Rapeat turskatikut

Rapeat turskatikut ja sitruunainen tillidippi ovat mainiota sormisyötävää. Ohuiksi leikatut turskan palat leivitetään ja paistetaan rapeiksi voi-öljyseoksessa.

Tänään teki hirveästi mieli kalaa. Oikeastaan muikkuja, mutta eihän niitä tietenkään saa näin sunnuntaina mistään. Muutekin kalatiski näytti melko heikolta, joten nyt piti turvautua ihan pakastealtaan tarjontaan. Paketti turskaa jäi tältä kauppareissulta käteen ja siitä syntyi rapeat turskatikut sitruunaisen tillidipin kanssa. Oikeastaan näistä tuli aika kivan makuisia, kunhan vain turskan leikkaa tosi ohuiksi tikuiksi, silloin lopputuloksesta tulee mahdollisimman rapea.

Itse panerointivaihe ei ole se kaikkein helpoin, siitä tulee väkisinkin sotkua ihan lattioita myöden. Panerointiin tarvitaan yhteensä kolme lautasta, joista yhdessä on venhäjauhoja ja suolaa. Toisella lautasella rikottu kananmuna ja kolmannella korppujauhot. Ensin tikuiksi leikatut ja kuivatut turskafileet pyöritellään vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Leivitetyt tikut paistetaan voin ja öljyn seoksessa kullan keltaisiksi ja rapsakoiksi.

Turskatikkujen kanssa sopii raikas kermaviilikastike, joka valmistuu pienellä vaivalla. Kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään. Mukaan voisi laittaa myös hieman musta- tai valkopippuria, mutta jätin ne tällä kertaa pois. Turskatikut kannattaa nauttia välittömästi, sillä niiden rapsakkuus alkaa kärsimään pidemmän odottelun jälkeen.

Rapeat turskatikut

Ainekset

400 g
turskaa
1 dl
vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
1 kpl
kananmuna
1 dl
korppujauhoja
2 rkl
voita
2 rkl
öljyä
kastike
100 g
kermaviiliä
1/2 dl
hienonnettua tilliä
1 rkl
sitruunamehua
1/2 tl
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Leikkaa turskafileet noin 1 cm paksuisiksi ja 10 cm pitkiksi tikuiksi. Pyörittele talouspaperilla kuivatut kalan palat ensin vehnäjauhoissa, joissa on ripaus suolaa. Seuraavaksi kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.

Paista turskatikkuja voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä kunnes ne ovat kauniin värisiä ja rapsakoita. Nosta talouspaperin päälle valumaan.

Valmista kastike sekoittamalla hienonnettu tilli, sitruunamehu, suola ja kermaviili keskenään.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *