Pikkusuolaiset ja helpot sarvet

Keittiö on hetken kuluttua sarvia täynnä. Ja ei, tänne ei ole tulossa mitään sonnilaumaa, porotokkaa tai pikkupirujen joukkoa. Nyt on kyseessä ihan syötävät sarvet. Tai eikös niitä poronsarviakin jauheta sisäisesti nautittavaksi tietyissä tilanteissa? Mutta tästä siis ei ole kyse. Ihan ei nyt croisanttejakaan ruveta tekemään, mutta jotain sinne päin. Ihan tavallisia sarvia, joita muistan mummen aina välillä tehneen ja itse niistä tykänneeni. Nämä siis ovat kuin voi- tai juustosarvia, mutta loogisestikin ilman sitä voita tai juustoa.

Sarvia varten tarvitaan maitoa, voita, vehnäjauhoja, sokeria, suolaa ja hiivaa. Niin ja kuminaa päälle. Eli ei mikään ylitsepääsemätön lista. Lämmitetään kolme desiä maitoa kädenlämpöiseksi ja siihen sekoitetaan 20 grammaa tuorehiivaa ja teelusikallinen sokeria. Tähän lähdetään lisäämään kahdeksan desiä vehnäjauhoja ja teelusikallinen suolaa. Jos käyttää yleiskonetta, niin suolan voi lisätä jo lähes valmiiseen taikinaan. Lopuksi taikina alustetaan 50 grammalla huoneenlämpöistä voita.

Valmiin taikinan annetaan kohota liinan alla noin tunnin verran. Siinä ajassa tämä ainakin kohosi jo yli kaksinkertaiseksi. Kohonnutta taikinaa vaivataan leivonta-alustalla vielä vähäsen, jotta ylimääräinen ilma poistuu taikinasta. Sen jälkeen taikina vaan puoliksi ja kaulitaan kummastakin puolikkaasta vuorollaan mahdollisimman paljon ympyrää muistuttava levy. Levy leikataan kahdeksaan osaan, kuten pizza konsanaan. Leikkaa vielä pohjaosaan pieni “halkio”, jotta sarvista tulee mahdollisimman ilmavia.

Pyörittele taikinalevyt rullalle reunalta keskellepäin. Kärkiosa kannattaa kostuttaa kylmällä vedellä, jotta se pysyy mahdollisimman hyvin kiinni. Kolmioiden kärkiosa kannattaa sijoittaa alaspäin tässä vaiheessa. Taita sarvimaiseen muotoon ja asettele uunipellille. Jätä kohoamisvaraa, jotte ne eivät ota turhan läheistä kontaktia toisiinsa. Anna kohota vielä noin puoli tuntia liinan alla. 

Kohoamisen jälkeen sarvet voidellaan munanvalkuaisella ja niiden päälle ripotellaan suolaa ja kuminaa. Savustettu sormisuola, mitä täältä vielä löytyi, toimii mitä parhaimmiten, mutta ihan perinteinen suola käy myös. Tämän jälkeen sarvet paistetaan kypsiksi 225-asteisessa uunissa. Ajallisesti 12 minuuttia on melko sopiva.

Valmiit sarvet ovat varsinaista herkkua ja äsken kun yhden otin suoraan uunipelliltä, niin nyt on hienoisia vaikeuksia lopettaa näiden mussuttamista. Pinnan sormisuola ja kumina ovat tosi miellyttävä yhdistelmä. Ja vaikka suu meinaa palaa, kun nämä ovat vielä niin uunituoreita, niin taidan siitä huolimatta ottaa vielä yhden. Om nom nom. Kauhean pitkäksi aikaa näitä ei pöydälle paranekaan jättää, sillä ne kuivuvat nopeasti. Jos näin käy, niin pikavisiitti mikroaaltouunissa auttaa asiaan.

Sarvet

Ainekset

3 dl
maitoa
20 g
tuorehiivaa
8 dl
vehnäjauhoja
1 tl
sokeria
1 tl
suolaa
50 0
voita (huoneenlämpöistä)
Pinnalle
0
kuminaa
0
sormisuolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva ja sokeri.

Lisää jauhot ja suola samalla taikinaa vaivaten. Alusta lopuksi voilla/öljyllä.

Anna kohota lämpimässä liinan alla noin tunnin verran.

Vaivaa taikinasta ilmat pihalle. Jaa kahteen osaan ja kaulitse taikinasta ympyränmalliset levyt. Laikkaa kahdeksaan kolmiomaiseen osaan. Leikkaa leveään päähän vielä pieni viilto. Pyöritä leveästä päästä kärkeä kohti. Jätä kärkipuoli alaspäin ja taita rulla sarvien malliseksi.

Anna sarvien kohota puolisen tuntia liinan alla.

Voitele sarvet munanvalkuaisella ja ripottele päälle (sormi)suolaa ja kuminaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *