Nokkos-perunakeitto
Tämä keväinen nokkoskeitto sisältää myös varhaisperunaa. Keitto viimeistellään hienonnetulla kananmunalla.
Nokkosaika on taas parhaillaan käynnissä. Itselleni on tullut tavaksi pyöräyttää joka vuosi ainakin yksi nokkoskeitto. Tänä vuonna joukkoon päätyi myös varhaisperunaa ja se antoi keitolle mukavaa rakennetta lisämakua. Kaikki maut sointuvat hienosti yhteen, sillä tässä mennään nokkoskeiton ja perinteisen munakastikkeen välimaastossa – kaikki keväiset maut samassa kulhossa. Keiton kanssa toimii parhaiten vaalea kovakuorinen leipä.
Mikäli nokkosia ei löydy tarpeeksi, niin voit käyttää lisäksi pinaattia tai tehdä vaikka koko keiton siitä. Noin 100 g pakastepinaattia riittää tähän reseptiin.
Myös vuohenputken sesonki on parhaillaan menossa. Katso tästä herkullinen vuohenputkikeiton ohje.
Nokkos-perunakeitto
Ainekset (4 annosta)
- 1 L
- nokkosia
- 500 g
- varhaisperunaa
- 5 dl
- vettä
- 1
- kasvisliemikuutio
- 2 dl
- ruokakermaa
- 1 rkl
- perunajauhoja
- 2
- kananmunaa keitettynä
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
Huuhdo nokkosen lehdet huolellisesti ja keitä niitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Valuta ja hienonna lehdet.
Pese varhaisperunat ja leikkaa reiluiksi paloiksi.
Kiehauta kattilassa vesi ja lisää joukkoon kasvisliemikuutio. Lisää perunat ja keitä kunnes ne ovat melkein kypsiä. Lisää joukkoon hienonnetut nokkoset.
Sekoita kulhossa ruokakerma ja perunajauhot keskenään. Kaada seos keiton joukkoon koko ajan sekoittaen ja anna keiton kiehahtaa. Mausta keitto tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.
Keitä kananmunia 7 minuuttia. Kuori ja hienonna ne. Lisää hienonnettua kananmunaa annoksien päälle.