Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Isoäidin perinteinen rosolli

Ei joulupöytää ilman rosollia. Tämä on mielestäni totuus vaikka en nyt hirveä fani olekaan koskaan ollut. Jos ei jonkinlaista rosollia ole lautasella, niin kyllä siitä vaan jotain puuttuu. No Mikahan tuossa väsäsi jokin aika rosollia ja ohje löytyy siis Maku-lehden Perinneruokaa-palstaltakin. Tätä rosollia heillä on tehty useinkin ja on ilmeisesti melkoinen klassikko. Monestihan rosolliin näkyy ohjeissa tulevan perunaakin, mutta tähän ei. Perunat pysykööt erikseen, koska niitä kuitenkin on varmasti muutenkin pöydässä. 

Ensimmäiseksi rosollia varten keitellään punajuuret, sillä niissä menee eniten aikaa. Tuollaiset 40 minuuttia ne vaativat aika helposti, mutta samapa tuo, kun ei niitä tarvitse kokoaikaa siinä vieressä kytätä. Punajuuret keitetään siis kuorineen päivineen eikä kantojakaan poisteta. Porkkanat hyppäävät omaan kattilaansa ja niitä keitellään 20 minuuttia. Ne on siis aika helppo ajoittaa punajuurten kanssa. Punajuurten ja porkkanoiden kypsyyden voi tarkistaa tökkimällä niitä veitsellä. Kun veitsi uppoaa hyvin juureksiin, ovat ne silloin valmiita. 

Anna juuresten jäähtyä ja kuori ne. Leikkaa sekä porkkanat että punajuuret tasakokoisiksi kuutioiksi. Leikkuulaudan päälle kannattaa laittaa leivinpaperia tai muuten lauta voi värjääntyä. Näidän kuutioimisen jälkeen otetaan käsittelyyn omena, joka kuoritaan ja kuutioidaan samankokoisiksi palaisiksi. Maustekurkku ja sipulikin kokevat saman kohtalon. Sipulin voi tosin laittaa pienemmiksi kuutioiksi. 

Ainesten kuutioimisen jälkeen ne voidaan sekoitella kaikki yhteen. Jotkuthan tykkäävät myös pitää ainekset omina raitoinaan tarjottimella ja siitä voi sitten koota mieluisensa rosollin. Helpompaa on tietysti sekoittaa kaikki yhteen ja maustaa rosolli etikalla ja mausteilla siinä yhdessä astiassa. Tarkista maku vielä ennen tarjoilua. 

Kastikehan kuuluu rosolliin myös. Lapsena se oli aina ihan hirveä pettymys, koska se näyttää tietysti herkulliselta kermavaahdolta, mutta ei sitten olekaan aivan sitä. Kermaa siinä toki on, mutta niin on muitakin asioita. Eli siis kerma vatkataan löysäksi vaahdoksi, johon lisätään mausteet. Sen vaaleanpunaisen värin saa lisäämällä rosollin pohjalta teelusikallisen nestettä. Voihan sitä puristaa ihan pikkaisen vaikka poisleikatuista paloista siivilänkin läpi. 

Sitten vaan rosolli tarjolle ja syömään. 🙂

Isoäidin rosolli

Ainekset

3 kpl
punajuurta
3 kpl
porkkanaa
1 kpl
omena
2 kpl
maustekurkkuja
1 kpl
sipuli
2 tl
väkiviinaetikkaa
1 tl
sokeria
1/4 tl
suolaa
1/4 tl
valkopippuria
Kastike
1 dl
kuohukermaa
1 tl
väkiviinaetikkaa
1/2 tl
suolaa
1/2 tl
sokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Pese juurekset. Keitä punajuuret kuorineen ja kantoineen kypsäksi (n. 40 minuuttua). Keitä toisessa kattilassa porkkanat kuorineen kypsiksi (noin 20 minuuttia). Juurekset ovat valmiita, kun veitsi uppoaa niihin hyvin. 

Kuori jäähtyneet juurekset. Leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi leivinpaperilla vuoratulla leikkuulaudalla. 

Kuori omena ja leikkaa se saman kokoisiksi kuutioiksi. Kuutioi myös maustekurkku ja sipuli. 

Sekoita kaikki rosollin ainekset keskenään. Mausta rosolli ja tarkista maku. 

Valmista kastike. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää joukkoon mausteet. 

Voit värjätä kastikkeen pinkiksi sekoittamalla joukkoon teelusikallisen rosollin pohjalle muodostunutta lientä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *