Blogit
Perinneruokaa prkl

Rikas ja maistuva häränhäntäkeitto

Jokaisellahan on varmaan aina välillä kolmisen kiloa häränhäntiä pakastimessa, joten… ai mitä? Eikö ole? Ahaa, no ei sitten. Mutta meillä nyt sattui näin olemaan, kiitos ystäviemme aiemmin tapahtuneen visiitin. He ovat tuoneet aina kiitoksena yösijasta jotain mukavaa palkkioksi ja edellisellä kerralla tuli häränhäntiä. 

Ne ovat tässä jo pidemmän aikaa aina tuolta pakastimesta kutsuneet, mutta tarvittiin varmaankin nämä ensimmäiset pakkaset ja ajatus jostain lämpimästä ja maistuvasta keitosta pääsi jonon kärkeen. Jotenkin kylmempinä vuodenaikoina tämmöiset maanlaheiset syvät maut ja pitkään hauduttamalla tehdyt ruoat vaan kuulostavat niin sopivalta. 

Tässä tarvitaan kohtalaisen kokoinen kattila, sillä sinne pitää mahtua häränhännät, palsternakkaa, juuriselleriä, porkkanaa, sipulia ja vettä niin, että kaikki edellämainitut jäävät pinnan alle. Mutta ensin siis valmistellaan lihat keittoa varten ruskistamalla ne pannulla. Ruskistetut lihat lisätään kattilaan ja käydään juuresten kimppuun. Palsternakka, juuriselleri, porkkanat ja sipulit kuoritaan ja pistetään tietysti lohkoiksi. Kaikki paahdetaan todella kuumalla paistinpannulla. Voita ei tässä käytetä. Sitten paahdetut juurekset laitetaan myös kattilaan. Vettä lisätään tosiaan niin, että kaikki peittyy. Suolaa ei lisätä liemeen lainkaan tässä vaiheessa. Siinä saavat sitten kaikki kiehua sulassa sovussa. Ensimmäisen puolen tunnin aikana pintaan muodostuu vaahtoa ja se siitä lusikoidaan pois. Tiputtele kattilaan vielä maustepippureita ja laakerinlehdet. Sen jälkeen kattila saa pulputella miedolla lämmöllä vielä melkeinpä kolmisen tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Tärkeintä on, että lihat irtoavat luista hyvin.

Lihojen ollessa valmiita, otetaan kattila levyltä ja lihat nostellaan pois liemestä. Liemi itse siivilöidään ja otetaan talteen. Juurekset eivät valitettavasti pääse jatkoon. Ne ovat makunsa luovuttaneet liemeen ja tehneet työnsä. Lihat pääsevät jatkokäsittelyyn ja ne siis riivitään irti luista. Lihat laitetaan sivuun ja luut joutavat roskikseen. Ellei niille sitten keksi jotain muuta käyttöä.

Liemi on tällä välin ehtinyt vähän asettua ja pinnalle on noussut rasvaa. Sitä voi siitä kauhoa pois, ellei halua melko rasvaista keittoa. Lientä aletaan jälleen kuumentaa ja se maustetaan suolalla niin, että maku on mieleinen. Perunat leikataan lohkoiksi ja nakataan kattilaan. Sipuli kokee saman kohtalon. Perunat saavat kiehua lähes kypsiksi asti, ennen kuin lisätään lihanpalaset joukkoon. Keitto keitetään sitten loppuun asti kypsäksi ja mausta/koristele persiljalla. Sen jälkeen keitto on valmista tarjoiltavaksi.

Lopullisen keiton maku on jotain aivan käsittämättömän hyvää. Todella runsas ja melko voimakas jopa. Rikas, runsas ja lihaisa. Näillä tätä voisi kyllä kuvailla. Liemi on todella hyvä ja siitä nauttii oikein kunnolla. Juuri täydellinen apu kylmeneviä päiviä vastaan. 

Häränhäntäkeitto

Ainekset

1,5 kg
häränhäntiä
Liemi
1 kpl
palsternakka
300 g
juuriselleriä
2 kpl
porkkanaa
2 kpl
sipulia
0
vettä
10 kpl
maustepippureita
2 kpl
laakerinlehteä
Keittoon
6 kpl
perunaa
1 kpl
sipuli
Muut ainesosat

Tee näin:

Ruskista häränhännät paistinpannulla. Laita ne kattilaan odottamaan.

Kuori ja leikkaa lohkoiksi palsternakka, juuriselleri, porkkanat ja sipulit. Paahda ne kuumalla paistinpannulla ilman voita. Lisää kattilaan.

Lisää kattilaan vettä niin, että kaikki peittyy veden alle. Keitä.

Kauho pois pinnalle kertyvä vaahto. Lisää sen jälkeen maustepippurit ja laakerinlehdet. Anna pulputa miedolla lämmöllä kannen alla lähemmäs kolme tuntia, kunnes liha irtoaa luista. Lisää vettä tarvittaessa.

Nostele lihat pois liemestä. Siivilöi liemi talteen ja anna hieman jäähtyä.

Erottele liha luista ja laita sivuun.

Poista liemen pinnalle kertyvä rasvakerros. Aloita liemen uudelleenkuumentaminen. Mausta mieleiseksi suolalla.

Kuori ja pilko perunat ja lisää liemeen. Tee samoin sipulille. Keitä perunat lähes kypsiksi. Lisää lihat keittoon ja keitä valmiiksi. Koristele/mausta persiljalla.

Kommentit (2)

  1. Anne P.

    Heiii, mulla on samanlaiset lautaset! 😀 häränhäntiä tulee käytettyä ihan liian harvoin, olen tainnut kokata niistä kerran ihanaa pataa. Kiitos muistutuksesta ja tosi kiva resepti tämäkin.

  2. Perinneruokaa Prkl

    Tuo on aika hieno. Nyt en muista juuri, että oliko tämä kenties Mikan kotoa, minun mummulasta vai kirpparilöyty. Näitä erilaisia lautasia ja kuppeja ja kippoja kun on jo vähän jokapuolelta. 🙂
    Padat on todella mukavia siinä mielessä, että ne saavat rauhassa hautua uunissa ja samalla voi tehdä kaikkea muuta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *