Blogit
Perinneruokaa prkl

Upeat makuetikat (pikku)joulujen piristäjänä

Kaupallinen yhteistyö: Rajamäen

Ah joulu se sieltä tulla jolkottaa. Ei se siltä välttämättä tunnu, kun katselee sateista syyskaupunkia. Viime yöksi tosin laitoin joululaulut soimaan, ne kun ovat lapsesta asti jotenkin rauhoittaneet. Outoa ehkä, mutta toimii ja nukuin erittäin hyvin. Ja oli miten oli, pikkujoulukausi on ainakin jo meneillään kovin. Joihinkin mennään nyyttäriperiaatteella, toisiin taas ei. Niihin nyyttärityyppisiin on jotenkin olevinaan kauhean vaikeata aina keksiä jotain. Tai sitten joulunajan muille visiiteillä. Sinnekin mielellään ottaa jotain jotain viemistä mukaan. Siksipä tässä tuleekin hyviä uutisia, koska Mika on miettinyt näitä hommia hieman teidän puolesta. 

Nyt on luvassa pari oikein erinomaista reseptiä tähän tarkoitukseen, kiitos Rajamäen heittämän haasteen. Tarkoitus oli kehitellä reseptiä joulunajan pikkunaposteltaviin ja tuollaiseen shrub-juomaan. 52 Weeks of Deliciousness -blogin Annen tavoin ensimmäinen reaktio oli vähän ”häh, mikä?” No kopioidaan Annea hieman selityksessäkin, eli kyseessä on eräänlainen makusiirappi, jolla voi saada eloa erilaisiin drinkkeihin. Ja kyllä, etikka liittyy tähän kuvioon. 

Aloitetaan kuitenkin niistä naposteltavista ensin. Mika kehitteli ihan perkeleen hyvät (anteeksi vähemmän tieteelliset termini) suolatikut, joissa vaalea balsamietikka tuo makua tikkuihin. Itse olen aina ollut hulluna suolatikkuihin. Ylioppilaskirjoituksissa niitä oli sillon muinoin itsellä eväänä ja voin kuvitella muiden olleen raivona, kun niitä rouskuttelin taukoamatta. Siis oikeasti. Taukoamatta.

Nämä suolatikut on helppo tehdä. Tehdään vaan taikina sekoittamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen  ja lisätään sokeri, vaalea balsamietikka ja öljy. Lopuksi mukaan laitetaan jauhot ja sekoitetaan hyvin. Taikinan annetaan kohota puoli tuntia ja sen jälkeen siitä puristellaan ilmat pihalle. Kaulitse taikina ohueksi levyksi käyttäen apuna jauhoja. Valmiista taikinasta leikataan veitsellä tikkuja, jotka asetellaan leivinpaperin päälle ja joiden annetaan siinä kohota hetki. Sitten uuni vaan päälle 200:aan asteeseen kuumenemaan. Voitele tikut vaalealla balsamietikalla ja ripottele päälle suolaa. Tikut paistuvat uunissa 7-9 minuuttia. 

Tikut kaipaavat seurakseen jotain juotavaa, joten nyt käydään tämän ”puskajuoman” kimppuun. Puska olisi siis aikalailla suora käännös shrubista. Shrubit ovat uusi tuttavuus, mutta tällaista maisteltuani voin todeta, että varmasti tulevat olemaan monen mieleen. Tuo shrub-siirappi valmistuu laittamalla karpalot, sokeri ja punaviinietikka kattilaan keittymään. Keitä niitä 10-15 minuuttia. Siivilöi seos ja painele marjoja vaikka lusikalla niin, että saadaan mahdollisimman paljon mehua irti. Valmis seos voidaan käyttää heti, joskin viileänä, juomiin tai sen voi pullottaa myöhempää käyttöä varten. 

Tästä saa oikeastaan jokaiselle jotakin. Haluaa sitten alkoholitonta tai alkoholillista, niin helppoa on. Laitetaan vaan siirappia kolmisen ruokalusikallista lasin pohjalle ja sen päälle kaadetaan esimerkiksi kuohuviiniä tai kivennäisvettä. Kaverimme Linda joi tätä tonic-veden kanssa ja vissyn kanssa se käy myös. Eli näillä jos lähtee, niin on jo useampi vaihtoehto. Mutta oikeastaan olisikin kiva kuulla, minkälaisia drinkkejä te tekisitte tästä? Niin ja tämän tosiaan kun laittaa pikkuruisiin pulloihin, niin sitä on hyvä viedä pikkulahjana muillekin. 

Itse pidin ainakin todella paljon tuosta juomasta. Se on jännä, kun juomaa haistaessa siitä huomaa sen punaviinietikan, mutta maussa se ei ole ollenkaan niin selvästi läsnä. Oikein mainio ja jotenkin kivan raikas juoma. Viikonloppuna, kun kaveri on tulossa kylään, niin voisin testailla tuota kuoharikomboa, nyt kun meni ihan holittomalla linjalla äsken. 

Balsamietikkaiset suolatikut

Ainekset

1 dl
kädenlämpöistä vettä
11 g
kuivahiivaa
1 rkl
sokeria
2 rkl
Rajamäen vaaleaa balsamietikkaa
0,5 dl
oliiviöljyä
3 dl
vehnäjauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää siihen sokeri, vaalea balsamietikka ja öljy. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita hyvin.

Anna taikinan kohota 30 minuuttia. Puristele siitä ilmat pois ja kaulitse se ohueksi levyksi jauhoja apuna käyttäen.

Leikkaa taikinasta veitsellä tai pizzaleikkurilla tikkuja ja asettele ne leivinpaperin päälle. Anna tikkujen kohota hetki.

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele tikut vaalealla balsamietikalla. Ripottele päälle suolaa. 

Paista tikkuja noin 7-9 minuuttia.  

Karpalo shrub eli "puskajuoma"

Ainekset

400 g
karpaloita
2,5 dl
sokeria
1,5 dl
Rajamäen punaviinietikkaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita karpalot, sokeri ja punaviinietikka kattilaan. Keitä noin 10-15 minuuttia.

Siivilöi seos ja painele marjoja, jotta kaikki mehu irtoaa.

Pullota valmis seos tai käytä heti.

Valmista juomaa saat lisäämällä 3 ruokalusikallista siirappia esim. kuohuviinin tai kivennäisveden joukkoon.

Kommentit (3)

  1. sari kalliomäki

    Ihan selvästi pikkujoulua ilmassa <3

  2. Perinneruokaa Prkl

    Kyllä sitä tuntuu olevan todellakin. Ja hauska löytää tällaisia uusia juttuja, joista saa piristystä vanhoihin tuttuihin pikkujoulutarjoiluihin. 🙂

  3. SannaVuo

    Kauankohan tuo siirappi säilyy? jääkaapissa vai huoneenlämmössä? 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *