Mustikkasoppaa ja korppuja. Vanha kunnon klassikko.

Oma maa mansikka ja muu maa mustikka… Miksiköhän näin sanotaan, sillä mustikat jos mitkä ovat myös kovin kotimainen juttu? Löytyykö taustalta siis jotain muutakin, kuin vain rimmaavat tavut? Eipä tuolla niin väliä ole, mutta mietitytti vain. Jos joku tietää jotain faktoja, niin saa jakaa ihan mielellään. Mustikoista saa jokatapauksessa paljon hyviä asioita aikaiseksi. Nehän ovat todella herkullisia sellaisenaankin, mutta mustikkakeitto, tai tuttavallisemmin mustikkasoppa on oiva vaihtoehto. Sitä siis tehdään nyt. 

Ei liene kovin suuri yllätys, että mustikkasoppaan tarvitaan mustikoita. Niiden lisäksi vesi, sokeri ja perunajauhot ovat melko oleellisia. Otappa siis mustikoita 5 dl verran esille. Ei ole väliä, ovatko ne pakastettuja vai tuoreita. Jos pakastimessa on vielä viime vuoden satoa, niin nyt saa tehtyä kätevästi tilaa uusille mustikoille. Kaada mustikat ja 1 dl sokeria kattilaan ja painele mustikat rikki. Kaada päälle 1 l vettä ja sitten aletaan keitellä mustikoita. 

Ne saavat siinä hetken aikaa kiehua, tuollainen 10-15 minuuttia, kunhan välillä sekoittelee seosta. Sitten vuorossa onkin siivilöinti. Joku toinen kattila on tässä esimerkiksi hyvä. Eli mustikoiden kuoret siivilöidään pois ja jäljelle jää ainoastaan mustikkamehu. Enää puuttuu joukosta perunajauhot. Ota niitä johonkin astiaan 3 rkl ja sekoita pieneen määrään vettä niin, ettei seokseen jää klimppejä. Kaada tämä seos mustikkamehuun samalla sekoittaen. Levyhän on tässä vaiheessa vielä päällä ja mustikkasoppa on valmis, kun sieltä se ensimmäinen pulpahdus tulee pintaan

Edessäsi onkin näin valmista mustikkasoppaa. Sitä voi nauttia lämpimänä tai antaa jäähtyä. Jos on tarvetta saada se nopeasti viileäksi, niin laske altaaseen kylmää vettä ja upota kattila sinne. Nopeuttaa jäähtymistä huomattavasti. Mustikkasoppaa voi tietysti lappaa suuhun ihan sellaisenaan. Mika sanoi, että heillä sitä syödään monesti talviaikaan riisipuuron kanssa. Ja kuten kuvasta näkyy, niin seuraksi käyvät varsin hyvin sokerikorput. Siinä on taas melko klassinen yhdistelmä, joka varmasti on monelle tuttu. Korputkin voi tehdä itse ja ohjeen voit napata täältä. Tätähän voi syödä tosiaan ympäri vuoden. 

Niin ja jos tästä haluaa vielä vähän kiisselimäisemmän (sillä mustikkakiisselihän ei ole millään tavalla paha asia), niin perunajauhoja vaan lisätään enemmän (yhteensä 5 rkl) ja siivilöintiä ei tarvitse tehdä. 

Mustikkasoppa

Ainekset

5 dl
mustikkaa
1 l
vettä
1 dl
sokeria
3 rkl
perunajauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Mittaa mustikat kattilaan. Lisää sokeri sekaan. Survo mustikat rikki. Lisää vesi ja keitä n. 10-15 minuuttia

Siivilöi mustikkamehu erikseen. Kuorimössöä ei enää tarvita.

Sekoita perunajauhot pienen vesimäärän kanssa tasaiseksi seokseksi.

Lisää perunajauhoseos mustikkamehun joukkoon seosta sekoittaen ja anna olla levyllä vielä hetki, kunnes seos pulpahtaa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *