Kuivakukkia ja kaktuksia – olohuone juuri nyt

Pidän olohuoneessani erityisesti siitä, että tila elää huimasti valon mukaan, jota vieläpä riittää tilassa yleensä tosi mukavasti. Hiekansävyiset, Farrow & Ballin Shaded White -sävyllä maalatut seinät näyttävät toisinaan selvästi intensiivisemmältä ja toisinaan taas vaaleammalta ja haaleammalta – ja tämä efekti on voimakkaimmillaan erityisesti valokuvia otettaessa. Jostain syystä seinät tuppaavat kääntymään valokuvissa helposti etenkin punertaviksi, vaikka luonnossa seinäsävy ei punerra tippaakaan, tästä syystä pidänkin tästä sävystä niin paljon. Tänään sattui valon kannalta otollinen hetki ja valokuviin tallentuivat seinät siinä luonnollisimmassa asussaan, niinpä päätin käyttää hetken hyväksi ja postata muutaman kuvan olohuoneesta.

Sohvalla on tällä haavaa hyvin simppeli tekstiilisetti. Mustavalkoisuus kiehtoo nyt erityisesti, se jotenkin tasapainottaa huoneen lämpimiä sävyjä. Taustalla siintävä parin vuoden takaisesta kokoelmasta oleva Marimekon musta Basket-tyyny on pitkäaikainen lempparini tällä saralla, se vain tuntuu sopivan aina ja kaikkeen. Kuviollisten tyynyjen ohella kokovalkoinen pellavatyyny on puolestaan kivan anonyymi, se uppoaa neutraalisti sohvaan. Tällä kombinaatiolla mennään varmasti pitkälle syksyyn aina siihen asti, kun tilalle tekee mieli vaihtaa syviä sävyjä ja muhkeutta – kokemuksesta tiedän, että viimeistään marraskuun alussa paksut villamatot, sametti ja lämpimät sävyt alkavat kiinnostaa taas ihan uudella tavalla.

Tarkkasilmäiset ovat varmasti huomanneet kuvissani edestakaisin seilaavat huonekasvit. Harrastan niiden säännöllistä siirtelyä, ja huonekasvit vaihtavatkin paikkaa asunnossani harva se viikko. Huonekalujen siirtelyn ohella tämä on miltei yhtä tehokas (ja vielä paljon helpompi) kikka kodin ilmeen vaihteluun: loppujen lopuksi huonekasvit määrittelevät tosi paljon kodissa vallitsevaa fiilistä. En tiedä mitä mieltä kasvit ovat vaihtelevista kasvuolosuhteistaan, mutta ainakaan vielä toistaiseksi mikään näistä ei ole protestoinut paikkojen vaihtumista kovinkaan näkyvästi. Nyt siirsin pitkään olkkarin ikkunalaudalla olleen köynnösvehkan muualle ja nostin sen tilalle pari keittiössä majaillutta kaktusta – fiilis muuttui heti pari astetta ryhdikkäämmäksi ja modernimmaksi.

Sohvapöydälle asettelin pari kuivatetun eukalyptuksen oksaa, ovat minusta tosi kauniita sekä värinsä että muotonsa puolesta. Jos eukalyptuksien antaa itse kuivahtaa, tuloksena on yleensä käppyrät ja helposti putoilevat lehdet; nämä oksat on puolestaan hankittu jo valmiiksi kuivattuina. Tällöin lehdet ovat säilyneet kauniin sileänä ja sävykin on säilynyt tummempana, muistuttaen enemmän elävää eukapytuksen lehteä. Olen kyllä aika hurahtanut kaikenlaisiin kuivakukkiin ja oksiin, ne ovat vain niin ihania ja sopivat erityisen hyvin juuri tähän syysaikaan. Plussaa ne saavat myös pitkästä kestosta, kerran hankitut (tai itse kuivatetut) kasvit ilostuttavat vaasissa pitkään.

Mustavalkoisuuteen ja luonnonsävyihin tuovat eloa pienet, mutta tärkeät väripisteet: Juhani Melenderin taulun keltainen ja pienet värilliset lasiesineet. Tässä on juuri nyt ihan riittävästi väriä – ilmavuus, raikkaus ja pienet kontrastit ovat nyt se juttu.

Mistä sävystä tai materiaalista te innostutte juuri nyt?

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *