Pihkala
Pihkala

HELENE

helene1

Viime viikolla piipahdin Turun Taidemuseon Helene Schjerfbeck -näyttelyssä. Näyttelyhän on ollut täällä jo syksystä asti, mutta sain itse käytyä paikalla vasta sen viimeisinä päivinä – tyypillistä minua. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, näyttely oli oikein inspiroiva. Pidän kovasti Schjerfbeckin maalauksissa vallitsevasta herkästä, unenomaisen vangitsevasta tunnelmasta ja taiteilijan tavasta käyttää murrettuja, utuisia värejä. Lähtiessäni nappasin museon kahvilasta mukaan Hiljaisuus-taulusta tehdyn printtivedoksen, ja se päätyi lopulta nojailemaan ruokasalin nurkkaan. Teoksen sävyt sopivat aika mukavasti tähän huoneeseen ja luulenpa, että seuraavaksi pitäisikin nakutella talon ensimmäinen taulu ihan seinälle asti.

helene2

helene3

helene4

Henkilökohtaisesti olen vähän väsynyt julisteprintteihin ja huomaan kaipaavani kotiin ihan oikeaa taidetta. Tämä kyseinen taulukin on toki printti, mutta sävyt ja tunnelma kuitenkin mestarin käsialaa. Kevään mittaan suunnitteilla onkin hankkia kotiin vähän lisää taidetta, lainattua tai sitten omaa. Tästä kirjoittelen lisää vähän tuonnempana, kunhan saan projektin kunnolla vauhtiin. Monta muutakin sisustusproggista on mielessä, katsotaan kuinka ehdin niitä toteutella. Onneksi on pitkä, valoa täynnä oleva kevättalvi aikaa.

helene5

helene6

Magnolian kukinta tuli ja meni, mutta ilostuttamaan jäi vielä paljaat, silmuja täynnä olevat oksat. Näissä oksissa on ihanan keväistä tunnelmaa, ja vaikka ihan vielä en halua intoilemaan liiaksi keväästä, on se kieltämättä jo vahvasti mielessä. Yhtenä syynä tähän on myös viime aikoina työstämäni palstat Avotakan kevään numeroihin, näitä varten on pitänyt jo virittäytyä pikkuisen kevättunnelmiin. Tämän viikon keskiviikosta lähtien blogini sitten jo muuttaakin A-Lehtien Meillä Kotona -sivustolle, joten nyt käynnissä on viimeiset päivät tässä osoitteessa. Infoan muutoksesta toki vielä h-hetkellä täällä blogissa, joten seurailkaahan mukana!


On the other day I visited an exhibition of Finnish painter Helene Schjerfbeck at the Turku Art Museum. I bought an art print of one of her most famous paintings to myself and now it is leaning against the wall in the dining room. I love the colors and athmosphere of it, the picture matches well with other colors in the room. Personally I am already a bit tired of different kind of posters and would like to have more art at home. That´s why I´m planning to loan or buy an artwork or two to our home during the spring, let´s see what I will find…

Kommentit (14)

 1. UUSI OSOITE | NEW ADDRESS – Pihkala

  […] Älkääpä siis ihmetelkö sekalaista ulkoasua, korjailen näitä aina ehtiessäni. Maanantaisen Helene-postauksen kommentitkin hävisivät tässä muuttorytäkässä, mutta kopioin ne itse postauksen alle ja […]

 2. Anonyymi

  Ah Helene, upea suomalainen naistaiteilija. Muutama vuosi sitten Ateneumin näyttelyssä oli myös esillä laaja otos tuotantoa ja selkeästi nähtävissä taiteilijan kulkema tie kohti yhä pelkistetympää ilmaisua. Helppoa ei Helenen elämä ollut, rakkauskin jätti, mutta ihastuttava on ajatus 18-vuotiaasta nuoresta taiteenopiskelijasta Pariisissa. Sitten Bretagne, St.Ives, Wien, Firenze. Jos ajattelee nuoren naisen elämää siihen aikaan, on pienestä Suomesta yksin maailmalle lähteminen ollut hyvin rohkeaa. Upeaa, että Helenen töitä alettiin vähitellen arvostaa ja että hän sai sen myötä arvostusta sekä ansaitsemansa aseman suomalaistaitelijoiden keskuudessa. Hiljaisuus on hieno työ ja sopii erinomaisesti teille. Terv. Helene-fani kohteessa

  • maija

   Täällä toinen fani. Ihailen kovasti Helenen töitä, niin hienoa värinkäyttöä ja tunnelmaa. Ja mikä mielenkiintoinen elämäntarina taustalla! Varmasti sen ajan Suomessa oli hyvin radikaalia ja rohkeaa lähteä sillä lailla ulkomaille – ja vielä nuorena tyttönä. Hieno taiteilija, joka on onneksi saanut ansaitsemansa arvostuksen.

 3. Sanna / Kylässä

  Oi, taulun unenomaisuus korostuu hurjan kauniisti seinän värisävyä vasten! Jään mielenkiinnolla odottamaan taideprojektin etenemistä 🙂

  • maija

   Tuossa taulussa on kyllä huikean hienot värit, jotka sattuvat sopimaan tosi kauniisti ruokasaliin. Kokeilin taulua olohuoneessakin, kaunis sielläkin, mutta jotenkin erityisen ihana juuri tuolla kuvien maisemissa.

   Saas nähdä, kuinka taideprojektilleni käy, mutta aikomus on ainakin kova. Taidan aloittaa projektin lainaamalla jonkin työn galleriasta, tästä on tulossa sitten aikanaan juttua bloginkin puolelle.

 4. Hannele Ruusukummusta

  Helene Schjerfbeck on yksi lempitaiteilijoistani ja tuo taulu on kaunis!

  • maija

   Sama täällä! Helene on mestari värien ja tuollaisen tietynlaisen, vähän unenomaisen tunnelman saavuttamisessa.

 5. Anonyymi

  Kokonaisuudesta tulee varmasti upea! Mietin noita kirkkaita lasiseiniä ja niiden käytännöllisyyttä. Itselläni oli edellisessä asunnossa kirkkaat Idon suihkuovet, joiden pitäminen kirkkaina vaati aika lailla viitseliäisyyttä. Nykyisessä asunnossa olen nauttinut valtavasti siitä, että kirkkaan lasin sijaan kylpyhuoneessa on sävytettyä maitolasia. Loppui se lasien kuivausrumba jokaisen suihkun jälkeen.

 6. //Terhi

  Ihana taulu. Itse olen huomannut saman, julisteet eivät oikein enää kiinnosta. Kaipaisin myös ihan oikeaa taidetta ja olenkin ajatellut ottaa pensselin itse käteen ja tehdä jotain itse.

  • maija

   Minäkin olen miettinyt tuota itse tekemistä, mutta se vaatisi aikaa ja inspiraatiota, joista varsinkin tuo ensimmäinen on juuri nyt kovin kortilla. Mutta rakastan ajatusta, jossa voisin maalailla viikonloppuisin tauluja rennolla otteella – tämän toteutan kyllä vielä joskus!

 7. Anonyymi

  Tartuin tuohon mainintaasi, että lainaat taidetta. Siinä vasta loistava konsepti! Itse olen kirjastossa töissä ja hyödynnän taidelainaamoamme jatkuvasti. Toisaaltahan nimi johtaa harhaan; aivan minimaalinen osa tulee töistä takaisin, kyllä ihmiset yleensä vievät kotiinsa vain sellaisia tauluja jotka ihastuttavat heti ja seinälle jäävät. Kun ei mitään korkoa ole vaan jokainen lyhennetty kuukausierä on hinnasta pois, on kynnys hienon kotimaisen taiteen hankkimiselle todella matala. Tässä(kin) asiassa suomalainen kirjastolaitos on kympin arvoinen, yhdistää näin kulttuuri-, sivistys- ja taidekenttää sellaisillekin ihmisille joille ei ennen tullut mieleenkään että pystyisivät tauluja, aitoja sellaisia, hankkimaan. 🙂

  • maija

   No nimenomaan! Hienoon taiteeseen pääsee kiinni pienellä rahalla, ja mahdolliset hutivalinnat on helppo palauttaa tarvittaessa. Vaikka näinhän se varmaan on, varmasti taulu valitaan sen verran huolella, että harvat päätyvät takaisin… Olen jo harmitellut pidempään, että pitäisi hyödyntää enemmän taidelainaamon palveluja, ja nyt uuden kodin myötä aion sen viimein tehdä! Tätä aihetta haluan ehdottomasti nostaa esille täällä blogissakin, sillä kyllähän aitoa taidetta soisi kunnioitettavan vielä nykyistä enemmän. On se vain niin eri juttu kaikenlaisiin postereihin verrattuna.

 8. Kaisla

  Mistä nuo kapeat kehykset olet löytänyt julisteelle?

  • Maija

   Ne ovat Clas Ohlsonilta, ihan ohutta metallia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *