Kunnon keko korppuja kanelisokeroituina

En tiedä onko tämä kuinka yleinen tapa, mutta kotona aina välillä herkuteltiin sokerikorpuilla. Ei ehkä kuulosta varsinaisesti herkuttelulta, mutta jotain siinä silti oli, kun kastoi korpun kuumaan vesimukiin ja naposteli sitä pehmeätä osaa. Ja korppuja tietysti syötiin ainakin niin paljon, että vesi mukista oli loppu. Nyt kun tätä miettii, niin ei ole tullut vähän aikaan tehtyäkään tätä. Kokkihan intoutui tässä vähän aiemmin tekemään korppuja ja samalla sai leivän sisustaa porkkanavanukkaaseen, joten niitä siis olisi kyllä nyt hyvin helposti saatavilla. Ehkäpä pitää keittää vähän vettä.

Sitä ennen käydään kuitenkin läpi se, että miten korppuja saa itse aikaiseksi. Nämä syntyvät maidosta, vehnäjauhoista, kananmunasta ja hiivasta. Kananamuna vatkataan vaahdoksi ja siihen sekoitetaan puoli litraa lämmintä maitoa, johon on lisätty 30 grammaa hiivaa. Jos käytät tuorehiivaa, niin lämmöksi 37 astetta ja kuivahiivan kanssa 42 astetta. Jauhoja sekoitetaan tähän 800 gramman verran vielä mukaan joko käsin tai yleiskoneella.

Valmis taikina saisi kohota puolisen tuntia ja mieluiten kelmun alla, jottei se pääse kuivumaan. Kohotuksen jälkeen siitä leivotaa kahdeksan patongin tapaista pötkylää. Näitä vielä kohotetaan toinen puolisen tuntia ennen uuniin menoa. Paistaminen tapahtuu 200:ssa asteessa ja tuollainen 20 minuuttia on sopiva aika. Jos haluaa mittailla taas sisälämmön mukaan, niin 96 astetta olisi oikea lämpö. Jokatapauksessa nämä paistetaan hyvin kypsiksi.

Patonkien annetaan jäähtyä, jonka jälkeen niistä leikataan sopiva kokoisia viipaleita, joista sitten tulee varsinaiset korput. Viipaleet nimittäin painellaan sokerikaneliseoksessa molemmin puolin, jonka jälkeen ne laitetaan uuniin kuivumaan. Eli siis uunipellille vaan ja uunin lämpötilaksi 50 astetta. Uuniluukun väliin voi laittaa vaikka patakintaa, jotta kosteus pääsee ulos uunista. Kuivattamiseen menee pari-kolme tuntia. Lopputuloksena sinulla onkin sitten kohtalaisen hyvä määrä korppuja, joita voi napostella pimeinä talvi-iltoina kynttilänvalossa ja hyvän juoman kera. Tai sitten tosiaan kastaa niitä veteen, kuten meillä on tehty.

Kanelisokerikorput

Ainekset

1 kpl
kananmuna
5 dl
maitoa
30 g
hiivaa
800 g
vehnäjauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Vatkaa kananmuna vaahdoksi. Lisää sekaan lämmitetty maito, johon on sekoitettu hiiva. Kuivahiivalle 42-asteinen maito ja tuorehiivalle 37-asteinen.

Lisää jauhot ja sekoita käsin tai yleiskoneella.

Anna taikinan kohota kelmun alla puolen tunnin ajan.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja tee näistä patonkomaiset pötkylät. Anna kohota vielä puoli tuntia ennen paistamista.

Paista patongit 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja anna jäähtyä.

Leikkaa patongit viipaleiksi ja painele viipaleet molemmin puolin kanelisokeriseoksessa.

Kuivata korppuja 50-asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Pidä uuninluukku raollaan vaikkapa patakintaan avulla, jotta kosteus pääsee ulos.

Kommentit (5)
  1. OI kyllä! meillä syötiin sokerikorppuja kun olin lapsi. Vietimme paljon aikaa Fiskarsissa mökillämme ja siellä oli aina pussillinen kaneli-sokerikorppuja. Ai että , tulipa nostalginen olo 🙂

  2. sari kalliomäki
    22.11.2014, 06:54

    Tästä tuli niin anoppi mieleen. Hän tekee ihan maailman parhaita korppuja. Ihanan koukuttavan korppukuvan olette ottaneet :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *