Rento sukujoulu ja kaikkien aikojen joululaatikko

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Joulun ei tarvitse olla stressaava, vaikka pöytään olisi tulossa isompikin porukka. Välillä on hyvä hieman oikaista, jolloin onnistuminen on taattua ja joulustressi pysyy pienempänä.

Uskomatonta, miten vuosi alkaa olla kohta taas jo pulkassa ja joulun odotus on alkanut. Itselleni tämä aika on parasta mahdollista, sillä pidän jouluruoasta, niin perinteisestä kuin uusien reseptien keksimisestä sekä tietenkin klassikoiden tuunaamisesta. Olen kotoisin maaseudulta ja meillä on tapana viettää joulua suvun kesken kotipaikassani. Minulle on aina ollut tärkeää päästä maaseudun rauhaan jo muutamia päiviä ennen joulua. Silloin minulla on aikaa yhdessä äitini kanssa testata uusia ruokakokeiluja ja valmistella joulua ilman kiirettä. Meiltä on aina puuttunut liika stressi joulunaluspäivistä ja uskoisin sen johtuvan siitä, että meillä on myös aina osattu miettiä mikä on järkevää valmistaa itse ja mikä on järkevää ostaa valmiina.

Ystäväni ovat kertoneet, miten heidän perheissään valmistetaan laatikoita itku silmässä yömyöhään ja lopulta lopputuloskaan ei aina ole se kaikkein paras. Meillä taas laskeudutaan jouluun rennosti ja liikaa stressaamatta. Laatikot meillä on ostettu jo todella pitkään valmiina. Suosikkejamme on Saarioisten laatikot, sillä niiden maku on kuin kotona tehdyissä ja niitä on saatavilla monessa eri koossa. Perinteiset joululaatikot ovat ehdottomasti melkeinpä suosikkiruokiani joulupöydässä. Ne ovat myös käteviä, koska ne sopivat niin kasvis- kuin lihansyöjille. Jos perinteiset laatikot kyllästyttävät, niin tuunasin viime vuonna Saarioisten laatikot uuteen malliin, joten kannattaa käydä tutustumassa, jos kaipaat joulupöytään vaihtelua. Myös tänä vuonna keksin hieman erilaisen tavan tarjota laatikoita.

Sukujoulumme ovat hyvin perinteisiä ja niihin kuuluu mukavaa rauhaa. Luonnon keskellä kotitalossamme kokoonnumme lähisukuni kanssa pitkän pöydän ääreen. Isä on hakenut kuusen ja pöytään katetaan jos jonkinmoista sorttia ruokaa. Myös kattauksesta halutaan tehdä kaunis ja pöytään katetaan vanhoja sukumme astioita, joiden kanssa yhdistetään yhteen sopivia uudempia astioita sekä tietenkin erilaisia kynttilöitä. Hämärä aattoilta, tärkeät ihmiset, tunnelmallinen valaistus ja tietenkin hyvä ruoka tekevät mielestäni joulusta täydellisen. Toki myös valkoinen joulu on joka vuosi toiveissa, mutta nykyään ei silläkään jaksa enää stressata. Meidän joulupöytäämme istuu tänä jouluna minun lisäkseni 8 sukulaistani. Kokin koulutuksestani tässä kohtaa hyötyä, sillä määrien laskeminen on aina stressaavaa puuhaa. Ajattelinkin jakaa teille muistilistan ruokien määristä per ruokailija yhdellä aterialla, jos ruokamäärät pohdituttavat.

  • Laatikoita n. 70-100 g
  • Kinkkua n. 150 g
  • Kalaa n. 30-50 g
  • Silliä n. 30-40 g
  • Mäti 20-30 g
  • Salaattia n. 60-100 g

Tänä jouluna joulupöytäämme katetaan Saarioisten laatikoista valmistettu Kaikkien aikojen joululaatikko. Annoin sille tuollaisen nimen, sillä se kokoaa kaikki joulun parhaat laatikot yhteen ja saavat ne näyttämään hienolta värikimaralta joulupöydässä. Se on todella nopea valmistaa, jos kaipaatte erilaista tapaa tarjoilla laatikoita. Laatikot asetellaan raidoiksi uunivuokaan ja koristellaan omenoiden siivuilla, kuivatuilla karpaloilla, pekaanipähkinöillä, timjamilla ja rosmariinilla. Lyhyehkö lämmitys uunissa saa pähkinät paahtumaan herkullisesti ja omenan pehmenemään. Omaan joululaatikkooni yhdistin Saarioisten Joulun lanttu-, porkkana, peruna- ja bataattilaatikoita. Lisäksi valikoimasta löytyy myös Joulun punakaalivuoka ja maksalaatikko, jotka sopisivat myös kivasti kokonaisuuteen. Valitse suosikkisi ja tee oma versio Kaikkien aikojen joululaatikosta. Lisäksi Saarioisten valikoimista löytyy todella hyvää rosollia, metsäsienisalaattia, sillisalaattia sekä monia muita valmiita salaatteja.

Jos joulupuuron keittely aattoaamuna kyllästyttää, niin Saarioisten valikoimista löydät myös todella täyteläistä riisipuuroa. Itselläni sitä kuluu koko joulukuun ajan, sillä valmis riisipuuro on loistava aloitus päivälle. Kannattaa kokeilla! Stressitöntä joulunalusaikaa kaikille ja otetaan tänä vuonna hieman rennommin.

Joulun ruokaideoita voit hakea myös osoitteesta Saarioinen.fi/joulu, josta löydät paljon kivoja vinkkejä joulupöytään.

Kaikkien aikojen joululaatikko

Ainekset (10 annosta)

400 g
Saarioinen Lanttulaatikko
400 g
Saarioinen Porkkanalaatikko
350 g
Saarioinen Perunalaatikko
350 g
Saarioinen Bataattivuoka
1 kpl
omena
1 rkl
voita
Koristeeksi
Tähtianiksia
Manteleita
Rosmariinia
Kuivattuja karpaloita
Pekaanipähkinöitä
Timjamia
40 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Voitele iso uunivuoka ja lusikoi joululaatikot riveiksi. Lisää laatikoiden väliin omenaviipaleita, jotta ne pysyvät erillään. Lämmitä uuni 175-asteiseksi ja paista vuokaa noin 30 minuuttia tai kunnes se on saanut hieman väriä pintaansa.

Koristele raidat tähtianiksilla, manteleilla, rosmariinilla, kuivatuilla karpaloilla, pekaanipähkinöillä ja timjamilla haluamallasi tavalla.

ruoka jouluruoka joululaatikot
Kommentit (1)
  1. Kiitos noista ruokamääristä per henkilö. Joka vuosi ruokaa on ihan liikaa, josko näillä ohjeilla osaisi varata oikean määrän. Tuo laatikoiden laittaminen yhteen isoon vuokaan tulee varmasti käyttöön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *