Pisteliäät nokkoset päätyivät pannariin

Hei, nokkoskausi on täällä taas. Nyt tässä seuraavan parin viikon sisään on mahdollista verottaa vähän nokkosen versoja sieltä täältä. Ne alkavat kasvaa aika vauhdilla, mutta sitä parempi idea onkin nyt lähteä keräämään satoa. Kukaan ei niitä todennäköisesti jää kaipaamaan ainakaan täysikasvuisina. Nokkosen ”pistokset” ovat harvinaisen ikävä riesa. Itse on välttynyt pahimmilta yhteenotoilta nokkosten kanssa, mutta tiedän muutaman henkilön, joka on sukeltanut kunnolla nokkospuskaan. Siitä on takuuvarmasti seurannut pari lystikästä päivää. 

Nokkoset pitää käsitellä tietysti aluksi. Eli varret pois ja lehdet talteen. Lehdet huuhdellaan ja niiden annetaan kiehahtaa vedessä noin 5 minuuttia. Huuhdo keitetyt lehdet kylmän veden alla. Nokkosta tarvitaan tähän 150 grammaa ja se hienonnetaan veitsellä pieneksi. 

Sekoita seuraavaksi pannaritaikina. 0,5 l maitoa ja 2 kananmunaa vatkataan sekaisi ja siihen lisätään 0,5 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Sitten mukaan lisätään vielä 2 dl jauhoja ja 50 g sulaa voita. Enää puuttuu joukosta nuo hiennonetut nokkoset. Taikina kaadetaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja pannaria paistetaan 225-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. 

Valmis pannari ei kaipaa seurakseen muuta kuin vähän vaikka puolukkasurvosta. Itseasiassa pannari toimii hyvin ihan sellaisenaankin. 

Jos nokkosia on enemmänkin käytettävissä, niin niistä voi tehdä myös pestoa, lettuja tai keiton. 

Nokkospannari

Ainekset

0,5 l
maitoa
2 kpl
kananmunaa
1 tl
sokeria
0,5 tl
suolaa
2 dl
vehnäjauhoja
50 g
voita (sulana)
150 g
nokkosta (hienonnettuna)
Muut ainesosat

Tee näin:

Leikkaa nokkosten varret pois. Huuhdo lehdet ja keitä niitä vedessä 5 minuuttia. Huuhtele lehdet kylmässä vedessä. Hienonna veitsellä. 

Sekoita maito, kananmunat, suola ja sokeri. Lisää jauhot ja sula voi sekä tietysti hienonnetut nokkoset. 

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. 

Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. 

Kommentit (2)
  1. sari kalliomäki
    6.5.2015, 16:31

    Piti oikein lähteä tarkastamaan meidän nokkostilannetta, mutta ei vielä oikein ole kunnolla, pientä odotusta siis 🙂 lettuihin en olekaan ennen kokeillut, pitääpä testata.

  2. Perinneruokaa Prkl
    7.5.2015, 10:15

    Aika pieniä olivat vielä täälläkin nokkoset, mutta aika nopeastihan ne sieltä ponnahtavat esille. Lettuihin ja pannariin sopii kyllä tosi hyvin mielestäni tuo nokkonen. Aika pitkälti samanlaista olisi pinaatilla, mutta nokkosia, kun kasvaa vähän kaikkialla, niin se tekee hyvää budjetillekin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *