Vapun helppo herkku – Berliininmunkkikakku padassa

Kaupallinen yhteistyö: Löfbergs Lila

Tuore, juuri paistettu munkki ja kuppi hyvää kahvia. Kotona tehdyt munkit maistuvat parhailta, mutta aina paistamiseen ei jaksaisi käyttää niin paljon aikaa. Kokeile tänä vappuna valmistaa yksi iso munkki padassa. Väliin vielä kermavaahtoa ja hilloa sekä päälle kaunis kuorrute. Vapun munkkikakku on valmis!

Vapun menu toistaa usein itseään ja klassikot toimivatkin aina. Simaa, munkkeja, tippaleipiä, perunasalaattia ja nakkeja. Ehkä lasi ja jos toinenkin kuohuvaa. Itse valmistetut munkit ovat yksi parhaista herkuista, mutta kukapa meistä ei olisi tuskastellut katsoen kelloa, kun munkkitaikina ei ota loppuakseen ja vappuvieraat kolkuttelevat jo ovella. Vaikka munkkien paisto on ihan hauskaakin hommaa niin aina ei vain jaksa seistä rasvapadan ääressä.

Olen pohtinut jo pitkään miten munkit voisi valmistaa kätevämmin tai jotenkin uudella tavalla. Näistä ajatuksista kehittyi lopulta padassa valmistettu Berliininmunkkikakku. Joku saattaa muistaa, kun tein muutama vuosi sitten laskiaispullasta pataversion ja sen inspiroimana ajattelin, että miksei munkkitaikina toimisi ihan yhtä hyvin padassa valmistettuna. Toki onnistunut resepti vaati monia työtunteja eikä tässä kohtaa yhtään haitannut yhteistyöni Löfsbergin kanssa. Kahvia kului nimittäin kuppi jos toinenkin. Lopulta olin kehitellyt kevään juhliin sopivan munkkikakun, joka saa sisälleen reilusti kermavaahto ja hilloa sekä päälleen kauniin sokerikuorrutteen berliininmunkin inspiroimana.

Kahvia kului myös munkin valmistuksen aikana, sillä aloin jo haaveilemaan tuoreen kahvin ja munkin yhdistelmästä. Munkkikakun valmistaminen itsessään ei ole vaikeaa. Taikina syntyy, kuten perinteinen munkkitaikina, mutta erikoisuutena kaikessa on sen valmistustapa esikuumennetussa padassa ja lopulta uunissa. Pataa kuumennetaan öljyn kanssa sen aikaa, kun uuni kuumenee. Sitten vain kohonnut taikina kehiin, lämpöä hieman alemmas ja pata uuniin. Jättimunkki valmistuu noin puolessa tunnissa uunissa ja on jäähtymisen jälkeen valmis täytettäväksi ja kuorrutettavaksi. Sen jälkeen sitten vaan nauttimaan.

Berliininmunkkikakku on hauska piristys vappujuhliin, joten kannattaa kokeilla! Suosittelen oheen kupillista hyvää kahvia. Mielestäni Löfsbergsin tummapaahtoinen Kharisma-kahvi sopii kakun kanssa todella hyvin. Täytyy myös kertaalleen vielä mainita, että kuppi hyvää kahvia ja tuore munkki on kyllä yksi parhaista yhdistelmistä. Samaa mieltä olivat ystäväni, jotka kutsuin iltakahville ja munkille luokseni. Mukavia munkki- ja kahvihetkiä kaikille!

 

Berliininmunkkikakku padassa

Ainekset (8 annosta)

2 dl
kevytmaitoa
25 g
hiivaa
1 dl
sokeria
1 tl
kardemummaa
1 kpl
kananmuna
1 tl
suolaa
4,5 dl
vehnäjauhoja
25 g
voita
Paistamiseen
0,5 dl
rypsiöljyä
Lisäksi
2 dl
kuohukermaa
1-2 dl
mansikkahilloa
100 g
mansikoita
3 dl
tomusokeria
1-2 rkl
vettä
1 tl
punaista elintarvikeväriä
2 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 30 min

Tee näin:

Sekoita keskenään kädenlämpöinen maito ja hiiva. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, kananmuna ja suola. Sekoita tasaiseksi.

Lisää joukkoon jauhot vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi sulatettu voi.

Anna taikinan kohota kaksin kertaiseksi.

Mittaa öljy noin 22-25 cm halkaisijaltaan olevaan pataan ja nosta se kylmään uuniin (ilman kantta). Kuumenna uuni 225-asteiseksi, kun uuni on lämmennyt nosta pata pois uunista.

Kumoa kaksinkertaiseksi kohonnut munkkitaikina kuumaan pataan ja nosta se takaisin uuniin. Laske lämpötila 200 asteeseen. Paista patamunkkia 25-30 minuuttia.

Kumoa kypsä patamunkki talouspaperin päälle ja anna jäähtyä.

Halkaise patamunkki ja täytä se kermavaahtolla, mansikkahillolla ja tuoreilla mansikoilla.

Sekoita kuorrute tomusokerista, vedestä ja punaisesta elintarvikeväristä. Kaada kuorrute munkin päälle.

 

Kommentit (6)
  1. Annin Uunissa
    21.4.2018, 08:26

    Ihan superidea! Mahtavaa, munkkikakku näyttää törkeän herkulliselta ja kuvat ahh niin ihanaa fiilistellä näitä teidän leipomuksia! 🙂

    1. perinneruokaa prkl
      22.4.2018, 00:48

      Kiitti! Olen kans tosi tyytyväinen lopputulokseen, vaikka piti tuon reseptin kanssa hieman taistella ennen kuin siitä tuli hyvä 🙂

  2. Makee idea, wau! Kakkukin on superherkullisen näköinen, meidän pojille maistuis kyllä kun rakastavat berliininmunkkeja!

    1. perinneruokaa prkl
      22.4.2018, 00:49

      Sit kannattaa ehdottomasti kokeilla! Itse munkki valmistuu tosi helposti padassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *