Kiinnitetty postaus

Pientä ja maukasta juhlapöytään

Kaupallinen yhteistyö: Sunnuntai

Tämän kevään juhliin leivotaan pientä ja kivaa syötävää. Mehevät miniburgerit, leipäpohjaiset salaattipalat ja raikkaan makeat raparperijuustokupit ovat taattu hitti juhlapöytään. Näillä resepteillä leivot helposti tarjottavat isommallekin porukalle.
Kevään juhlat ovat jo ovella, enää muutama viikko ja juhlakausi on täällä. Nyt onkin juuri oikea alkaa miettiä viimeisiä tarjoiluita juhliin. Pohdin omat tarjoiluni siitä näkökulmasta, että pienet suolaiset ja makeat tarjottavat on helppo nauttia vaikka seisaaltaan, jos juhlissa tilaa on rajoitetusti. Lisäksi ne toimivat loistavasti kuohuvan juoman kaverina. Yhteistyössä Sunnuntai-jauhojen kanssa pääsin toteuttamaan myös oman juhlakattaukseni. Jauhot ovat saaneet kivat uudet pakkaukset, joiden väreistä kattaukseni teemaväriksi valikoitui vihreä. Vihreä on siitä kiva väri, että sitä on helppo tuoda pöytään kukilla ja oksilla sekä se on todellinen kevään väri, joten tartuin innoissani haasteeseen.

Ajattelin, että pienet miniburgerit olisivat kiva tarjottava juhlissa. Leivoin Sunnuntain rouheisesta sämpyläjauhosta pieniä ja kuohkeita hampurilaissämpylöitä, joiden väliin grillasin halloumia ja nektariinia. Seivästin burgerit lopuksi rosmariinitikuilla, jotka pitävät ne paremmin koossa ja tuovat kivan lisän tarjoiluun. Kasvisburgerit ovat idea juhliin myös sen vuoksi, että nykyään yhä useampi noudattaa kasvisruokavaliota ja juhlissa on helpompi valmistaa ruoat siten, että yksi laatu käy useammalle. Lisäksi Sunnuntai Rouheinen Sämpyläjauho on kuitupitoisempaa kuin täysin vaalea jauho, joten se täyttää vieraat helpommin.

Burgereiden suolaisiksi kavereiksi kehittelin salaattipalat. Nimi saattaa kuulostaa hieman hassulta, mutta lopputulos maukas ja helppo juhlatarjottava. Käytin tähänkin pohjaan Sunnuntain rouheista sämpyläjauhoa, josta tein yhdessä kaurahiutaleiden kanssa piirakkamaisen pohjan. Pohja on todella nopea valmistaa, raaka-aineet vain sekaisin ja taikina painellaan pellille. Pellillä valmistetut tarjottavat ovat oiva valinta juhliin, sillä ne ovat helppo tapa valmistaa suuriakin määriä esimerkiksi piirakkaa juhlapöytään. Piirakkapohjan päälle tein maukkaan yrttituorejuustotahnan, johon sekoitin yhdessä tuorejuuston kanssa lehtipersiljaa, ruohosipulia, valkosipulia sekä öljyä ja hieman mustapippuria ja suolaa. Pinnalle voi oman maun mukaan pilkkoa tai suikaloida erilaisia kasviksia, kuten esimerkiksi retiisiä, parsaa, porkkanaa ja kurkkua. Minisalaatti, yrtit ja feta kruunaavat juhlavat salaattipalat.

Makeaksi tarjottavaksi ideoin raparperikuppeja, joissa rapea pohja yhdistyy raikkaaseen raparperihillokkeeseen ja kermavaahtoon sekä tuoreisiin mansikoihin. Käytin kuppien pohjaan Sunnuntain erikoisvehnäjauhoja, joiden sekaan sujautin hieman kardemummaa tuomaan mukavaa lisämakua. Raparperikauden ollessa kohta parhaimmillaan kannattaa ehdottomasti hyödyntää raparperia kevään juhlien ruoissa. Raparperihilloketta on helppo keittää suurempikin määrä ja kattilassa jo vaikkapa valmiiksi jääkaappiin odottamaan juhlia. Kruunaa kupit kermavaahdolla, mansikoilla ja vaikkapa syötävillä kukilla, niin saat näyttäviä leivoksia juhliisi.

Juhlakattaukseni kilpailee kahden muun kattauksen kanssa Sunnuntain kilpailussa. Käy tutustumassa Mungolifen– ja Dr.Sugarin-juhlakattauksiin ja äänestä osoitteessa https://www.meillakotona.fi/artikkelit/villitse-vareilla-aanesta-kaunein-juhlapoyta-ja-voita-huikea-palkinto, kuka meistä onnistui parhaiten. Äänestäjien kesken arvotaan Electroluxin Assistent -yleiskone, arvo noin 249 €. Nyt äkkiä äänestämään!

Kilpailu on päättynyt. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Miniburgerit halloumilla ja nektariinilla

Ainekset (40 annosta)

Burgerisämpylät
2,5 dl
kevytmaitoa
2 tl
Sunnuntai kuivahiivaa
1,5 rkl
sokeria
1 tl
suolaa
1 kpl
kananmuna
50 g
Sunnuntai leivontamargariinia
7-8 dl
Sunnuntai Rouheinen Sämpyläjauho
1
kananmunan voiteluun
2 rkl
mustia seesaminsiemeniä
Täyte
200 g
halloumia
100 g
vuonankaalia
4 kpl
nektariinia
rosmariinin oksia
2 h 35 min
{
AKTIIVINEN 40 min
PASSIIVINEN 1 h 55 min

Tee näin:

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Lisää lopuksi kananmuna.

Lisää jauhot taikinaan vähitellen sekoittaen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi kuutioiksi. Lisää pehmeä margariini ja vaivaa vielä noin 5 minuuttia.

Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele noin 40 pientä sämpylää. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota leivinliinan alla noin puoli tuntia.

Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 12-15 minuuttia.

Leikkaa halloumi ja nektariinit burgerisämpylöiden kokoisiksi paloiksi ja grillaa niiden pinta nopeasti.

Leikkaa burgerisämpylät keskeltä halki ja täytä ne vuonankaalilla, halloumilla ja nektariinilla. Burgerit pysyvät paremmin kasassa, jos lävistät ne rosmariinin oksalla tai hammastikulla.

Salaattipalat

Ainekset (48 annosta)

Peltileipä
3 dl
Sunnuntai Rouheinen Sämpyläjauho
2 dl
kaurahiutaleita
2 tl
leivinjauhetta
1/2 tl
suolaa
2 dl
kevytmaitoa
1/2 dl
rypsiöljyä
Yrttitahna
1/2 rku
lehtipersiljaa
1/2 rku
ruohosipulia
1-2 kpl
valkosipulinkynttä
200 g
tuorejuustoa
1/2 dl
oliiviöljyä
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna
1/2 tl
suolaa
Pinnalle
50 g
rucolanversoja
1 nippu
retiisejä
100 g
sokeriherneitä
100 g
fetaa
mustapippuria rouhittuna
1 h 00 min
{
AKTIIVINEN 40 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon maito ja öljy. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja taputtele tasaiseksi jauhoja apuna käyttäen. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt peltileipä noin 48 pieneen palaan.

Valmista yrttitahna sekoittamalla hienonnettu lehtipersilja, ruohosipuli ja valkosipuli tuorejuuston joukkoon. Mausta tahna lopuksi oliiviöljyllä, mustapippurilla ja suolalla.

Leivitä jokaisen leipäpalan päälle hieman yrttitahnaa. Ripottele yrttitahnan päälle rucolanversoja, ohueksi viipaloituja retiisejä sekä paloiteltuja sokeriherneenpalkoja. Murustele lopuksi pintaa hieman fetaa ja viimeistele palat rouhitulla mustapippurilla.

Raparperikupit

Ainekset (12 annosta)

Kupit
2,5 dl
Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja
2 rkl
sokeria
1 tl
kardemummaa
1/2 tl
suolaa
1
kananmuna
2 rkl
rypsiöljyä
2 rkl
kylmää vettä
Raparperihillo
400 g
tuoretta raparperia (n. 1 L)
1/2 dl
vettä
1 dl
hillosokeria
2 dl
kuohukermaa
12 kpl
mansikoita
syötäviä orvokkeja
55 min
{
AKTIIVINEN 35 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

Valmista pohja sekoittamalla kaikki kuivat ainekset keskenään. Lisää kananmuna ja öljy. Vaivaa taikinaa hetki, jotta siitä tulee kimmoisa.

Kaulitse pohja noin 1mm paksuiseksi levyksi ruisjauhoja apuna käyttäen. Leikkaa levystä noin 10cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä.

Käännä muffinivuoka ylösalaisin ja asettele pohjat kuppien päälle ja painele reunoja hieman alaspäin. Paista pohjia 250-asteisessa uunissa noin 5 minuutin ajan ja jäähdytä.

Valmista raparperihillo leikkaamalla raparperinvarret noin 1 sentin paloiksi kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna höyryäväksi. Sekoita joukkoon sokeri ja keitä 5-10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Jäähdytä hillo.

Täytä jäähtyneet kupit kermavaahdolla ja raparperihillolla. Koristele kupit lopuksi mansikoilla ja syötävillä orvokeilla.

ruoka naposteltavat kasvisruoka alkuruoat
Kommentit (1)
  1. Dr.Sugar/Jinna
    9.5.2019, 07:52

    Hampparit menee ehdottomasti testiin! 😍 kiitos reseptistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *