Makuuhuoneen lähtötilanne – maalaisromanttisesta modernimmaksi

Uuden kotini tyyli oli entuudestaan aika maalaisromanttinen, ja makuuhuoneessa tämä romanttisuus korostuu ehkäpä kaikkein vahvimmin. Tähän tilaan en ole vielä toistaiseksi tehnyt lainkaan muutoksia, mutta niitä on kyllä tulossa: koska oma tyylini on aika toisenlainen, kaipaan tilaan ehdottomasti lisää selkeyttä ja yksinkertaisuutta. Tässä muutamia kuvia siitä, miltä makkarissa juuri nyt näyttää ja mietteitä mitä olenkaan tähän tilaan kaavaillut.

Tällä hetkellä makuuhuoneen seinät ovat pehmeän persikkaiset. Ihan hauska sävypari tämäkin etenkin viileiden harmaiden kanssa, mutta tulen kuitenkin maalaamaan seinät kauttaaltaan toisen värisiksi – näin hempeä sävy ei ole kuitenkaan se oma juttu. Vinokaton ansiosta seinät ovat täällä aika pienessä roolissa, joten en näe niissä kovin vahvaa sävyä. Luulenkin, että käännyn seinien suhteen jonkinlaisen pehmeän kitin suuntaan: sävy saa olla tarpeeksi vaalea, jotta tila pysyy raikkaana, mutta kuitenkin tuoda pikkuisen pehmennystä tilaan. Makuuhuoneen maalaus taitaa kuitenkin olla urakasta viimeisimpiä, joten persikkainen tunnelma tulee vallitsemaan huoneessa vielä jonkin aikaa. Onpahan ainakin aikaa fiilistellä ja hakea tilaan täydellistä sävyä.

Nykyisistä kattopaneeleista en suuremmin välitä, mutta suurien kattopintojen uusiminen pelkistä visuaalisista syistä tuntuu jokseenkin turhalta rahanmenolta. Niinpä yritän tulla katon kanssa toimeen ja raikastaa tilaa muilla elementeillä. Katosta riippuu vielä kanahäkeiksi ristimäni valaisimet, jotka jäivät edelliseltä asukkaalta. Ne ovat toki lähdössä, kunhan saan hommattua tilalle mieluisammat valaisimet – hävettää tunnustaa laiskuuteni tässä asiassa, vaikka mielelläni hankkiutuisin valaisimista jo eroon. Tällaisten ylös asti avattujen kattojen valaistusratkaisut ovat aina vähän haastavia, enkä ole vielä ihan varma lopullisesta ratkaisustani. Luulen päätyväni yksinkertaisten posliinikantaisten lasikupujen suuntaan, mutta toisaalta jokin hypermoderni ratkaisukin kiinnostaisi. Joskus sellaisetkin raikastavat kivasti vanhaa tilaa.

Vaatesäilytyskin ovat vielä mietinnän alla. Nykyisellään makkarissa on Ikean Pax-kaapit, ja helpoin ratkaisu olisikin päivittää kaapit uusilla ovilla ja sivulevyillä. Kaapisto sijaitsee kuitenkin makkarin ainoalla vähänkään ehjällä ja korkealla seinänpätkällä, jonka mielelläni ottaisin vähän sisustuksellisempaan käyttöön. Niinpä vaihtoehtona on kaapistosta eroon hankkiutuminen ja uuden vaatekaappiratkaisun teettäminen vinon katon alle. Sille olisi oivaa tilaa oikeastaan tilan kummallakin puolella, mutta kaapistot tulisivat todennäköisesti tälle puolelle, joka on viereisen kylpyhuoneen ansiosta vähän toista puolta lyhyempi:

Vinokattoinen tila on tunnelmallinen, mutta melko haastava sisustaa. Vinon katon alle sijoitetut kalusteet näyttävät helposti tungetuilta, ja usein ilmavin ratkaisu onkin jättää matala tila kokonaan tyhjäksi. Tällöin kuitenkin huoneessa on valtavasti lattiatilaa, jolla ei oikein tee mitään. Siinä mielessä vaatekaapistoilla tämän tilan saisi haltuun ja hyötykäyttöön. Vanhassa kodissanihan tällainen ratkaisu oli, ja se toimi kyllä todella hyvin.

Tuo oikealla oleva pikkuikkuna on muuten ikkuna kylpyhuoneeseen – täällä on muutamia tuollaisia hassuja ratkaisuja. Ikkunan kohtalo riippuu kylpyhuoneesta: mikäli päädyn saneeraamaan kylppärin kokonaan, saa ikkunakin lähteä. Muussa tapauksessa se jää pikku kuriositeetiksi ja valon tuojaksi kylppäriin.Saapa nähdä – ensi vuoden asioita joka tapauksessa nämä.

Ja sitten olisi vielä sisustus. Tarvetta olisi niin yöpöydille kuin yövalaisimillekin. Tällä hetkellä olen haalinut tarpeelliset tavarat sieltä täältä varastoistani, mutta kokonaisuus ei ole kovin harkittu (oiotusta petauksesta puhumattakaan, heh). Mikäli sänky jää tähän ikkunan eteen, haluaisin ainakin toiselle puolelle jonkin modernin pitkävartisen jalkavalaisimen. Jopa klassinen Tolomeo Letturakin on käynyt mielessä. Yöpöydät puolestaan saisivat olla kevyet ja jakkaramaiset – ehkäpä tuo vanha Tom Dixonin pikkupöytäni saa jäädäkin toiselle puolelle sänkyä. Myös sängynpäätypenkki olisi toiveissa, se mahtuisi kivasti pitkään tilaan ja toisi toivottua laskutilaa petivaatteille.

Paljon on siis vielä avoinaisia asioita, joita on tarkoitus ratkoa pikkuhiljaa alakerran valmistuttua. Katsotaan siis, millaiseksi tämä tila vielä muodostuukaan, tähän palaillaan luonnollisesti täällä blogin puolella vielä useamman kertaa.

sisustus makuuhuone remontointi
Kommentit (14)
  1. Kiki de Lep
    8.10.2020, 19:54

    Toimisiko palkken päälle laitettavat spotit tms. joista valo tulisi epäsuorasti kattoon?

    1. Hmm, en tiedä olisiko tuo jo liiankin moderni ratkaisu. Toisaalta tällöin valonlähde olisi piilossa, joka rauhoittaisi kyllä tuota kattonäkymää. 🙂

  2. Vaatekaapit vinokaton alle ja sänky nykyisten kaappien paikalle. Ikkunasta suoraan sänkyyn tuleva energia ei parasta yöunille. Ainakin kunnon sängynpäädyn laittaisin jos sänkyä ei ole mahdollista siirtää ikkunan edestä pois. Mielenkiinnolla jään odottelemaan kuinka projekti edistyy.

    1. Vaatekaappien tilalle ei mahdu sänkyä, tuolla puolella on samanlainen muuri kuin kuvan toisellakin puolella, ja tämä on edessä. Harmi sinänsä, sillä itsekin pitäisin siitä, että sänky on seinää vasten. Mutta jos tilaan ei tee väliseinää, on sängyn ainoa paikka tuossa ikkunan edessä. Sängynpääty on itselläkin harkinnassa, mutta se ei saisi blokata noita kauniita ikkunoita liikaa. Katsotaan millaiseksi tuo lopulta muodostuu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *