Kiinnitetty postaus

Eteisen uudet sävyt

Kaupallinen yhteistyö: Värisilmä

Viimeiset viikot ovat vierähtäneet täällä tiiviisti eteisen kimpussa. Tilassa on riittänyt paljon kunnostettavaa ja ennen kaikkea maalattavaa: pinnat olivat sen verran kuluneita, että katosta alkaen kaikki paneelit, listat, ovet ja lattiat vaativat huoltomaalausta. Samalla viilasin myös tilan värimaailmaa omannäköisemmäksi ja muuhun alakertaan sopivammaksi sekä fiksasin säilytysratkaisuja diy-hengessä hieman uuteen uskoon. Nyt urakka on viimein päätöksessä ja pääsen nauttimaan raikastuneesta ja entistä toimivammasta eteisestä. Kuinka ihana onkaan nyt tulla kotiin, kun vastassa on raikas, toimivampi ja kaikin puolin siistiytynyt tila!

Koska eteinen sijaitsee suoraan olohuoneen vieressä ja esimerkiksi sohvalta on suora näkymä tilaan, vaikuttaa sen ilme ja värivalinnat suuresti ihan koko kodin fiilikseen. Keskeisellä paikalla sijainnut tila oli entuudestaan nuhjuinen ja epäkäytännöllinen, ja sen sävyt eivät puhuneet samaa kieltä olohuoneen valintojen kanssa. Eteinen onkin ollut kevään tärkeimpien remonttikohteiden listallani kärkipäässä, ja nyt on ihanaa, kun sen saa viimein ruksia to do -listasta yli. Nyt ollaan taas yksi askel lähempänä valmista kotia.

Lähtötilanne

Ennen lopputuloksen esittelyä kurkataan muutaman yllä olevan kuvan myötä lähtötilanteeseen. Eteiseni koostuu kahdesta tilasta: olohuoneeseen avautuvasta, suuremmasta ns. välieteisestä ja tuulikaappimaisesta pikkueteisestä. Välieteisessä sijaitsi suuri irrallinen vaatekaappi, joka oli työnnetty vanhojen käytöstä poistuneiden väliovien eteen. Tämä sinänsä ihan kiva, mutta paikkaansa auttamattoman epäsopiva kaappi löysi onneksi uuden omistajan, ja kaapin lähdön myötä eteinen sai huimasti lisää tilantuntua. Sinällään ihan nätin sävyinen, pastellisen minttuun taittava vaaleanharmaa lattia- ja ovisävy ei ollut kaunein mahdollinen yhdistelmä olohuoneen sävyjen kanssa, ja lisäksi pikkueteinen oli ihan oma tapauksensa. Etenkin ulko-ovi oli suoraan sanottuna yksi rumimpia näkemiäni, ja valkoiset seinäpaneelit olivat pahasti nuhjaantuneita. Kuitenkin materiaalit olivat yleisesti kauniita ja toimivia, helmiponttipaneelia ja perinnelistoja, eli maalausta suurempaa remonttia ei ollut tarpeen tehdä. Eteiseni onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka suuri vaikutus maalauksella onkaan – ja miten helppoa maalauksen avulla onkaan uudistaa kodin tiloja.

Eteisen värivalinnoissa lähdin liikkeelle Värisilmän oman Unelmien Värit -värikartan sävyistä. Värikartta kattaa 147 sävyä, joten valinnanvaraa ja inspiroivia sävyjä on tosiaankin runsaasti! Maanläheinen tunnelma tuntui omimmilta vaihtoehdoilta, mutta kaipasin myös pientä twistiä neutraalien sävyjen lomaan. Tärkeää oli myös sävyvalintojen yhteensopivuus olohuoneen sävyjen kanssa: näiden tilojen sävyjen tuli liukua hyvin yhteen, mutta kuitenkin halusin välttyä liialliselta matchy matchy -fiilikseltä. Tähän löytyikin monia hyviä vaihtoehtoja Unelmien Värit -kartaston sävyistä.

värisilmä unelmien värit

Tilasin Värisilmän Näytepalvelun kautta muutamia värimalleja itseäni eniten kiinnostavista sävyistä. A4-kokoisten mallien avulla sävyjen eri vivahteet on helppo erottaa ja värejä pääsee mallailemaan kunnolla oikeassa ympäristössä. Tämä helpottaa päätöksentekoa ja vähentää virhevalintoja huomattavasti, isona pintana kun värit ovat huomattavasti helpompia hahmottaa. Erittäin hyödyllinen palvelu siis, jota suosittelen lämpimästi kaikille värivalintojen kanssa pähkäileville.

Omat suosikkini koostuivat kuvan mukaisista pehmeistä luonnonsävyistä, jotka liikkuvat hiekan, ruskean ja vihreän sävymaailmoissa. Itse olen aina rakastanut erilaisia murrettuja vihreän sävyjä ja Unelmien Värit -kartasta löytyikin kaksi aivan ihanaa sävyä, kuvan alaosassa näkyvät Syvämiete ja Toive. Pitkäaikaisemmat lukijani saattavatkin muistaa, että edellisen kotini eteinen oli ulko-ovea myöten hyvinkin vihreäsävytteinen, joten tällä kertaa halusin kuitenkin viedä tunnelmaa hieman toiseen suuntaan. Nämä kuitenkin vinkiksi hyviä vihreän sävyjä etsiville. Saan usein kysymyksiä olohuoneeni seinäsävystä, ja Toive-sävy on miltei identtinen tämän sävyn kanssa – tämä sävy siis kannattaa painaa mieleen tästäkin syystä.

vanhan talon eteinen

Vihreän sijaan käännyin lämpimän kullanruskeisiin ja harmaisiin sävyihin, ja tällainen lopputuloksesta sitten tuli! Portaikon olin maalannut jo aiemmin pellavaöljymaalilla itse sekoittamallani sävyllä, joten halusin jatkaa samalla sävyllä myös eteisen lattiassa. Unelmien Värit -sävy Fantasia on kuitenkin miltei identtinen tämän harmahtavanruskean sävyn kanssa ja hyvä vaihtoehto tämän kaltaisen sävyn etsijälle. Irtokaapin alta paljastuneet vanhat väliovet ja kaikki listat maalasin Kultahiekka-sävyllä, tämä on minusta tosi kaunis, lämpimän hiekkainen sävy, joka sopii hyvin yksiin olohuoneen värimaailman kanssa. Paneelit saivat ylleen taitetun valkoisen Painoton-sävyn, joka on sopivan raikas, mutta kuitenkin pehmeä tausta muille sävyille.

Halusin leikitellä kylmän ja lämpimien sävyjen yhdistelmillä ja valita jotakin hieman ovelampaa kuin saman sävyn eri valööreja. Kuitenkin tila on sen verran pieni ja hämärä, että halusin pysytellä melko neutraalissa linjassa ja pitää kokonaisilmeen raikkaana valkoisen seinien avulla. Vanhoja maalaussääntöjä voi minusta vallan hyvin tuulettaa ja kylmiä ja lämpimiä sävyjä yhdistellä ennakkoluulottomasti, jos vain valitsee oikeat, toisiinsa sointuvat sävyt. Tämä yhdistelmä on mielestäni toimiva lattiasta löytyvän ruskean vivahteen sekä lattian ja ovi- ja listasävyn tummuuseron ansiosta. Sisalmatto yhdistää sävyt ja vaaleankeltainen penkki puolestaan raikastaa kokonaisuuden. Tällaisilla yksityiskohdilla on iso merkitys lopputulokseen.

Vanhoja maalaussääntöjä voi minusta tuulettaa ja kylmiä ja lämpimiä sävyjä yhdistellä ennakkoluulottomasti, jos vain valitsee oikeat, toisiinsa sointuvat sävyt.

Maanläheisen ja melko neutraalin tunnelman vastapainoksi halusin leikitellä myös muutamalla trendikkäällä pastellisävyllä, jotka piristävät neutraalia väripalettia. Yksittäisissä puuhuonekaluissa on helppo kokeilla hieman erikoisempiakin sävyjä, tällöin ne eivät ole liian hallitsevassa asemassa, mutta tuovat kuitenkin kivaa vaihtelua kokonaisuuteen. Vanhan wieniläistuolini maalasin trendikkään laventelinsävyisellä Vaahtokylpy-sävyllä, siitä tuli minusta tosi herkku! Sävy sopii ihanasti niin olohuoneen vihertävän seinien pariksi kuin eteisen hiekansävyjenkin pariksi. Vanhan varastossa lojuneen ritiläpenkin maalasin puolestaan Terälehti-sävyllä vaaleankeltaiseksi. Juuri tällaiset pienet odottamattomat väripisteet ovat minusta sisustuksessa niin kivoja, ne rikkovat sopivasti muuten hillittyä ja harkittua väripalettia. Jotain hauskaa ja odottamatonta on aina kiva sisällyttää sisustukseen.

Vaaleankeltainen Terälehti-sävy raikasti vanhan ritiläpenkkini ihan uuden näköiseksi. Tämä on minusta aivan ihana sävy, tavallaan tosi neutraali ja kuitenkin ihanan raikas. Ihan täydellinen pehmeiden maansävyjen piristäjäksi.

virtasen maalit

Maalivalintojen suhteen sain hyviä vinkkejä Värisilmän maaliasiantuntijalta Eini Riskiltä. Koska kyseessä on vanha, perinteisin menetelmin remontoitu kohde, tulee käytettäviin maalityyppeihin kiinnittää vielä tavallista enemmän huomiota, ja niinpä apu näiden suhteen oli erittäin tervetullutta. Värisilmän palveluihin kuuluvaa, maksutonta Maaliasiantuntija-palvelua kannattaakin ehdottomasti hyödyntää, mikäli maalivalinnat tai maalauksen työvaiheet yhtään mietityttävät. Näin saa homman kerralla kuntoon ja oikeat tuotteet ja menetelmät käyttöön.

Maalityypiksi Eini suositteli perinteisiä Virtasen maaleja, jotka sopivat erittäin hyvin tällaisen vanhaan kohteeseen. Ovet ja listat maalasin kestävällä Klasi Ovi- ja ikkunamaalilla, ja paneelit Virtasen peittävällä paneelimaalilla. Yksittäisissä kalusteissa käytin puolestaan vesiohenteista Teknoksen Futura Aqua -kalustemaalia, joka olikin jo minulle entuudestaan tuttu ja hyväksi havaittu. Kaikki maalit levittyivät mukavasti ja niiden peittokyky oli hyvä. Kalusteet maalasin kolme kertaa, muissa kaksi maalikerrosta riittivät hyvään ja tasaiseen lopputulokseen.

värisilmä unelmien värit

Tähän ritiläpenkin kohdalle on vielä myöhemmin tulossa umpinainen teetetty vaatekaappi, joka säilöö sisäänsä takkeja ja muuta eteistavaraa. Vielä toistaiseksi mennään kuitenkin avonaulakko- ja irtorekkisäilytyksellä – ihan kelpo väliajan ratkaisu tämäkin. Olisipa ihana, jos eteisen voisi säilyttää näin avarana ja ilmavana, mutta toki säilytystilallekin on oma tarpeensa. Kompromisseja tämän suhteen on toisinaan tehtävä.

vanhan talon eteinen

Pikkueteisen puolella värien lisäksi muuttui myös hieman muutakin. Ruma ulko-ovi hallitsi entuudestaan näkymää, ja tähän piti ehdottomasti saada jonkinlainen muutos. Ulko-ovi on luultavasti menossa vaihtoon jollakin aikavälillä, mutta tätä odotellessa fiksasin vanhan oven kauniimmaksi maalauksen ja koristelistoituksen avulla. Tämä oli lopulta tosi helppo ja nopeakin tapa ilmeen kohentamiseksi! Luonnostelin ensin oveen sopivan peilikuvioinnin maalarinteipillä, vuokrasin jiirisahan ja hankin kapeaa koristepaneelia, josta sahasin sopivanmittaiset listat. Ne kiinnitin rakennusliimalla oveen ja maalasin kauttaaltaan yli Virtasen Klasi Ovi- ja ikkunamaalilla. Ulko-oven sävyksi valikoitui astetta listojen Kultahiekka-sävyä vaaleampi Simpukka, joka raikastaa kivasti pientä tilaa.

Koristelistat vievät huomion oven epäkohdista ja pienistä kulumista, ja istuttavat sen paremmin vanhan talon tyyliin sopivaksi. Uusi maalipinta raikastaa ilmeen.

Nikkaroin eteiseen myös pienen penkin, kenkätelineen ja seinänaulakon. Ensin mainitut kiinnitin seinään kulmarautojen ja sivussa olevien huomaamattomien tukilistojen avulla, ja käytin materiaalina liimapuulevyä. Shaker-henkinen naulakko syntyi puolestaan kahdesta listanpätkästä ja tammisista nupeista. Nämä kaikki maalasin ulko-oven kanssa yhteneväksi Simpukka-sävyllä. Tällaiset yksinkertaiset diy-ratkaisut ovat helppoja toteuttaa, ja mittojen mukaan tehtynä sulautuvat kauniisti osaksi tiloja. Tämäkin tila avartui huomattavasti, kun vanha tilassa ollut puulaatikko väistyi ja sen tilalle tuli kevyet seinäkiinnitteiset ratkaisut. Myös kengillä on nyt oma paikkansa ja ne säilyvät nyt tilassa siististi ja huomaamattomasti – lattialla lojuvia kenkävuoria ei toivottavasti tarvitse enää katsella.

Nämä ovet eivät enää nykyään johda mihinkään, mutta ovat minusta niin kauniit, että niiden piilottaminen tuntui turhalta.

Tällaisten muutosten parissa täällä on siis viime aikoina puuhailtu. Täytyy sanoa, että työtä tässä kaikessa maalaamisessa oli melkoisesti, ja viime viikkojen illat ovat kuluneet tehokkaasti eteistilojen kimpussa. Lopputulos kuitenkin palkitsee vaivan monin verroin, koko kodin ilme muuttui ihan hurjasti eteisen kohentumisen myötä. Ja tämä onkin juuri se, mitä maalaamisessa rakastan: erilaisten värien avulla saa paitsi kohennettua ilmettä, myös luotua aivan erilaisia tunnelmia tiloihin.

Innostuitko minun laillani remontoimaan tai haaveilemaan uusista sävyistä? Kurkkaa kaikki Unelmien värit tästä linkistä ja tilaa kotiin suosikkisävysi A4-koossa Värisilmän näytepalvelusta täältä. Ja jos kaipaat apua omassa maalausprojektissasi, kysy ihmeessä apua Värisilmän Maaliasiantuntijalta.

Innostavia maalaushetkiä!

rakenna-ja-remontoi sisustusideat maalaus ennen-ja-jalkeen
Kommentit (12)
  1. Tosi kaunista värien harmoniaa. Maalaan verantani ikkunalaudat tuolla taitetulla valkoisella Painoton sävyllä. Kiitos sinulle vinkistä ja aurinkoista kevään jatkoa.

    1. Kiitos paljon ja mukava kuulla, että sait tästä värivinkkiä omaan kotiin. Mukavaa kevään jatkoa ja innostavia maalaushetkiä!

  2. Upea muutos. Tuo Ulko-oven pikafiksaus on aivan mahtava.

    1. Kiitos! Joo, vanha ovi sai tällä tavoin ainakin jonkin verran jatkoaikaa, nyt sitä kehtaa katsella 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *