Blogit
Perinneruokaa prkl

Arabian Suomi 100 -mukit + arvonta

Arabia on ollut erilaisten kuppikuntien kahvihetkissä jo yli sadan vuoden ajan. Nyt pöytä on katettu Arabian Suomi 100 -mukeilla ja kahvipöydän ikiklassikolla – äidin tiikerikakulla.

Kaupallinen yhteistyö: Arabia

Heti kauppoihin ilmestyttyä nämä mukit herättivät mielenkiintoni ja nyt ne ovat päätyneet päivittäiseen käyttöön ilostuttamaan ystäviäni. Mukaan kattaukseen mahtui myös äidin valmistama tiikerikakku, jonka ohje löytyy postauksen lopusta. Tällä ohjeella kakkua on valmistettu jo miltei 50 vuotta, se on ikiklassikko, joka maistuu aina.

Suomi 100 -mukit ovat myynnissä vain rajoitetun ajan. Ne koostuvat 10 mukin sarjasta, joiden pohjassa on myös juhlavuoden leima. Mukana on suosikkikuoseja eri vuosikymmeniltä, jotka kertovat eri vuosikymmenien tyyleistä ja tarinasta. Osoitteessa http://arabiarakastetutkuviot.fi voi kuoseihin tutustua tarkemmin.

Omien suosikkien päättäminen on erittäin hankalaa, mutta muutama mukeista on noussut yli muiden. Suomen Kukka 1941, sekä She-Fo 1926 ovat tarttuneet useimmin käteen aamukahvikuppia valitessa. Mikä on sinun suosikkisi? Jutun lopussa on lisää tietoa arvonnasta, jossa voit voittaa suosikkimukisi.

Pöytä on katettu

Kutsuin viime viikonloppuna kahville pari ystävääni ja tarjosin heille oikein perinteistä pannukahvia, sekä äidin ihan itse valmistamaa tiikerikakkua. Tällä samalla reseptillä sitä on valmistettu jo monien vuosikymmenien ajan, eikä sen makuun vain kyllästy. Oikeastaan se on ollut aina se ykkösjuttuni kahvipöydässä. 

Äidin kattauksessa on yleensä ollut juhlava Myrna. Ei nyt ehkä ihan jokapäiväisessä kattauksessa, mutta silloin kun on ollut aihetta juhlaan. Nyt tämäkin kuvio on päässyt koristamaan yhtä mukeista. Mitäs mieltä olet?

Pannukahvi tuntui maistuvan, sekä muut tarjottavat. Illan mittaan kupposeen taisi lorahtaa vähän muutakin, kuin pelkkää kahvia ja tiikerikakusta jäi vain muutama pala jäljelle. Onnistunut ilta kaiken kaikkiaan.

Historian havinaa

Osassa Suomi 100 -mukeja on myös kauniit sisäkuvioinnit, kuten omassa suosikissani Suomen Kukka. Vuoden 1941 koristeuutuutta esiteltiin sanoin ”Suomen Kukan koruton kauneus tuo mieleemme oman maamme ja sen, mistä tunnetaan Pohjolan kansa”.

Hieman samanhenkisessä She-Fo mukissa on myös koristereuna sisäpuolella. Tämän kuvioinnin on sunnitellut G.L Jäderholm-Snellman, 1926. Hän toi Arabian astioihin 1920-luvun klassismia ja art deco -henkiset, hillityt ja geometriset koristeet. 

Myrna on ollut varmasti kaikkein tunnetuin ja halutuin. Siksi kuvio ehkä herättääkin eniten ristiriitaisia tunteita pelkistetyssä mukissa. Yhdistelmä on kuitenkin jännittävä ja mitä enemmän sitä katselee sitä paremmalta se alkaa näyttämään. Myrnan on suunnitellut Olga Osol, 1937. Runsas ja aito kultaus alkuperäisen kupin ja lautasen reunassa sekä filmitähden (Myrna Loy) nimi toivat ripauksen ylellisyyttä Aravian astiasarjaan. 

Suomi 100 -mukisarjaa pääsi koristamaan myös uusi Huvila -kuviointi, sen on suunnitellut Heini Riitahuhta, 2017. ”Se on fiini ja hienostunut koriste, joka heijastaa 1920-lukulaista henkeä kuten Huvilaan kuuluu. Käsivarapiirto modernisoi tunnelman juhlavuoteen 2017”.

Arvonta!

Kerro mikä on sinun suosikkimukisi. Käy tutkimassa mukien kuviointeja tarkemmin osoitteessa http://arabiarakastetutkuviot.fi ja kerro alas kommenttiboxiin suosikkisi. Muista jättää myös sähköpostiosoitteesi. Mukeja arvotaan yhteensä 5 kpl, eli siis yksi osallistujaa kohden. Yhden mukin arvo on 18,90e. Aikaa osallistua on 27.1.2017 asti. Voittajiin ollan yhteydessä henkilökohtaisesti. 

EDIT: arvonta on päättynyt ja voittajiiin on oltu yhteydessä. Kiitos kaikille osallistujille!

Äidin tiikerikakku

Ainekset

200 g
voita
3 dl
sokeria
3 kpl
kananmunaa
2 dl
kuohukermaa
4 dl
vehnäjauhoja
2 tl
vaniljasokeria
1 1/2 tl
leivinjauhetta
2 rkl
kaakaojauhetta
Muut ainesosat

Tee näin:

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen koko ajan vatkaten.

Yhdistä kakki kuivat aineet paitsi kaakaojauhe. Siivilöi kakkutaikinaan puolet kuivista aineista koko ajan sekoittaen. Lisää kerma ja loput kuivista aineista. Sekoita hyvin.

Ota 1/3 kakkutaikinaa erilleen ja siivilöi siihen kaakaojauhe. Sekoita.

Voitele ja korppujauhota 2 litran rengasvuoka.

Kaada puolet vaaleasta kakkutaikinasta vuokaan. Lisää väliin tumma taikina. Kaada loput vaaleasta taikinasta vuokaan.

Painele lusikan varrella taikinan läpi sieltä täältä. Näin raidat syntyvät.

Paista tiikerikakku 175 asteessa 50 – 55 min. Kokeile kypsyyttä tulitikulla. Kakku on kypsä, kun taikina ei tartu tikkuun.

Kommentit (531)

  1. Outi.H

    Pastoraali

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *