Kokonainen broileri perunapedillä

Yrteillä ja sitruunalla maustettu broileri kypsyy mehukkaaksi perunoiden päällä, jotka imaisevat sisäänsä kaikki herkulliset maut.

Kokonaisena paistettu broileri on juhlallinen ruoka, mutta siitä tulee helposti kuivahkoa ja mautonta. Maustamiseen kannattaa käyttää reilusti mausteita ja tietysti voita tuomaan mehukkuutta. Broilerin nahan alle valmistetaan maustevoi, joka maustaa lihan ja huolehtii siitä, ettei se pääse kuivumaan. Broilerin alle pilkoin vielä reilusti perunoita, jotka imaisevat kaikki herkulliset maut itseensä. Tämä jos mikä on helppo ja loistavan makuinen juhlaruoka.

Maustevoi takaa mehukkuuden

Valmistus aloitetaan maustevoista, jonne kaikki yritit ja muut mausteet sekoitetaan. Broilerin pinta kuivataan talouspaperilla ja kannattaa se kuivata myös sisältäkin. Sitten alkaa itse maustevoin levitys, se on vähän sotkuista puuhaa, sillä sitä pitäisi saada broileriin kauttaaltaan nahan alle. Koipiin kannattaa tehdä pienet viillot nahkaan, jotta sinnekin saa kunnolla mausteita. Kun kaikki maustevoi on kutakuinkin sullottu broilerin nahan väliin, niin laitetaan sen sisään viel sitruunanpuolikas ja muutama rosmariinin oksa.

Broileri pitäisi nyt onnistuneesti sitoa. Käytössäni ei ollut ihan tähän käyttötarkoitukseen sopivaa narua, joten sitominen oli hieman hankalaa. Sellaista oikeaa narua löytyy kauppojen osastolta, missä kaikki leivinpaperitkin sijaitsee. Yksi solmu koipien ja yksi siipien kohdalle, niin kyllä toimii jo hyvin.

Uunivuokaan pilkotaan vielä perunoita, joiden päälle sidottu broileri asetellaan. Päälle rouhitaan vielä hieman suolaa ja mustapippuria. Sitten uuniin 175 asteeseen noin 1,5 – 2 tunniksi. Mikäli pidät täysin kypsästä broilerista, anna sen olla silloin kaksi tuntia.

Kypsä broileri nostetaan hetkeksi pois vuoasta ja perunoita sekoitellaan, jotta kaikki maut pääsevätä imeytymään perunoihin. Perunat näyttävät tässä vaiheessa hieman aneemisilta, joten ne käyvät vielä uunissa grillivastuksen alla muutaman minuutin verran, kunnes ovat kullankeltaisia. Lopuksi broileri nostetaan perunoiden päälle ja koristellaan rosmariinin- ja timjaminoksilla. 

Kokonainen broileri perunapedillä

Ainekset

1,3 kg
broileri kokonainen, nahkoineen
8 kpl
perunaa
maustevoi
50 g
voita
3 kpl
rosmariinin oksaa
1/2 dl
tuoretta timjamia
4 kpl
valkosipulinkynttä
1 kpl
sitruunan kuori raastettuna
1 tl
suolaa
1/2 tl
mustapippuria
Lisäksi
1/2 kpl
sitruuna
2 kpl
rosmariinin oksaa
Muut ainesosat
narua sitomiseen

Tee näin:

Valmista maustevoi. Ota voi jääkaapista pehmenemään tai laita hetkeksi mikroon. Hienonna rosmariini, timjami, valkosipuli ja raasta sitruunankuori. Yhdistä ainekset pehmeään voihin. Lisää maustevoihin vielä suola ja mustapippuri.

Kuivaa broilerin pinta ja sisus. Laita maustevoita broilerin nahan alle. Tee koipiin pienet viillot ja laita maustevoita myös niihin. Hiero broilerin pintaan hieman maustevoita. Laita broilerin sisään puolikas sitruuna ja rosmariinia. Sido broilerin siivet ja koivet yhteen. Rouhi pintaan vielä suolaa ja mustapippuria.

Voitele uuni vuoka ja lohko perunoita sen pohjalle. Nosta broileri perunoiden päälle ja paista 175 asteessa noin 1,5 – 2 tuntia.

Ota vuoka uunista ja nosta broileri lautaselle. Sekoita perununoita hieman ja laita takaisin uuniin grillivastuksen alle 250 asteeseen noin 5 – 10 minuutiksi. Kun perunat ovat saaneet kauniin värin, nosta broileri takaisin uunivuokaan ja kaada lautaselle valunut herkullinen liemi broilerin päälle.

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *