalustemaalia, joka loi kalusteeseen kauniin himmeän maalipinnan. Uuden maalipinnan myötä kalusteesta tuli kuin uusi, eli maalaaminen ehdottomasti kannatti.

makuuhuone hiekan sävy

Borås-tapetit Indigo Garden 3133, Waldemar 4545 ja Waldemar 4546

Maalien lisäksi Värisilmästä löytyy myös kattava, lukuisten eri brändien mallistoja sisältävä tapettivalikoima, josta löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisiin tyyleihin ja tarpeisiin. Ja koska tapetit sopivat minusta ihanasti tällaiseen vanhaan taloon, en malttanut olla silmäilemättä hieman tätäkin valikoimaa. Kasvikuvioiden ystävänä ihastuin etenkin Boråsin Anno-kokoelmasta löytyviin lehtikuvioituihin Waldemar-tapetteihin, joissa on ihanan perinteinen ja runsas tunnelma. Tällaiset ruutukuvioidut gobeliinitapetit olivat suosittuja etenkin 1900-luvun alussa, ja itsekin muistan löytäneeni vastaavanlaista tapettia aiemman, juuri tuolta ajalta peräisin olevan kotini seinien alimmista tapettikerroksista. Nyt melkein harmittaa, ettei esimerkiksi eteisessä ole tapetin mentävää seinää, sillä tämä olisi aivan ihana valinta vaikkapa puolipaneelin pariksi.

Tykästyin paljon myös saman valmistajan Indigo Garden -tapettiin, jossa on ripaus itämaista eksotiikkaa. Tällaiset kuviotapetit jatkavat minusta hienosti vanhan talon henkeä, vaikka aihe ei olekaan se perinteisin. Kuitenkin kuviomaailma henkii sellaista rentoa runsautta, joka puhuu samaa kieltä vanhan talon kanssa. Tapetissa on lisäksi ihan huiman kauniit sinisen sävyt, ja lopulta tämä valikoituikin suosikikseni. Tämä tapetti sai raamittaa kevyttä diy-sermiä, jonka nikkaroin jakamaan avaraa tilaa.

diy sermi

Tee se itse -sermi

Helppo ja nopea tee se itse -sermi syntyi hyvin yksinkertaisesti mittaansa sahatusta levytavarasta, jotka kiinnitin yhteen saranoilla. Materiaaliksi sopii sekä vaneri että mdf-levy, itse käännyin jälkimmäisen puoleen mittoihini hieman sopivamman levykoon ansioista. Jätin sermin kaksiosaiseksi ihan käytännön syistä; mikäli kaikki viisi osiota olisi kiinnittänyt yhteen, olisi kokonaisuudesta tullut jo aika painava ja hankalasti siirreltävä. Lomittain aseteltuna kaksiosaisuutta ei kuitenkaan huomaa lainkaan, ja sermin liikuttelu on näin huomattavasti helpompaa.

Maalasin levyt ensin kauttaaltaan Kultahiekka-sävyllä, ja maalin kuivuttua tapetoin toisen puolen Boråsin Indigo Garden -tapetilla. Tämä oli hauska ja helppo ensikosketus tapetoinnin maailmaan. Mitoitin vielä levyt suoraan tapettivuotaan sopiviksi, joka vähensi vuotien leikkelyn ja kohdistuksen tarvetta. Indigo Garden on non wowen -tapetti, joka tarkoittaa sitä, että tapetti on mittapysyvä, tapettiliima voidaan levittää suoraan tapetoitavaan pintaan eikä perinteisiä vettymisaikoja tarvita. Tämä helpottaa tapetointityötä jo paljon!

DIY-sermin tarvikkeet:

 • 3-5 kpl mittaansa sahattua mdf-levyä tai vaneria, paksuus n. 10 mm (omat levyni ovat kokoa 52×175 cm)
 • saranoita (2-3 kpl per levy)
 • maalia ja/tai tapettia
 • ruuveja, ruuvinväännin
 • maalaus- ja/tai tapetointitarvikkeet (tapetointisetti ja tapettiliimaa tai liisteriä)

diy sermi

Minusta lopputuloksesta tuli tosi kiva, tilaa jakava sermi rauhoittaa makuuhuonetta ja tapettikuosi puolestaan tuo ilmettä muuten hillittyyn tilaan. Sermiä on myös helppo tuunata jälkikäteenkin ja vaikka maalata tai tapetoida se joskus uusiksikin, jos tilan värimaailma joskus vaihtuu. Sermi piilottaa myös kätevästi taakseen vaaterekin ja muuta tavaraa, jota ei halua pitää ihan koko ajan näkyvillä. Olen myös suunnitellut pienen joogacornerin tekoa tuonne sermin taakse, sekin rajautuu näppärästi omaksi osiokseen sermin avulla.

Ehjän seinän puutteessa leveä sermi tarjoaa myös vaihtoehtoisen sijoituspaikan sängylle: jossain vaiheessa aionkin ehdottomasti kokeilla siirtää sängyn tuohon sermin eteen. Tällaiset helpot, muunneltavat ja huoneen käyttöä monipuolistavat ratkaisut ovat niin parhaita!

Kermanväriset Teklan tyynynpäälliset sointuvat täydellisesti uuteen seinäsävyyn.

värisilmä kultahiekka

Kuvien taustalla vilahtaa vaaleankeltainen ritiläpenkki, jonka maalasin eteisen muutoksen yhteydessä Terälehti-sävyllä. Se sopii sävynsä puolesta tosi kivasti myös tähän tilaan! Tästä penkistä onkin tullut varsinainen monitoimikaluste, joka seilaa eteisen, olohuoneen ja makkarin väliä. Pehmeä vaaleankellertävä sävy tuntuu löytävän parinsa kaikkialta. Ehdottomasti lempisävyjäni tämäkin.

Vielä tähän en malttanut jättää maalauspuuhia, vaan keksin vielä lisää pientä tuunattavaa. Minulla on varastossa useampi vanha wieniläistuoli, joista yhden maalasin seinien kanssa sävy sävyyn Kultahiekka-sävyllä. Maalina käytin eteisestä ylijäänyttä Virtasen Klasi Ovi- ja ikkunamaalia, joka sopii hyvin myös kalusteiden maalaukseen. Uuden maalin myötä tämäkin tuoli raikastui ja on nyt viimeistellympi yksityiskohta muiden sävyjen parina. Kalusteiden maalaus on helppoa ja hauskaa, tämä oli taas hyvä muistutus itselle miten tehokkaasti maalilla voikaan uudistaa vanhoja kalusteita. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kuinka erilaiset maalisävyt muuttavat vanhoja tuttuja kalusteita, tämähän on myös ekologinen (ja siksi erittäin perusteltu) vaihtoehto uuden ostamiselle.

makuuhuone hiekan sävy

Tällainen tuli siis makuuhuoneesta – muutos on omalla tavallaan melko hienovarainen, mutta silminnähden tilaa raikastava. Pidän tosi paljon Kultahiekka-sävyn monipuolisuudesta: näin kesällä huone on ihana somistaa ilmavalla valkoisella pellavalla ja pehmeillä kerman sävyillä, mutta syksyä kohti mentäessä sen seuraan sopii mainiosti myös hieman syvemmät sävyt. Aamuisin on ilo herätä tästä raikastuneesta makuuhuoneesta, varsinkin kun huoneen ikkunat ovat vielä suloisesti aamuaurinkoon päin. Jälleen kerran täytyy päivitellä, kuinka paljon maalaus ja pienetkin sävymuutokset vaikuttavatkaan tiloissa vallitsevaan tunnelmaan ja siihen tunteeseen, minkä tilat käyttäjälleen välittävät.

Mikäli teillä maalausasiat ovat ajankohtaisia, neuvoo Värisilmän Maaliasiantuntija-palvelu maksutta niin maalityypin kuin sävynkin valinnassa. Myymälässä asioimisen lisäksi palvelu toimii jouhevasti myös etänä, ja ajanvarauksen voi hoitaa näppärästi verkon kautta täältä. Pyysin Värisilmän maaliasiantuntija Eini Riskiltä vielä postauksen lopuksi muutamia vinkkejä maalauksen tueksi, sillä vaikka maalaaminen on helppoa ja hauskaa, tulee lopputuloksesta onnistuneempi mikäli kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan.

Maaliasiantuntijan vinkit maalaukseen:

 • Valitse maali aina kohteen ja käyttäjän mukaan. Kodin käytetyimpiin tiloihin, kuten keittiöön ja eteiseen kannattaa esimerkiksi valita kestävä ja pyyhittävä maalilaatu.
 • Maaleissa on eroja ja vaikkapa ekologisia tai hajuherkille suunnattuja maaleja on nykyään hyvin saatavilla. Muista kertoa myyjälle, mikäli sinulla on erikoistoiveita maalin ominaisuuksien suhteen.
 • Väreissä on runsaasti valinnanvaraa ja värivalintoihin saat apua myymälässä. Jonkinlainen lähtökohta olisi kuitenkin hyvä olla mietittynä, niin toimivan sävyn etsiminen helpottuu. Värit kannattaa aina valita omien mieltymysten mukaan.
 • Laske valmiiksi maalattava neliömäärä, niin tarvittava maalimäärä on helppo tarkistaa myymälässä.
 • Tee pohjatyöt ja suojaaminen huolella, näin vältyt ylimääräiseltä työltä jälkikäteen ja varmistat siistin ja kestävän maalausjäljen.
 • Muista poistaa maalarinteippi heti maalaamisen jälkeen, niin saat skarpit rajaukset ja vältyt röpelöiseltä rajalta. Maalarinteipeissä on myös laatueroja.
 • Keväinen ilma innostaa maalaukseen. Vältä kuitenkin suorassa auringonvalossa maalausta, maali kuivuu tällöin liian nopeasti.
 • Maalaaminen on helppoa ja mukavaa, joten rohkeasti vain kokeilemaan erilaisia sävyjä! Ja jos värivalinta ei jostain syystä mennyt nappiin, voi aina maalata uudelleen päälle. Se ei ole niin vakavaa!

Intoa ja iloa kodin maalauspuuhiin!

tee-itse maalaus skandinaavinen-sisustus sisustusideat
Kommentit (2)
 1. Tosi hieno! Olisi ollut hauska nähdä vielä, miten valaiset korkean tilan. Ainakin uusi kattovalaisin vilahti yhdessä kuvassa.

  1. Kiitos paljon!

   Katossa on tuollaiset varrelliset lasipallovalaisimet, mitkä yhdessä kuvassa vilahtavatkin. Ne vaihdoin joskus viime syksynä koristeellisten kruunujen tilalle. Antavat hyvän tasaisen yleisvalon ja kun näitä on useampi, on valoteho myöskin riittävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *