Luumu-britakakku
Syksyn luumusadon voi upottaa vaikkapa herkulliseen britakakkuun! Hieman kirpeät luumut ja tuhti kakkupohja tekevät tästä herkusta vastustamattoman.
Britakakun juju on tuhti kakkupohja ja keveä marenki. Perinteinen versio tehdään yleensä pellillä, leikataan kahteen osaan ja täytetään kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla. Rapea pohja maistuu sopivan manteliselta ja paahtuneelta. Kakun hieman huoleton ulkonäkö on osa sen viehätystä.
Pohjan voi hyvin paistaa jo edellisenä päivänä, mutta kakku kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Näin marenki pysyy rapeana. Tällä kertaa britakakku täytetään mehukkailla ja hieman kirpeillä luumuilla, jotka sopivat mielestäni täytteeksi yhtä hyvin kuin perinteiset mansikat – herkullinen vaihtoehto tavalliselle britakakulle!
Mitä muuta luumuista:
Ainekset (8 annosta)
- 10-15 kpl
- kotimaisia luumuja
- 2 dl
- kuohukermaa
- Pohja
- 125 g
- voita
- 1 dl
- sokeria
- 1 tl
- vaniljasokeria
- 3
- keltuaista
- 1,5 dl
- vehnäjauhoja
- 2 tl
- leivinjauhetta
- 1 dl
- maitoa
- Marenki
- 3
- valkuaista
- 1,5 dl
- sokeria
- 1 dl
- mantelilastuja
Tee näin:
Aloita pohjasta. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Erottele munien keltuaiset valkuaisista yksitellen, varo ettei keltuaista pääse valkuaisen joukkoon. Lisää keltuaiset yksitellen taikinaan hyvin vatkaten.
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe erillisessä kulhossa. Lisää jauhot ja maito taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille odottamaan marengin valmistumista.
Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiiltäväksi vaahdoksi. Levitä marenki taikinan päälle. Ripottele mantelilastut marengin päälle. Paista kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.
Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Poista luumuista kivet ja viipaloi ne muutamaan osaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lado kermavaahto ja luumuviipaleet pohjien väliin ja ripauta halutessasi päälle tomusokeria.