Syksyinen paahtopaisti ja karamellisoidut kasvikset

Kaupallinen yhteistyö: Touch of Taste

Syksyisenä viikonloppuna valmistetaan täydellistä hitaasti valmistettua ruokaa. Vasikanfondissa pitkään marinoitu paahtopaisti tarjoillaan karamellisoitujen maa-artisokkien ja ruusukaalien kera. Päälle loraus appelsiinistä karpalokastiketta, joka antaa ruoalle raikkaan säväyksen.

Pitkään ja huolella valmistettu ruoka on loppuvuoden aatelia. Nyt on taas aikaa olla kotona ja mikä sen parempaa kuin valmistaa pitkään haudutettuja patoja tai rauhassa kypsyneitä uuniruokia. Kesällä ruoanlaitto menee helposti hieman siinä sivussa jotain grillissä valmistaen tai kaikkien menojen välissä. Se onkin parasta syksyssä, että nyt saa olla kotona ja vielä hyvällä omalla tunnolla. Ulos sateeseen ei tee mieli lähteä ja pimeyskin ajaa sisään, joten hyvälle ruoalle ja sen laittamiselle jää enemmän aikaa. Pimeään aikaan tekee myös mieli tuhdimpia ruokia ja niin sanottua lohturuokaa. Myös maanläheiset maut kuuluu mielestäni tähän aikaan, ihan menneen satokaudenkin vuoksi. Juurekset, säilötyt marjat ja sienet, voimakkaammat yrtit ja liharuoat täyttävät loppuvuoden ruokapöydät.

Tästä inspiroituneena valmistin pitkään marinoitua naudan paahtopaistia karamellisoiduilla juureksilla ja karpalokastikkeella. Tämän paahtopaistin pohjana on pitkään ja huolella tehty marinointi Touch of Taste Vasikanfondissa. Vasikanfondi sopii loistavasti lihan marinointiin ja se saa makunsa ruskistetusta vasikasta ja paahdetuista tomaateista. Lisäksi se on loistava apu vaikkapa lihapullien maustamiseen. Pitkän marinoinnin jälkeen paisti nostetaan huoneenlämpöön noin tunniksi, sen pinnat paistetaan nopeasti pannulla kiinni ja sen jälkeen paisti onkin valmis uuniin. Lihan annetaan rauhassa kypsyä 55 asteiseksi, jonka jälkeen se saa vielä hetken vetäytyä folion sisässä. Samassa vuoassa syntyy myös herkulliset karamellisoidut kasvikset. Maa-artisokka on loistava raaka-aine, jonka liian harva on löytänyt omaan keittiöönsä. Vaikka maa-artisokan kuoriminen onkin hieman työlästä ja toki moni pitää niistä myös kuorimattomina, niin tällä kertaa kuoriminen on ehdottomasti vaivan arvoista. Kaverikseen maa-artisokat saavat ruusukaalia ja salottisipulia. Kasvikset paistetaan rosmariinin oksien kera ja joukkoon lorautetaan vielä hunajaa tuomaan makeutta. Paahtopaistin valmistukseen käytetty vuoka antaa uunissa kasviksille hyvää lisämakua. Koko homman viimeistelee appelsiininen karpalokastike. Touch of Taste Vasikanliemestä, paistinliemestä, karpaloista ja kahden appelsiinin mehusta syntyy kastike, joka antaa raikkaan säväyksen koko ruoalle.

Viikonloppuna kannattaa ehdottomasti valmistaa hyvää ruokaa ja käyttää siihen myös aikaa. Paahtopaisti on herkullinen klassikko, joka ei jätä ketään kylmäksi. Parhaimmillaan paahtopaisti on täydellisen punertava ja kypsyydeltään medium. Hyvä marinointi tekee lihasta erityisen maukkaan ja mehukkaan, joten siihen kannattaa panostaa. Paahtopaistin leikkaamisessa kannattaa olla tarkkana, että liha leikataan lihassyiden kulkusuunnan vastaisesti, jotta viipaleet ovat mahdollisimman mureita. Kypsän paahtopaistin maut vain syvenevät seuraavaan päivään päästäessä, joten jäljelle jääneestä paistista saa vaikkapa loistavan leivänpäällisen tai paistin voi helposti kypsentää myös edellisenä päivänä.

Inspiraatiota syksyn ruoanlaittoon kannattaa hakea myös vaikkapa osoitteista  http://www.touchoftaste.fi ja https://www.facebook.com/touchoftastesuomi. Fondit ovat helppo tapa lisätä makua ruokiin loraus kerrallaan ja Touch of Taste –fondit säilyvät pitkään, joten apu löytyy helposti jääkaapin uumenista, kun kaipaat lisämakua ruokaan. Jos liharuoat eivät ole oma juttusi, niin tutustu suppilovahveroilla ja mustakaalilla täytettyihin bataatteihin.

Ainekset (6 annosta)

Marinadi
1 kg
naudan paahto- tai sisäpaistia
1 dl
rypsiöljyä
2 rkl
Touch of Taste Vasikanfondia
4
oksaa rosmariinia
1 tl
mustapippuria
Karamellisoidut kasvikset
500 g
maa-artisokkaa
200 g
ruusukaalia
8
salottisipulia
1 rkl
voita
2
rosmariinin oksaa
2 rkl
hunajaa
1/2 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria
Karpalokastike
2 dl
paistinlientä
2 dl
karpaloita
2 kpl
appelsiinin mehu
2 dl
vettä
1 rkl
Touch of Taste Vasikanfondia
4 rkl
ruokosokeria
1/2 tl
mustapippuria
7 h 45 min
{
AKTIIVINEN 45 min
PASSIIVINEN 7 h 00 min

Tee näin:

Nosta liha muovipussiin ja lisää joukkoon rypsiöljy, fondi, rosmariinin oksat ja mustapippuri. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.

Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Kuumenna paistinpannu erittäin kuumaksi ja lisää pannulle öljyä. Paista lihan kaikki pinnat kiinni ja nosta se uunivuokaan. Paista paahtopaistia 125-asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpö on noin 55 astetta. Nosta liha folion sisään tekeytymään ja ota paistinliemi talteen.

Valmista karamellisoidut kasvikset kuorimalla maa-artisokat ja salottisipulit. Lisää pannulle voi ja rosmariinin oksat ja kaikki kasvikset, paista kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Lisää joukkoon hunaja. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada kasvikset uunivuokaan, jossa paahtopaisti on paistettu. Paista kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Mittaa paistinpannulle kaikki kastikkeen ainekset. Kiehauta, kunnes kastike alkaa hieman paksuuntua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa lisää fondia. 

Leikkaa paahtopaisti viipaleiksi ja nosta karamellisoitujen kasviksien päälle. Tarjoa lihan kanssa karpalokastiketta. 

ruoka juurekset uuniruoat liharuoat
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *