Puolukkajuustokakku
Kirpeä puolukka, suussa sulava täyte ja rapea kardemummalla maustettu pohja. Näistä syntyy taivaallinen kokonaisuus, jolle on vaikea sanoa ei.
Puolukan sesonki on taas käynnistynyt ja tänä vuonna sadon pitäisi olla erityisen hyvä. Syksyn ensimmäisiä puolukoita kannattaakin hyödyntää heti leivontaan ja vaikkapa tähän puolukkajuustokakkuun, johon riittää pienempikin puolukkasaalis.
Juustokakun pohjaa ei tällä kertaa valmisteta kekseistä, vaan pohjaan käytetään ruishiutaleita. Kattilassa kiehautetaan voi, fariinisokeri ja kardemumma, joiden joukkoon pyöritellään ruishiutaleet. Ne karamellisoituvat aivan täydellisiksi ja sopivat juustokakun pohjaksi mitä parhaiten. Joukkoon voi lisätä myös ripauksen kanelia, jolloin pohjasta tulee vielä mausteisempi.
Täytteeksi tehdään aivan tavallinen juustokakkumassa, sillä pohjassa ja kuorrutteessa riittää makua. Kokonaisuutena tämä puolukkajuustokakku on taivaallista. Se sopii moneen tilanteeseen ja juhlaan.
Puolukkajuustokakku
Ainekset (10 annosta)
- 3 dl
- ruishiutaleita
- 50 g
- voita
- 1 dl
- fariinisokeria
- 1/2 tl
- kardemummaa
- Täyte
- 4
- liivatelehteä
- 4 dl
- kuohukermaa
- 400 g
- maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl
- sokeria
- 1 rkl
- vaniljasokeria
- 2 rkl
- sitruunamehua
- Pinta
- 2
- liivatelehteä
- 4 dl
- puolukoita
- 1/2 dl
- vettä
- 1/2 dl
- sokeria
Tee näin:
Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kardemumma. Kuumenna, kunnes seos kuplii. Lisää ruishiutaleet ja sekoita. Anna seoksen paahtua noin minuutti koko ajan sekoittaen.
Pingota halkaisijaltaan 22 cm kokoiseen irtopohjavuokaan leivinpaperi. Levitä ruishiutaleseos vuokaan ja painele tasaiseksi. Siirrä jääkaappiin.
Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon pehmennetty tuorejuusto. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja lisää puristetut liivatelehdet. Kaada seos vaahdon joukkoon nuolijalla koko ajan sekoittaen. Kaada vaahto vuokaan pohjan päälle. Tasoita pinta ja siirrä jääkaappiin peitettynä. Anna hyytyä 1–2 tuntia, tai kunnes pinta on jämäkkää.
Valmista kakun pinta. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Ota puolukoista 1 dl sivuun. Soseuta loput puolukoista kattilassa esimerkiksi haarukalla. Lisää vesi ja sokeri. Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä. Sulata joukkoon liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja kaada se sitten kakun päälle. Ripottele pinnalle kokonaiset puolukat. Peitä kakku ja siirrä jääkaappiin hyytymään vähintään 2–3 tunniksi, mieluiten yön yli.