VAATESÄILYTYS VINON KATON ALLE

Sain taannoisen makuuhuonejuttuni yhteydessä toiveen postata tarkemmin meidän kaapistoratkaisusta ja vaatesäilytyksestä. Nyt on tämän jutun vuoro, ja tänään kurkataan vähän peremmälle meidän kaappien sisään.
Meidän makuuhuoneen vaatekaapit on rakennettu vinon katon alle, tämä oli tilassa käytännössä ainoa järkevä ratkaisu. Pohjaratkaisuja suunniteltaessa pallottelimme jonkin verran myös erillisen vaatehuoneen rakentamista kylmävintille. Tämä tila olisi kuitenkin jäänyt sen verran matalaksi ja hankalakäyttöiseksi, että ajatus sai jäädä. Ja täytyy kyllä sanoa, että olen nauttinut suunnattomasti, kun vaatteet on saanut järjestää siisteihin pinoihin kaappien hyllyille ja tankoihin. Vuokra-asunnossa meillä oli iso vaatehuone, ja se oli aina ihan räjähdyksen partaalla. Kaapeissa järjestyksen pito on helpompaa, se on ainakin meidän käytössä ihan fakta.
Halusin kaappien ulkonäöstä mahdollisimman siistin ja simppelin. Toisin kuin keittiössä, tänne valikoitui sileä laakaovi, joka sulauttaa kaappirivin mukavasti osaksi seinustaa. Kaapistojen värin poimin Tikkurilan värikartasta, se on sävyltään X460. Värin soinnutin tapettiin sopivaksi, ihan samanlainen likainen beige (heh) löytyy myös tapetin kukasta. Tämä oli valkoista huomattavasti pehmeämpi vaihtoehto, ja teki lopputuloksesta minusta aika elegantin. Kaapit tilasimme keittiömme lailla Unique Homesta*, jonka kautta vinon rungon toteutus ja oman värisävyn valinta onnistui mukavasti. Yrityksen kautta on muuten mahdollista saada vinokaapistoja toiseenkin suuntaan toteutettuna, eli runko ja ovi sivuttaissuunnassa vinoksi tehtynä. Tämä on ihan hyvä vinkki käytettäväksi itsellekin vastaisuudessa.
Onneksi katto ei laske kovin jyrkässä kulmassa alaspäin, näin kaapistojen sisään saatiin vielä ihan kohtuullisesti säilytystilaa. Seinästä seinään sijoittuva kaapisto koostuu yhteensä seitsemästä 50 cm kaapista, näistä kummankin vaatteisiin on varattu 150 cm ja yksi kaappi liinavaatteille. Tuon on riitettävä, muuten karsitaan. Tankotilaa tuli molemmille metrin verran, onneksi ne saatiin ihan mukavalle korkeudelle, joten pidemmätkin liehukkeet mahtuvat vielä vapaasti roikkumaan. Ja koska mekkoja on meikäläisellä vähemmin, mahtuu allekin vielä säilytyslaatikoita. Miehellä jäi lyhyempien paitojen ansiosta vielä tilaa erilliselle alahyllyllekin  – ehkä pitäisi tilata vielä itsellekin moinen. Hankintalistalla on vielä myös muutama ulosvedettävä lankakori tai laatikosto alahyllyille, helpoittuisi näidenkin käyttö vielä hieman enemmän.
Kuten kuvasta näkyy, metrin tankotila tekee minulle kyllä vähän tiukkaa, mutta vielä mahdutaan – ja jos tila uhkaa loppua kesken, niin sitten karsitaan. Kuvissa suhteellisen monotoninen vaatevalikoimani, valkoinen, harmaa ja musta ovat kovassa huudossa. Sentään pari vaaleansinistä puseroa edes pienenä piristeenä, vaikka kovin räväyttävä ei tämäkään klassinen väri kyllä ole.
Loput kaapeista on sitten hyllykaappeja; kaksi niistä on varattu meidän vaatteille ja yksi liinavaatteille. Kuin ihmeen kaupalla kaikki pyyhkeet, lakanat ja pöytäliinat mahtuivat tuohon kaappiin, mutta eipä ylimääräistä tilaakaan kyllä jäänyt. Tilanne helpottuu, kun saamme kellarin käyttöön, sillä osa pyyhkeistä tullaan säilömään sinne kylpytilojen yhteyteen.
Tässä kuvassa havainnollistuu hyvin kaappien vino runko, joka jatkaa katon linjaa samassa kulmassa. Rungot toimitettiin meille osissa ja kaapit kasattiin vasta paikan päällä, mutta tokihan rungot saa toivomuksen mukaan myös valmiiksi koottuna. Tilatessa vain täytyy olla tarkkana, että rungon kulma mitataan oikein ja kaapit sopivat täten paikkaansa, itse asentaessa tälle jää vähän vielä pelivaraa.
Sokkelin korkeuden meillä määritti jalkalista – mikäli se ei olisi ollut näin massiivista mallia, olisin ilman muuta ottanut matalan 5 cm sokkelin. Mutta jalkalistan oli sovittava sokkelin mittaan, joten minkäs teet. Tosi huomaamaton tämä 14 cm sokkelikin kyllä on, kun on maalattu ovien väriseksi. Tähänkin pieneen yksityiskohtaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kaappeja suunniteltaessa, sokkelillakin on merkitystä kokonaisuuden kannalta.
Kaappien vetimet ovat kuparinupilla varustettua ruskeaa nahkaa, nämä ovat ruotsalaisfirma Beslag Designin valmistamat. Ruskea väri sopii kuparin ohella aika kivasti tapetin kanssa, ja nahka tuo kokonaisuuteen vähän särmää. Ettei nyt ihan liian beigeksi menisi.
Itse olen ollut vaatekaappeihimme tosi tyytyväinen sekä ulkonäön että käytännön kantilta katsottuna. Väri ja yksityiskohdat menivät ihan nappiin, ja myös käytössä ovelliset kaapit ovat olleet ihanat – jokaisella vaatteella on oma paikkansa ja hyllynsä. Kaappitilaa ei toki ole mitenkään ruhtinaallisesti, mutta tähän vanhassa talossa asuvien täytyy toisinaan taipua. Ja jos oikein hätä tulee, saa vaatesäilytystä jatkettua vaikka aulan tai vierashuoneen puolelle. Luulen, että meillä on kuitenkin hyvä näin, rajallisen kaappitilan myötä saa itsekin boostia pitää vaatevalikoimansa järkevissä mitoissa. Loppujen lopuksi kun ihminen kuitenkin pärjää aika pienelläkin vaate- ja tavaramäärällä. Nyt jokainen liikenevä sentti on otettu hyötykäyttöön – se on jo ihan tarpeeksi se.
Here´s a presentation of our bedroom closets, which have been built under a slanted ceiling. I thought that the cabinets should blend in the wall and other environment, thus I chose simple flush doors, picked their color from our wallpaper and matched also the handles with it. I think the finish is very subtle and elegant, and what´s the most important thing – every inch is well used.
*kaapistosta saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan
Kommentit (11)
 1. Kaapiston sävy on kyllä upea yhdistettynä tapetin sävyihin! Jopa teidän kaappeja ja sisältöä katsellessa tulee huokailtua tuota harmoniaa minkä olet osannut luoda kotiinne 🙂 Tekisi niin kovasti mieli päästä suunnittelemaan omaa kotia näitä sinun kuvia katsellessa! Ja ihastus vanhoihin taloihin on vaan kasvanut teidän projektin myötä✨

  1. Nöyrät kiitokset, ihan mahtava kuulla! Hienoa jos nämä juttuni ovat innostaneet suunnitteluun ja lisänneet kiinnostusta vanhoihin taloihin. Se on paras kehu ja palaute mitä voi saada!

   Ja heh, antaa katsoa kuinka kauan harmonia pysyy kaapeissa. Nyt uutuudenviehätyksen myötä tulee pidettyä kaikki paikat mallikelpoisen putsissa, mutta saas nähdä mitä tapahtuu kun asumiseen "tottuu" ja arki alkaa toden teolla… 😀

 2. Pilviraitti
  17.9.2016, 05:04

  Todella toimivan näköinen ja kaunis ratkaisu. Kiva kun teit postauksen. 🙂

  1. Kiitos! Ja kiva kun vinkkasit tästä aiheesta. 🙂 Jatkossakin vain toiveita kehiin, jos jotakin erityistä on mielessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *