Sitruunakakku – raikas klassikko

Perinteinen sitruunakakku valmistuu hetkessä kahvipöytään. Tällä ohjeella valmistat reippaasti sitruunalta maistuvan kuivakakun, joka viettelee makuhermoja.

Etsiessäni blogin arkistoista sitruunakakkua tajusin, etten ole tehnyt vielä sellaista. Kaikenlaisia muita kuivakakkuja löytyy kuten, äidin hapankermakakku, punssikakku, piimäkakku ja tiikerikakku. Taitaa niitä olla muitakin, mutta näin äkkiseltään en löytänyt sen enempää. Kuivakakut ovat yleisesti aika helppoja valmistaa ja sopivat moneen tilanteeseen. Äidin kahvipöytään ne kuuluvat poikkeuksetta – ne ovat kuin leipä, jota pitää olla aina tarjolla ruoan kanssa.

Tätä reseptiä en sen ihmeellisemmin lähtenyt muuttamaan alkuperäisestä, mutta sitruunamehun ja -kuoren määrän kolminkertaistin. Sitruunaa pitää olla niin paljon, että se maistuu kunnolla. Mielestäni kuivakakkujen yleisin ongelma on se, etteivät ne yleensä maistu juuri miltään. Esimerkiksi tavallisen sitruunakakun alkuperäiseen reseptiin tulee vain kaksi ruokalusikallista sitruunamehua.

Sitruunakakku

Ainekset (16 annosta)

200 g
voita
3 dl
sokeria
2 tl
vaniljasokeria
4 kpl
kananmunia
1 dl
sitruunamehua (2-3 sitruunaa)
2 kpl
sitruunankuorta raastettuna
4 dl
vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
Voitelu
1 rkl
voita
2 rkl
korppujauhoja
1 h 15 min
{
AKTIIVINEN 25 min
PASSIIVINEN 50 min

Tee näin:

Vaahdota voi ja sokerit. Sekoita joukkoon munat yksitellen. Lisää sitruunamehu ja -kuoriraaste.

Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kääntele taikina sekaisin.

Voitele ja korppujauhota noin 2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 45- 50 minuuttia.

Kumoa kypsä kakku sokeroidun leivinpaperin päälle.

Kommentit (9)
  1. Kanelitytön kakkuparatiisi
    10.3.2018, 15:17

    Sitruunakakku on parasta 🙂

    1. perinneruokaa prkl
      12.3.2018, 22:49

      On kyllä tosi hyvää 🙂 ja niin helppoa valmistaa

  2. Raija Kivelä
    12.3.2018, 12:05

    Ihana lapsuuden tuttu ja rurvallinen Sitruunakakku👍Tuon teen pääsiäiseksi🐥

    1. perinneruokaa prkl
      12.3.2018, 22:49

      Tämä sopiikin hyvin pääsiäiseen myös väriensä puolesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *