Ideoita joulukattauksiin

Omassa arjessa tulee aika harvoin tilaisuuksia, jolloin pöytäkattauksia pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan ihan viimeisen päälle. Siksipä jouluksi onkin kiva miettiä kattaukseen vähän pientä ekstraa. Itse olen tällöinkin aika simppelin tyylin ystävä, mutta juhlavuutta kattaukseen saa luotua loppujen lopuksi aika pienilläkin jutuilla. Tässä muutamia poimintoja, miltä joulukattaus 2018 voisi omassa kodissani näyttää:

kuva: Ferm Living

Pöytäliinat

Pöytäliina on helpoin ja nopein tapa tuoda juhlavuutta kattaukseen. Pidän etenkin rennoista pellavapöytäliinoista, mutta toki klassinen valkoinen pöytäliinakin sopii ihanasti jouluun. Tämä vuonna valintani voisi kääntyä kuitenkin vähän tummemman sävyiseen pellavaliinaan, jonka asettelisin kuvan tavalla rennosti valuvaksi – ehkäpä ylisuuri liina pöydän molemmista päistä lattialle asti valuen. Tässä kuvassa ihastuttaa myös ajankohtainen terrakotta, joka sopii ihanasti myös joulupöytään. Nyt vain kaivamaan vanhoja saviastioita kaapeista ja kirppareilta.

kuva: Granit

Kangasservetit

Toinen helppo ja tehokas tapa tuoda näyttävyyttä kattaukseen on kangasservettien käyttö. Omaan vinon pinon erilaisia kangasservettejä, mutta näitä tulee käytettyä arjessa todella harvakseltaan. Siksipä jo niiden esille kaivaminen tuo ihan erityistä juhlan tuntua. Kangasservetit voi asetella monella tavalla, itse sujautan ne mieluiten pitkäksi kapeaksi suorakaiteeksi taitettuna joko lautasen alle tai päälle. Kangasservetit voi myös kiepsauttaa rulliksi ja sujauttaa väliin jouluisia koristeita, kuten oksia tai kanelitankoja.

kuva: Renee Kemps

Kirkas lasi

Moderni, mutta kuitenkin juhlava kattaus syntyy helpoimmillaan muutamasta elementistä. Kuvan kattaus on toteutettu pelkällä kirkkaalla lasilla ja valkoisilla astioilla, lopputulos on kevyt mutta oikeinkin juhlava. Valkoiset pellavatekstiilit tuovat vähän struktuuria ja pehmeyttä kattaukseen nousematta kuitenkaan liiaksi esille. Muutama messinkinen vintagekynttilänjalka tuo puolestaan sopivasti kontrastia valkoisuuden keskelle – juuri sen pienen tarvittavan ripauksen jouluista ilmettä ja juhlavaa tunnelmaa.

kuva: Ellos

Murrettu punainen

Runsaamman tyylin ystävä kattaa pöydän perinteisellä punaisella. Tänä vuonna perinteinen joulunpunainen on taittunut murretuiksi ja haalemmiksi punaisen sävyiksi – tällaiset sävyt miellyttävät minua kirkasta joulunpunaista huomattavasti enemmän. Itse pidän myös kovasti kaikenlaisista oksista ja karahkoista osana pöytäkoristeita, tässäkin pyödän keskellä kulkee kaunis ja rento oksista ja heinistä tehty koriste. Tämä idea on helppo ja nopea toteuttaa itsekin vaikka oman pihan antimista.

kuva: Tine K

Mausteiset sävyt

Mausteisia sävyjä näkyy tänä jouluna paljon, ja minusta piparinruskeat ja sahraminkeltaiset sopivatkin aika kivasti myös moderniin jouluun. Näitä sävyjä voi tuoda myös kattaukseen eri väristen lasien, tuikkukippojen ja tekstiilien avulla. Myös luonnosta poimitut kävyt, oksat ja heinät sopivat kivasti näiden sävyjen pariksi, ja mikseipä vaikka kanelitankoja ja pipareitakin voisi käyttää luovasti myös pöytäkoristeina.

Oli tyyli mikä hyvänsä, kattauksen tunnelma syntyy loppujen lopuksi aika pienistäkin elementeistä: elävästä tulesta, jouluruuista ja tietysti ennen kaikkea ihmisistä pöydän ääressä.  Millainen joulukattaus viehättää teitä eniten?


Here´s some inspiration and ideas for this year´s Christmas table settings.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *