Kynttilöiden aika – omat lempparini

Kynttilöiden aika on nyt parhaimmillaan. Olen kaivanut esille jo useamman kynttilänjalan ja tuikkukipon, mutta suuremmat ja näyttävämmät kyntteliköt saavat vielä odottaa hetkisen kaapissa. Vuosien varrella olen kerännyt melkoisen kokoelman erilaisia kynttilänjalkoja ja tuikkukuppeja ja voisikin sanoa, että nämä kuuluvat ehdottomasti suosikkiesineisiini. Tässä muutamia lemppareita, joista pidän juuri nyt erityisen paljon:

Lautasmaiset kynttilänjalat

Muuton Float-kynttilänjalka toimii aina – itse olin unohtanut sen hetkeksi kaapin perukoille, ja nyt muistin taas uudemman kerran tämän olemassaolon. Tykkään tästä esineestä sen sirouden ja keveyden vuoksi, se on tarpeeksi moderni sopiakseen täydentämään mitä tahansa asetelmaa. Muutenkin pidän tällaista alustan omaavista, lautasmaisista kynttilänjaloista, niissä on samaan aikaan jotain perinteistä ja kuitenkin kauniin veistoksellista. Myös tämä kultainen kynttilänjalka sopii samaan kategoriaan, mutta se on pikkuisen tätä Muutoa raskaampi – siksipä taidan tykätä tästä monikäyttöisestä Muutosta vielä piirun verran enemmän.

Kirkkaat tuikkukupit

Vuosien varrella varastoni ovat täyttyneet useammastakin kirkkaasta tuikkukupista. Näiden viehätys perustuu erilaisiin kuviointeihin, jotka heijastavat valoa aina pikkuisen eri lailla. Juhlavin tuikkuni taitaa olla tuo vasemman alakulman Orreforsin kristallinen tuikkukuppi, joka muistuttaa hiukan isoa jääkidettä: se on ihanan klassinen ja ylellinen, ja heijastaa valoa ympärilleen todella kauniisti. Myös Iittalan Ultima Thule -tuikku on mieleeni, tässäkin on lasisarjan muiden osien tapaan tosi kaunis muoto. Tällaiset kirkkaat tuikkukupit löytävät aina paikkansa, ja näitä on mukava sirotella sinne tänne ympäri kotia.

Tuikkuina käytän muuten aina muovikuppisia versioita sekä ekologisista että visuaalisista syistä – näistä heijastuu valo kauniimmin, ja lisäksi näistä on helpompi löytää ympäristöystävällisiä versioita.

Vanhanaikaiset metalliset kynttilänjalat

Minulla on pieni soft spot vanhoihin jalallisiin kynttilänjalkoihin. Näitä bongailen aina silloin tällöin kirppiksiltä, ja tällä hetkellä kaapissani on muutama satunnainen kynttilänjalka sekä nikkelin sävyssä että messinkisinä. Näissä on jotain viehättävää juhlavuutta, ja tuovat samalla hauskaa kontrastia moderniin kotiin. Useat tällaiset ovat olleet ihan euron löytöjä – olisikin hauska joskus koota näistä näyttävä, iso ryhmä vaikka ruokapöydän keskelle. Valkoisen pöytäliinan kera olisivat mielettömät vaikka joulukattauksessa.

Veistokselliset lyhdyt

Myös erilaiset veistokselliset lyhdyt ovat kovasti mieleeni. Hetki sitten kaivoin esille pitkän tauon jälkeen tämän Tom Dixonin Etch-lyhdyn – muistatteko, kun viitisen vuotta sitten näitä näkyi ihan kaikkialla. Pienen tauon jälkeen muoto tuntuu taas ihan kivalta, ja tottahan on, että tämän metallisen rei´itetyn lyhdyn läpi valo siivilöityy jotenkin erityisen kauniisti. Viereinen vanha Arabian lyhty edustaa puolestaan taas ihan eri tyyliä, mutta kuuluu sekin omalla tavallaan veistoksellisten lyhtyjen kategoriaan. Myös tästä on tullut yksi suosikeistani, se värjää ympäröivän tilan kauniisti meripihkan sävyiseksi. Tällaiset lyhdyt ovat sisustuksen näyttäviä ja tunnelmallisia yksityiskohtia, joiden kaveriksi ei juuri muuta tarvita.

Kömpelö valurauta

Edellä mainittujen lisäksi isken usein silmäni vähän kömpelöihin valurautaisiin kynttilänjalkoihin. Tämä kuvassa oleva Normann Copenhagenin yksilö on peräisin jo monien vuosien takaa ja on edelleen yksi suosikeistani. Tämän yksinkertaisemmaksi ei kynttilänjalka voi mennä, mutta ehkä siinä se viehätys piileekin. Olen myös hiukan silmäillyt tätä Nedre Fossin kynttilänjalkaa, siinä on vähän samanlaista viehättävää fiilistä. Mutta totta puhuen varastoni eivät enää ollenkaan tarvitsisi täydennystä…

Näin yleisesti olen pyrkinyt kiinnittämään huomiota siihen, kuinka montaa kynttilää poltan kerrallaan – iso kynttilämeri ei ole huoneilman eikä vastuullisuudenkaan kannalta järkevä valinta. Ja toki kynttilän laatuunkin kannattaa kiinnittää huomiota, tuikkuja myydään esimerkiksi ekologisina uudelleenkierrätettävinä versioina ja myös kynttilän valmistusaineissa on eroja. Yleensä polttelen iltaisin tulta ulkona lyhdyssä, ja tämän lisäksi yksi-kaksi kynttilää sisällä. Tällainen setti palaa tälläkin hetkellä ja tuo tunnelmaa tähän pimeän illan keskelle.

Millaiset kynttilänjalat ovat teidän suosikkejanne?

Kommentit (2)
 1. Vinkkaisitko, mistä olet onnistunut löytämään ympäristöystävällisiä tuikkuja? Mulla on jäänyt tuikut ostamatta, kun en ole löytänyt ekologisia vaihtoehtoja. Harkitsen tilaavani etsystä Engannissa mehiläisvahasta tehtyjä tuikkuja (ilman sitä metalli- tai muovikuppia). Kotimaisia mehiläisvahatuikkuja löysin parilta valmistajalta, mutta ovat jostain syystä väriaineilla värillisiksi käsiteltyjä, jotka ei mielestäni ole niin kauniita kuin luonnolliset värjäämättömät.
  Steariini on usein valmistettu palmuöljystä ja parafiini on öljyn jalostuksen sivutuote, niin kumpikaan ei taida täyttää ekologisuuden kriteereitä. Soijasta (geenimanipuloimattomasta) valmistettuja tuikkuja en ole nähnyt missään kaupoissa.

  Olenkin nyt polttanut vain kaapeista löytyviä lahjaksi saatuja pöytäkynttilöitä, mutta tuikkuja mulla ei nyt ole yhtään, vaikka mielellään niitä välillä polttaisin Iittalan Kastehelmi tuikkukupeissa, joita löytyy muutamassa sävyssä. Pöytäkynttilöitä olen poltellut Lokal -myymälästä hankitun keraamisen marmoroidun alustan päällä.

  Olen ihastunut kromin väriseen Stoff Nagel kynttelikköön, mutta sen hankkimista jarruttaa mm. se, että siihen ilmeisesti sopii vain erityisen kapeat kynttilät ja pelkään, että se jäisi liian vähäiselle käytölle, jos sopivia kynttilöitä on hankala löytää. Tuo sun Ferm Livingin valurautainen kynttilänpidike on myös kaunis.

  1. Pahoittelut, kun vastaukseni on venynyt!

   Tämä on kyllä vähän kinkkinen juttu, kun tuntuu että tekee sitten niin tai näin, mennään aina jossain asiassa metsään tuon ekologisuuden kannalta. Täydellistä vaihtoehtoa en ole löytänyt minäkään – usein polttelen Clas Ohlsonin tuikkuja, joissa on uudelleenkäytettävä muovikuppi, miellän tämän nyt joten kuten kelvolliseksi ekologiseksi valinnaksi. Nämäkin tosin on tehty steariinista, eli sen minkä muovin/alumiinin käytössä voittaa, häviää sitten tässä suhteessa. Mehiläisvahakynttilöitä (tuikkuinakin) olen löytänyt joskus ihan kotimaisiltakin pieniltä tekijöiltä esim. myyjäisten yhteydessä, mutta suuremmilla jälleenmyyjillä näitä en ole nähnyt. Tässä olisi kyllä ehdottomasti tuotekehittelyn paikka!

   Stoffin kynttelikkö on ihana, mutta harmi kyllä siihen sopii tosiaan vain nuo kapeammat kynttilät. Stoffilta itseltäänhän näitä saa, mutta muuten on hankalasti saatavilla. Mitenköhän enkelikelloon tarkoitetut tai vanhanaikaiset kuusenkynttilät, mahtaisivatko ne sopia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *