Nokkos-teeleivät
Kotitaloustunnin klassikko saa uuden vivahteen rautaisesta nokkosesta! Ilman kohotusta ja vaivaamista syntyvät teeleivät onnistuvat varmasti.
Muistan vieläkin ensimmäisen kotitaloustunnin, jolloin päivän aiheena oli teeleivät – tai siis muistan lähinnä sen, että silloin niitä leivottiiin. Kaikki muut muistikuvat ovatkin aika pimennossa, paitsi kotitalousopettajan vinkeät krokotiili-silmälasit.
Ensimmäinen kosketus teeleipiin ei jäänytkään siihen, vaan heti koulusta kotiin päästyäni aloin tietysti leipomaan niitä uudelleen. Nyt aikaa on kulunut yli 20 vuotta ja edelleenkin niitä tulee leivottua silloin tällöin erilaisilla ohjemuunnoksilla. Olen kuitenkin kaivannut juuri sitä ohjetta, jolla ne ensimmäistä kertaa valmistin. Pienien myllerryksen jälkeen löysin kaapin kätköistä viimein vanhan kotitalouskirjani ja teeleipien ohjeen. Näköjään tuo sivu on ollut kirjan kaikkein käytetyin, sillä sivujen välistä tipahti pari kaurahiutaletta.
Tällä kertaa valmistamieni teeleipien ainoana erona on, että lisäsin niihin reippaasti nokkosta – ja miten hyvin se sopiikaan niiden joukkoon. Paras nokkosaika on nyt, joten ei muuta kuin kohti nokkospuskia ja teeleipiä valmistamaan. Kokeile teeleipien päälle nokkospestoa!
Nokkos-teeleivät
Ainekset (4 annosta)
- 1 L
- nokkosia
- 2 dl
- vehnäjauhoja
- 2 dl
- kaurahiutaleita
- 2 tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- suolaa
- 2 dl
- kevytmaitoa
- 1/2 dl
- rypsiöljyä
Tee näin:
Kiehauta nokkosia runsaassa vedessä n. 1 min ajan ja valuta ne hyvin. Purista ylimääräinen vesi pois ja hienonna ne.
Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Lisää joukkoo öljy ja maito. Sekoita tasaiseksi ja lisää lopuksi hienonnettu nokkonen.
Jaa taikina neljään osaan leivinpaperille uunipellille. Taputtele jauhojen avulla tasaisiksi. Jaa leivät neljään lohkoon esimerkiksi veitsellä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.