Blogit
Perinneruokaa prkl

Rättänä eli toisinsanoen mustikkakukko

Nyt ollaan ihan Jaakko Kolmosen jalanjäljillä vaikkei fyysiselle maaseutumatkalle vielä lähdettykään. Kokki Kolmosen kirjallisuutta löytyy hyllystä ja siihen on hyvä tutustua. Pitäjäruokiin voi siis paneutua näin etäältäkin ja arvontalaulu kun raikasi, niin Mikkelin seutu ja mustikkakukko tulivat eteen. Se on tuossa listalla jo ollut melkein alusta lähtien, joten johan on aika tarttua ihan tuumasta toimeen, eikä vain ajatella asiaa. Mustikkakukko ei tietenkään ole mitenkään yksinoikeudella juuri tältä suunnalta, mutta vahvasti esillä kuitenkin.

Mustikkakukko vaikuttaa kyllä sellaiselta herkulta, että ei millään jaksa odottaa. Kokki pisti onneksi tuumasta toimeen hyvinkin nopsaan. Taikina valmistuu sekoittamalla desi ohrajauhoja, 3,5 desiä ruisjauhoja, 0,5 desiä sokeria ja teelusikallinen leivinjauhetta keskenään. Kuivat aineet kun ovat yhdessä, lisätään niihin 250 grammaa lähes sulaa voita. Aika notkeata saa siis voi olla tässä vaiheessa. Tuosta vaan taikina sekaisin. Jos se meinaa hirveästi tarttua sormiin, niin taikina kannattaa laittaa jääkaappiin noin puoleksi tunniksi viilenemään.

Valmis taikina jaetaan niin, että 2/3 tulee pohjaa varten ja 1/3 kantta varten. Pohjataikina painellaan sopivan, uuninkestävän kulhon pohjalle tasaisesti. Sitten tarvitaan täytettä. Se tehdään 400:sta grammasta mustikoita, joiden sekaan lisätään ruokalusikallinen perunajauhoja ja puoli desiä sokeria. Valmis seos kaadetaan kulhoon taikinapohjan päälle. Loput taikinasta painellaan leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi ja levitetään kukon pinnalle kanneksi.

Mustikkakukko paistetaan 200-asteisessa uunissa. Siellä se viihtyy noin 45-minuuttia. Sen jälkeen tupa täyttyykin niin herkullisesta tuoksusta, että huh huh. Perinteisesti kukko syödään kermavaahdon kanssa, joten mikäli sitä ei vielä ole vatkattu seuraksi, niin nyt vaan äkkiä vatkaamaan. Lämmin mustikkakukko katoaa kyllä nopeasti parempiin suihin.

Katso myös nämä blogin mustikkareseptit:

Mustikkakukko

Ainekset

Pohja
250 g
voita
0,5 dl
sokeria
1 dl
ohrajauhoja
3,5 dl
ruisjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
Täyte
400 g
Mustikkaa
1 rkl
perunajauhoja
0,5 dl
sokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita kuivat aineet, eli ohra- ja ruisjauhot, leivinjauhe ja sokeri, keskenään.

Lisää kuiviin aineksiin melkein sula voi ja sekoita taikinaksi. Anna olla puolisen tuntia viileässä/jääkaapissa, mikäli taikina tarttuu liikaa käsiin.

Levitä 2/3 taikinasta ruukun pohjalle tasaisesti.

Sekoita mustikat, perunajauhot ja sokeri keskenään ja kaada taikinapohjan päälle ruukkuun.

Painele jäljellä olevasta taikinasta pyöreä levy leivinpaperin päällä ja peitä mustikat levyllä.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.  

Kommentit (9)

  1. Perinneruokaa Prkl

    Itsellekin tuo vaniljajäätelö maistuisi hyvin. Ei sillä, että kermavaahdossa mitään vikaa olisi, mutta jäätelö on aina jäätelö ja tähän se sopisi täydellisesti kumppaniksi. 🙂

  2. saara

    Nam! Tätä pitää taas joskus tehdä. Kylmää jätskiä/kermavaahtoa kylkeen nii ai että!

  3. Jussi Juutilainen

    Vaekka oonnii Kuopijosta aion tehä tätä kun velj´mies tulloo kyllään pesueineen. Onko Mikkeliin mänijöitä? Kukko mänj justiisa.

  4. Vierailija

    Monena vuonna tehnyt. Parasta tuoreista mustikoista ja juuri nyt on uunissa. Kamuille jaoin ohjeen FB:ssä. Ohjeen olen bongannut Kotilieden leivontakirjasta vuosia, vuosia sitten. Lähes sama ohje, kuin tämäkin. Jäätelöö ja kukkoa, nam.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *