Kierrepullaa om nom nom

Ei ole pitkään aikaan tullut syötyä niin sanottua peruspullaa. Eikä sitä oikein kaivannutkaan sen kummimmin, paitsi kun ajatus niistä pääsi valtaamaan pään. Sitten ei enää mitään muuta halunnutkaan, kuin pullaa. Ja siis, kun sanon, että ”ajatus pääsi valtaamaan pään” niin käytännössähän se tarkoitti sitä, että Mika rupesi tekemään pullataikinaa ja taikinan tuoksu houkutteli paikalle toimistonurkkauksesta. 

Pullataikina oli jo hyvällä mallilla siihen mennessä, kun itse keittiöön ehdin, mutta siihen mennessä hiiva oli jo sekoitettu kädenlämpöiseen maitoon ja mukaan olivat sujahtaneet suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Jauhoja taikinaan oli mahtunut liki 8 desiä. Valmiiksi vaivattu taikina alustettiin vielä voilla ja sen jälkeen se saikin kohota kelmun alla kaksinkertaiseksi. Tämä vaatii vähän lämpöä, joten parvekkeen ovi meni kiinni hyvissä ajoin. Niin lämmin ei pihalla enää ole. 

Taikinan kaksinkertaistuttua siitä kaulitaan kutakuinkin suorakulmainen levy. Mitoiltaan noin 50×35 cm, mutta tämä nyt on vain arvio. Kierrepulla tarvitsee tietysti täytettä itselleen. Sitä varten sulatetaan voi ja sekoitetaan siihen tomusokeri. Tämä seos levitetään tasaisesti koko levylle ja sen jälkeen pullalevy kääritään rullaksi. Rullasta puolestaan leikataan paloja, jotka asetellaan muffinssivuokiin. Siinä ne saavat vielä kohota uudestaan ennen uuniin menoa. Nämä kierrepullat viihtyvät 200-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. 

Lopputulos on jotain niin hyvää, ettei voi käsittääkään. Samalla tiedostaa kyllä varsin hyvin, että tämä voin ja sokerin määrä ei ole kaikkein terveellisin asia. Tällä hetkellä se ei paljoo huoleta. Näitä OLI varmaan tarkoituksena laittaa myös pakkaseen ns. vierasvaraksi, mutta… en näe, että ne kovin kauaa tulevat kestämään. 

Kierrepulla

Ainekset

2,5 dl
maitoa
25 g
hiivaa
1 dl
sokeria
1 rkl
kardemummaa
1 kpl
kananmuna
1 tl
suolaa
7-8 dl
vehnäjauhoja
100 g
voita
Täyte
50 g
voita
2 dl
tomusokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Sekoita vehnäjauhot mukaan vähän kerrallaan, kunnes taikina on sopivan paksuista. Vaivaa taikina valmiiksi ja alusta voilla.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi kelmun alla lämpimässä.

Valmista täyte sulattamalla voi ja sekoittamalla siihen tomusokeri.

Kaulitse taikinasta neliskulmainen levy (n. 50×35 cm). Levitä täyte ja kääri taikina rullaksi.

Leikkaa n. 15 palasta ja aseta ne muffinssivuokiin. Anna kohota jälleen.

Paista 200-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *