Lempikukkia ja -maljakoita

Erilaiset kukat ja kasvit – siinäpä aihe, josta voisi kirjoittaa loputtomiin. Anne ja Suvi heittivät ilmoille kukka-aiheisen haasteen, joka innostaa kertomaan omista lempikukista ja maljakoista. Ja koska kukat kiinnostavat aina (ja ovat vieläpä erityisen ajankohtaisia juuri nyt kesän alkaessa ja luonnon puhjetessa kukkaan), tartun tähän haasteeseen ilomielin.

Maljakkoaihetta olenkin sivunnut jo aiemmin tässä postauksessa, joten keskitytäänpä tällä kertaa enemmän kukkien ja kasvien puolelle. Koska näiden joukossa on niin paljon ihania vaihtoehtoja, on täysi mahdottomuus nimetä vain muutamia suosikeita. Yritetäänpä kuitenkin, ainakin nämä seuraavat kuuluvat ehdottomasti suosikkilistalleni:

Kestosuosikkini kukkien suhteen on kaikki raikas ja vihreä. Erityisesti runsaan vihreän ja yksinkertaisten valkoisten kukkien yhdistelmä tuntuu aina yhtä ajankohtaiselta. Kuvan afrikantähdikki on yksi perussuosikeistani, ostan sen kun haluan kotiin pitkään kestävää yksinkertaista raikkautta – tämä leikko kestää nimittäin maljakossa todella pitkään. Sen kaveriksi tykkään napata usein jotakin harsomaista ja keveää, joka tasapainottaa selkeää ja melko massiivistakin kasvia. Tällä kertaa seuraksi päätyi kuvan tarhaneitoa, joka on ulkonäöltään hauskan villi ja boheemi.

Kuvan ”maljakko” on muuten myös yksi suosikeistani, vaikka se ei itse asiassa ole maljakko ollenkaan, vaan Muuton karahvi. Tässä on kuitenkin sopivan pitkulainen muoto ja kapeneva suuaukko, joten se sopii erityisesti vähän pidemmille kukille ja oksille. Usein kurkkaankin myös keittiön kaappeihin etsiessäni sopivaa maljakkoa, esimerkiksi korkea juomalasi on palvellut usein sirona yhden kukan maljakkona. Monikäyttöiset astiat taipuvat tällaiseenkin käyttöön.

Juuri nyt luonnosta voi poimia kotiin kaikkea ihanaa. Erilaiset kukkivat hedelmäpuun oksat ovatkin ehdottomasti suosikkikukkiani myös maljakossa. Nämä kukkivat tuomen oksat taittelin iltalenkin varrelta junaradan villiintyneistä pusikoista, ihania maljakossa nekin. Marimekon Urna-vaasiin sopii kyllä loistavasti kaikenlaiset kukka- ja oksayhdistelmät – suosikkivaasejani ehdottomasti tämäkin, niin täynnä kuin tyhjänäkin.

Pioni taitaa olla monen suosikkikukkia, ja kyllähän minunkin täytyy nostaa tämä kasvi listalleni. Kevään ensimmäiset pionit ovat aina jonkinlainen virstanpylväs: siitä tietää, että kesä on varmuudella tulossa. Pionikausi on aika lyhyt ja usein käykin niin, että ensimmäiset pionit jäävät minulla myös viimeisiksi. Kesällä on sesongissa niin paljon muitakin ihania kukkia, ja toisaalta haluan nauttia myös luonnon antimista. Pionit ovat silti koettava vähintään kerran vuodessa. Kauneimmillaan ne ovat melkeinpä joko ihan nupussaan tai sitten täysin auenneina, mieluiten aika lyhyeksi leikattuina.

Tykkään myös todella paljon tällaisista rennoista sekoitelmista, jotka on koottu huolettomasti erilaisista ja eri värisistä kukista. Tämä kimppu on ollut varmaan tämän vuoden kaunein, ja vieläkin se jaksaa sykähdyttää kuvan muodossa. Tässä yhdistyy monta suosikkiani: raikkaan väriset leinikit, sirot harsomaiset kukat ja rennot heinät. Eukalyptuskin on kiva tällaisen kimpun täytteenä, mutta suurissa määrin en siitä kuitenkaan innostu, ehkä sitä näki liikaa jokunen vuosi sitten. Vähän sama juttu pampaheinän kanssa  – kauniita toki, mutta itselleni valitsen kuitenkin mieluummin jotakin muuta, rennompaa, herkempää tai värikkäämpää.

Tummilla ja dramaattisilla kukillakin on paikkansa, erityisen hyvin ne sopivat minusta syksy- ja talvikauteen. Näin yleisestikin sesongit vaikuttavat tosi paljon kulloisiinkin kukkamieltymyksiini: keväällä raikkaita ja reippaita värejä, kesällä kevyitä harsomaisia kukkia, syksyllä heinämäistä ja talvea kohti tummempaa. Pidän myös paljon kaikenlaisista sesonkikukista ja tykkään ostaa ihan niitä perinteisiä joulu- ja pääsiäiskukkiakin. Juhlapyhien tunnelma syntyykin kotiini usein nimenomaan kukkien kautta.

Sellaisia suosikkikukkia täällä. Kuten alussa totesin, on mahdotonta nimeä vain yhtä kahta suosikkikukkaa, maailmassa on ihan liikaa kukkia tähän. Kuitenkin minulle on aika selvää millaisesta tyylistä pidän; kukka-asetelmien suhteen tärkeintä on ennen kaikkea rentous.

Mitä suosikkikukkia teiltä löytyy?

Kommentit (2)
  1. beautiful 💧☕🍏

    1. Thanks 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *