Blogit
Perinneruokaa prkl

Talkkuna-mustikkapiirakka

Tämän mehukkaan mustikkapiirakan täytteessä maistuu piimä, talkkunajauho ja mustikat. Se sopii erityisesti talkkunan ystäville – täyte on kuin samettista talkkunamoussea mustikoilla.

Tämän mustikkapiirakan idea on jo pitkään pyörinyt päässä, mutta vasta nyt se tuli valmistettua. Ajatuksena oli tehdä talkkunalta maistuva mustikkapiirakka, jossa nesteenä on käytetty ainoastaan piimää. Piimä sopikin tähän mainiosti ja lopputulos oli samettinen – vähän niin kuin juustokakku, mutta kevyempi. Piimäksi kannattaa valita rasvaisin piimä mitä kaupasta löytyy, ettei nyt ihan liian terveelliseksi menisi.

Tätä piirakkaa tuli testattua kahteen otteeseen, ensimmäinen yritelmä epäonnistui täysin. Täytteestä tuli hieman sitkeää ja pinta repeili kauttaaltaan. Hieman lisää tutkiskeltuani, päätin kokeilla alhaisempaa paistolämpötilaa, sekä piirakan jäähdytystä hitaasti, sehän auttoi ja piirakasta tuli suorastaan täydellinen.

Nyt on paras aika nauttia mustikoista!

Blogistä löytyy myös muita herkullisia mustikkareseptejä. Perinteinen mustikkakukko, mikä on takuuvarma klassikko jokaisen makuun. Mustikoista ja talkkunasta valmistettu mustikkasmoothie sopii vaikkapa aamupalalle. Mustikoista saa aikaseksi myös mustikkasopan, mikä maistuu sokerikorppujen kanssa suorastaan mainiolta.

Talkkuna-mustikkapiirakka

Ainekset

pohja
50 g
voita
0,5 dl
sokeria
1 kpl
kananmuna
1 dl
talkkunajauhoja
1,5 dl
ruisjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
täyte
1 dl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
2 kpl
kananmunaa
200 g
mustikoita
5 dl
piimää
1 dl
talkkunajauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita voisula, sokeri ja muna keskenään.

Yhdistä talkkunajauho, ruisjauho sekä leivinjauhe keskenään ja lisää seokseen.

Sekoita hyvin ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista täyte sekoittamalla sokeri, vaniljasokeri ja kananmunat keskenään. 

Lisää mustikat, piimä ja lopuksi talkkunajauho hyvin sekoittaen. 

Ota taikina jääkaapista ja levitä se irtopohjavuokaan reunoja myöten. Kaada täyte vuokaan.

Paista piirakkaa ensin 200 asteessa 30 minuuttia ja laske lämpötila 150 asteeseen vielä 30 minuutiksi.

Sammuta uuni ja laita jokin esine uunin oven väliin, jotta piirakka jäähtyy hitaasti noin tunnin ajan. Näin piirakan pinta ei repeä.

Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Kommentit (4)

  1. Kotiharmi

    Tämähän on ihan vastustamaton ohje! Tulee mieleen suuri herkkuni eli mustikka-talkkunahyve. Just eilen ostin talkkunapussin,joten enää puuttuu mustikat ja piimä 🙂

  2. Paula/Keittotaiteilua

    Loistoidea ja kaunis toteutus! Talkkuna on herkkua 🙂

  3. Perinneruokaa Prkl

    Se täyte maistuukin juuri mustikka-talkkunahyveeltä ja jää rakenteeltaan todella pehmeäksi alhaisen paistolämpötilan vuoksi 🙂

  4. Perinneruokaa Prkl

    Kiitos! Tämä oli hauska kokeilu ja lopputuloskin lopulta onnistui 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *